Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 1261 visningar

Nybörjarskada?

Lina Ekeroth
1987 • Örebro
#1
1 februari 2010 - 19:36
Gilla
Jag har precis börjat löpträna, har sprungit ca 3 gånger/vecka i 3 veckor. Efter senaste passet upplevde jag obehag/lätt smärta i båda fötterna nedanför fotknölen på utsidan samt snett framför fotknölen. Jag vilade 4 dagar i sträck men kände fortfarande av det lite grann idag men sprang ändå för att se hur det kändes. Jag kände av det i början men det blev bättre efter en stund även om det inte försvann helt. Det ömmar inte om jag trycker på området utan det känns bara när jag rör på fotleden eller belastar foten, särskilt vid avtrampet.

Min första gissning var att det beror på dåliga skor i kombination med dåligt underlag eftersom jag tycker att jag gått så lugnt fram att det inte borde vara någon slags överbelastning? Samtidigt känns det ju onödigt att köpa nya skor om det inte är där problemet ligger...

Är det någon som upplevt något liknande eller vågar sig på en gissning vad det kan vara?
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#2
1 februari 2010 kl 21:18
Gilla
Hej Lina.

Det känner jag igen. Det inträffade särskilt när jag precis börjat men händer ibland fortfarande om jag anstränger mig extra. Nu när nysnö fallit på hal och ojämn mark t.ex. känner jag att fotlederna blir extra ansträngda. För min del har det nog berott på att någon sena (eller vad det är) som går där blir lite överansträngd. Det brukar gå bort efter ett tag. Jag har nog svaga fotleder liksom handleder - jag vet inte om det stämmer på dig också.

Det är intressant att höra om det finns någon mer förklaring till denna typ av besvär.

Jag tycker i alla fall att du skall försöka vila ut smärtan och inte jogga/springa om det gör ont. Jag tror (utan att ha så mycket på fötterna) att stå på ett ben och göra balansövningar gärna på balansplatta t.ex. kan vara en bra övning för att öka styrka och tålighet i fotleden.

Mvh

Fredrik
Lina Ekeroth
1987 • Örebro
#3
1 februari 2010 kl 21:44
Gilla
Det låter logiskt, speciellt med tanke på att smärtan uppstod efter ett pass då jag sprang en sträcka "utanför" spåret där de var mer ojämt...

Jag ska försöka ge mig till tåls och vila ut det. Fruktansvärt frustrerande bara när man precis kommit igång och är taggad att köra på!

Hoppas att det finns några fler som har varit med om samma sak och kan ge lite tips?!
Benjamin Lindberg
1972 • Stockholm
#4
2 februari 2010 kl 18:22
Gilla
Har haft liknade problem hela mitt liv troligtvis eftersom jag har väldigt låga fotvalv. För mig har inlägg i skorna oftast hjälp. Vilket man slarvade med som liten och fick betala priset för i form av värk och ofta vrickade fötter.
Började springa på allvar i våras, kände inte av något första månaderna, men när jag ökade belastningen, skaffade nya inlägg och skor (de gamla gav mig grymma skavsår) i höstas började jag känna av de gamla problemen med fotknölarna. Men min värk kommer från båda fotknölarna på insidan fötterna. För min del tror jag att orsaken till det onda är något av de ovan nämnda orsakerna (förutom dålig grundkonstuktion av fötterna), vet inte vilken ännu. Jag har precis skaffat nya bra skor som jag har på jobbet, för att en ortoped sa att man kunde få ont om man först gick en dag i dåliga skor och sedan gick ut och sprang en lång runda i väldigt stabila skor med inlägg.
Tror man måste ta det väldigt lugnt med löpningen i början. Jag satsar på max 2 ggr i veckan det första året (vilket är svårt eftersom jag älskar det) Har hört att benen långsamt måste vänja sig vid den nya belastningen.
Det där med balansplatta pratar många gott om, så det funderar jag på att skaffa.
Det där med ojämn mark tror jag man ska passa sig för ;-) Rädd för att springa i skog över rot och sten av den orsaken. Håller mig till planare underlag. Har tex grymt svårt att gå på sand barfota också. Det fungerar bara inte.
Slutligen har jag aldrig gjort koppling (pinsamt nog) mellan fotleder och handleder. Men jag har grymt klena handleder och har alltid problem efter sommar med grävande, motorsågande och dyl. Den värken går alltid över när jag återvänder till vardagens kontorsjobb. Jag har tex inte lyckat spela sporter som tennis, där jag både fått ont i fot och handleder.
Det blev en lång beskrivning över min situation, utan att ge er några svar på era problem. Det skulle vara inläggen då som faktiskt har hjälpt mig en del.
Tror man får labba lite och tyvärr ta det lugnt, även fast man inte vill annat än att springa.
Erika Schönborg
1966 • Vallda
#5
2 februari 2010 kl 18:50
Gilla
Vadmuskeln som hjälper foten att vicka i sidled går från vaden ned på utsidan av hälen, rundar fotknölen och sitter sedan fast lite framför knölen på utsidan av fotbladet. Jag får ont där om jag inte stretchar ut vadmusklerna med excentriska tåhävningar varje dag. Det går också att stretcha genom att vicka på foten men det klarar inte jag. Antar att stretchningen gör att det drar mindre i senfästet.

Tips från en amatör.
Lina Ekeroth
1987 • Örebro
#6
2 februari 2010 kl 19:36
Gilla
@Erika: intressant information, speciellt med tanke på att jag medvetet låtit bli att stretcha vaderna eftersom jag då fått ont i vaderna dagen efter jämfört med ingen smärta/träningsvärk då jag låtit bli. Låter korkat, antagligen gör jag fel när jag stretchar vaderna men detta har alltså fått mig att låta bli den delen av stretchningen. Jag har då använt mig av den klassiska "tårna-mot-väggen", vad menar du med excentriska tåhävningar?

Jag har nu bokat tid hos en sjukgymnast, får se vad han säger om läget!
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#7
2 februari 2010 kl 20:05
Gilla
Jag har haft samma problem av och till i flera år. Det började innan jag började jogga så jag vet inte var som orsakade det från början men det jag har oftast mest problem när jag varit still en stund. När jag rör mig kontinuerligt så minskar/försvinner problemen.
För mig har också inlägg hjälpt till att avhjälpa detta. Till saken hör att jag överpronerar kraftigt. Om det är borta för gott eller kommer tillbaks igen återstår att se.
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#8
2 februari 2010 kl 21:27
Gilla
@Erika. Jag tror du är på spiken. Jag har börjat med excentriska tåhäv och förutom att inte ha några vadproblem har problemen som Lina talar också varit mindre. Excentiska tåhäv alltså. Bra att jag redan börjat.
1973 • Göteborg
#9
2 februari 2010 kl 21:46 Redigerad 2 februari 2010 kl 22:29
Gilla
Var bra att jag hittade denna tråd. Har några frågor kring liknande symptom.
Har tänkt börja löpa på allvar igen, första veckorna jag sprang var inga problem (se min träningsdagbok). Allt gick som på räls.

Sen körde jag ett längre pass och då fick jag krampkännningar under passet stannade och stretchade och sänkte därefter tempot lite och fortsatte 1-2 km till med förhoppning att det kanske släpper.

Först trodde jag det var kramp och det släpper väl om någon dag. Tog dock några dagar innan det släppte och då upptäckte jag att var en blödning i foten/hälen på insidan lite svårt att förklara då jag är usel på vet inte om det kallas hälsporre, samt svullen fot. Jag har inte trampat snett eller så. Blödningen försvann dock efter några dagar.

Tycker mig fortfarande känna att foten är lite svullen och idag när jag skulle köra ett pass igen efter uppehåll dock pga av förkylning och allmänt kass så körde jag 2,5 km i lugnt tempo tänkte köra lite intervall körde en intervall sen paus sen en intervall till, så pang small det till i vaden igen.

Misstänker att skorna jag främst har kanske inte är lämpliga för min kroppsvikt kanske väger ca 95kg och skall köpa nya skor, men bör jag besöka en sportrehabläkare enligt nedanstående länk. http://jogg.se/?sida=forum&subid=3780&searchstr=L%E4kare innan jag införskaffar nya skor och om möjligt ev. ha inlägg också.

Är alltid noga med att stretcha.

Från en okunnig som bara villa löpa några pass i veckan, tack på förhand!

Erika Schönborg
1966 • Vallda
#10
3 februari 2010 kl 16:14
Gilla
Under den "trivsamma" rubriken Undvik gubbvad på Marathon.se/Inspiration/Hälsa kan man se bilder på hur man gör excentriska tåhävningar.

Det borde definitivt vara en rubrik för dig också Jonas... tyvärr!
http://www.marathon.se/news/article.cfm?ThemeId=355
1973 • Göteborg
#11
3 februari 2010 kl 22:19
Gilla
tack för tipset.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.