Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 3402 visningar

Nageltrång

Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#1
12 mars 2010 - 23:13
Gilla
För en längre tid sedan trillade min ena stortånagel av. När den började växa ut igen blev vävnaden på sidorna irriterad och började försöka växa upp runt nageln med följd att det blev än mer vävnad som nageln behövde borra sig igenom. Det blev infekterat och jag fick antibiotika. Sedan dess har nageln växt ut helt.
Jag hade inbillat mig att när nageln väl växt ut så skulle vävnaden runtom vänja sig vid att nageln fanns och sluta vara irriterad, blöda och (lite) vara. Men det bara fortsätter. Det är svårt att komma igång med joggingen med detta problemet!
Jag har nu kompress runtom och tvättar med sprit 2 ggr om dagen.

Någon som har erfarenhet och tips? Kommer det att lägga sig så småningom eller är det hopplöst? Något mer jag kan göra?
Tobias Lennartsson
1982 • Hyltebruk
#2
12 mars 2010 kl 23:47
Gilla
Om det inte lägger sig så rekommenderar jag operation. För mig blev det bra på bara någon dag.
Säg till att du vill att nageln ska bli smalare så skrapar de bort en del av nagelbandet också.
Jag har visserligen opererat samma tå på samma sida tre gånger, varav de två sista för att få nageln smalare.
Sista gången lyckades det någorlunda och har inte haft problem sen dess.
Dock har jag efter samtliga operationer varit bättre än före på bara någon fag!
Tommy Norström
1967 • Örbäck / Åbo
#3
13 mars 2010 kl 07:04
Gilla
hade samma problem med båda stortårna i unga dar... Hjälpte inte förrens naglarna togs bort och de fick växa om. (faktiskt flera försök..)

Ett tips kan vara att försöka klämma in lite bomull under nagelkanten så att den inte skär in. Det gör ont och pressar lite, men kan hjälpa.
Nu gör jag det genast ifall nageln tenderar att växa in. Det är också viktigt att klippa nageln rakt, så att man inte rundar hörnet. Om hörnet rundas växer den ju in i köttet igen. Att fila nagen tunnare gör den även mer böjlig och därmed lättare att pressa upp med t.ex bomull.
Lycka till! Lider med dig.
Tommy

Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#4
13 mars 2010 kl 09:46
Gilla
Jag har tyvärr ingen möjlighet att få in bomull eller något annat under nagelkanten. Problemet finns vid hela sidan av nageln och där är väldigt tight. Nageln har växt hela vägen ut så den vill inte längre växa in i någon vävnad men bara det att nagelkanten trycks mot köttet verkar vara nog för att irritera.

Jag har läst lite på nätet och det verkar vara ganska många operationer som inte blir bra. Sedan hade jag nog också varit mer benägen att direkt prova operation om inte nageln nu till slut hade växt ut helt. Det är trots allt lite bättre nu än tidigare när nageln fortfarande borrade sig genom köttet. Jag är rädd för nya värre problem när det börjar växa igen efter en operation! Men det kanske blir enda möjligheten.
Fredrik N
1964 • Enskede
#5
13 mars 2010 kl 13:35
Gilla
Jag tycker att du ska kontakta läkare. För många år sedan sprang jag i för små orienteringsskor. Jag fick en blå stortånagel och när den föll av kom det ut två nya naglar. Det var bara att operera. Efter operationen fick jag klippa upp springskorna i fram och det var bara att köra på som vanligt (inte i skogen dock).
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#6
13 mars 2010 kl 13:39
Gilla
Frågan är då vilken läkare som man ska kontakta? Jag gick till min vårdcentral och fick antibiotika när nageltrånget var mycket infekterat men jag är skulle hellre gå till någon som är bättre på sådant här.
(bor i Helsingborg)
Tobias Lennartsson
1982 • Hyltebruk
#7
14 mars 2010 kl 21:54
Gilla
Vid operation sitter nageln kvar, endast kanten tas bort (de klipper framifrån och in). Jag har gjort det en gång i lumpen och två gånger på vårdcentral.
Jag har för mig att ett alternativ är att de klipper ett jack in i nageln så att den kan tryckas ihop och därmde inte trycker så mycket mot sidorna,
1977 • Bro
#8
14 mars 2010 kl 23:10
Gilla
Hej, hade problem med nageltrång för 6-7 år sedan, efter mycket problem och eget fixande med sprit och avbitartång så fick jag remiss för operation.
Gjorde den på sabbatsbergs sjukhus i sthlm, en galen 75 årig tysk sprutade in någon vätska in stortån så den blev dubbelt så stor, öppnande sen upp till skelettet och skrapade bort nagelanlagen på båda sidor om tån, min stortånagel kan efter det inte bli så bred så jag får problem. gjorde duktigt ont när bedövningen släppte och var hemma från jobbet i två dagar tror jag, sprang inom en vecka.
Klart värt besväret
Petra Hansson
1985 • Malmö
#9
15 mars 2010 kl 19:33
Gilla
Jag har opererat min tå på samma sida två gånger för nageltrång. Nu är det tillbaka igen. De kan inte göra något mer på vårdcentralen säger de, så nu har jag fått en remiss till en fotspecialist. Det de kan göra där är att ta bort kanten på nageln på ett sådant sätt att den inte växer ut där igen. Den har då inte möjlighet att irritera. Jag tycker du ska prova att gå till vårdcentralen för att göra en "vanlig" operation först, de tar då bort kanten på den sidan det gör ont och sen växer den ut igen. Det hjälper ju för de flesta.
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#10
15 mars 2010 kl 21:07
Gilla
Hej! Jag förstår bara inte varför det skulle bli bättre av att nageln klipps ned och växer ut likadant igen. Tån ser ut så att nageln knappast kan växa ut på ett annat sätt än den gjort nu om den inte görs smalare
Det som slår mig är att så många (här och andra forum där jag läst) har fått göra om operationerna flera gånger och det oavsett vilken typ av operation de gått igenom. Det gör mig lite orolig och benägen att vilja klara mig utan.
Jag får gå till vårdcentralen i alla fall. Antagligen blir det mer antibiotika till att börja med för att stoppa infektionen. Därefter får vi se om det blir någon operation eller ej.
Tobias Lennartsson
1982 • Hyltebruk
#11
15 mars 2010 kl 22:25
Gilla
jag fick gör operationen för att få nageln smalare två gånger (totalt tre gånger), blev inte helt lyckat sista gången men jag har inte haft besvär en jag opererades, ca 5-6 år sen. Hade inga problem efteråt.
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#12
29 mars 2010 kl 11:36 Redigerad 29 mars 2010 kl 11:38
Gilla
Jag har fått tid för en königsoperation nu i eftermiddag på vårdcentralen. Det var en läkare som temporärt var där och som annars var på kirurgen där han hade gjort bl.a. sådana operationer. Det ska tydligen skrapas bort vävnad ända in till skelettet sidan av nagelbädden för att unvika att det börjar växa ut igen. Ser inte fram emot den operationen... Hoppas bara att den blir lyckat så att jag slipper att dras med detta framöver!

Han sade förresten att den största anledningen till att man ibland behöver göra om det är att läkare som inte är vana inte riktigt vill skapa bort ända in till skelettet. Då blir det kvar en del av nagelbädden (som är fäst i skelettet om jag förstod det rätt). Oj, vad det kommer att göra ont när bedövningen släpper...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.