Löpning Rundor & Kartor 7 inlägg 1411 visningar

Kartan på Jogg.se

1960 • Örsås
#1
27 mars 2010 - 15:01
Gilla
Jag är besviken på kartan man måste använda när man lägger in sin runda. Den har ju inga stigar, och knappt ens alla grusvägar. Satelitbilden är fruktansvärt oskarp, jämfört med flygfotot på Eniro t ex. Vad bra det vore om man kunde lägga in rundor med hjälp av andra karttjänster också...
1976 • Göteborg
Administratör
#2
27 mars 2010 kl 15:19 Redigerad 27 mars 2010 kl 15:26
Gilla
Hej Birthe

Tråkigt att du inte är nöjd med kartorna. Är rädd att vi baserar vår kartfunktion på material sofrån Google maps. Därmed kan vi inte erbjuda dig skarpare satellitbilder. Givetvis skulle vi kunna söka upp bättre material i de fall inte Google Maps erbjuder de bästa, men just nu har vi en hel del andra förbättringar av siten som vi vill genomföra först.
Hoppas på ditt överseende med det.

Kämpa på!
/K
1981 • Jönköping
#3
27 mars 2010 kl 20:44
Gilla
Att inga stigar eller grusvägar inte finns med i kartan beror till stor del på att Google, Eniro, Hitta osv. hämtar gatuinformation i från den Nationella väg databasen, Nvdb, och däri fanns i alla fall fram tills i somras nästan inga cykelvägar eller gångvägar. Tror det togs ett beslut att även de skulle in i Nvdb för att förbättra service till kartleverantörer.

Sen hade jag för mig att Google hade köpt in Lantmäteriverkets flygfoton över Sverige just för att de satellitbilder de hade var för dåliga.
Dennis Sundman
1983 • Stockholm
#4
9 april 2010 kl 15:39
Gilla
Hej alla! Jag känner att jag måste kommentera på den här tråden då kartfunktionen är något jag använder mycket. Jag springer ofta slingor i olika skogspartier och dessa finns utmarkerade på eniro.se, men inte hos google.

En möjlighet att använda sig av eniros kartor vore guld värt för min del. Nu gör jag ofta så att jag klickar ut först på eniro, sen sitter jag o chansar lite här i joggen så att slutsumman av sträckan blir korrekt i alla fall, vilket naturligtvis känns bökigt.

Jag förstår att det är svårt jobb att få det hela att fungera med flera system och det enda jag kan tänka mig som lösning är att be eniro om hur man kan få ut en sträng av koordinater till en runda skapad där, och sedan ordna så att det går att importera denna sträng till jogg.se kartan. Men detta kanske inte heller är möjligt...

Det faktum att det faktiskt finns möjlighet att klicka ut kartor är bara det toppen!

/Dennis
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#5
9 april 2010 kl 16:50
Gilla
Håller med Dennis, Eniro klår Google då det gäller stigar.

Annars funkar det OK med jogg-kartorna tycker jag.

Saknar dock funktionen att kunna få upp kartan i helskärmsstorlek (fanns tidigare).
Och så strular banprofilmätningen en hel del (kan ta evigheter att ladda), annars var det den bästa nyheten på länge.

Ta en titt på gpsies.com, den i dag (enligt min mening) överlägset bästa karttjänsten för löpare/cyklister/vandrare och andra som skapar rundor...
Grymt att kunna växla mellan 11 olika karttyper från flera olika "leverantörer" (Google, Yahoo osv) , de har även OSM Cycle som är en open source-karta där bl.a. cykelvägar ritats in av medlemmarna.

Jag förstår att de som skapar kartor vill ha betalt för jobbet de lägger ner, men samtidigt känns kartor som ett område där verkligen "information wants to be free" (för att dra ett gammalt cyberpunk-citat) tycker jag.

Kartor borde finnas på nätet gratis till alla.
Google/Eniro/Jogg/Gpsies osv erbjuder ju detta, men Lantmäteriet, kommuner, orienteringsklubbar osv sitter fortfarande och trycker på de bästa terrängkartorna där varenda sten finns utritad.

Lägg upp skiten på nätet så skulle fler intressera sig för orientering, tror jag :)
Idag kan jag beställa en karta från en orienteringsklubb för typ 50 spänn men det kostar väl mer att administrera?
Men om jag och ännu viktigare kidsen kunde hitta kartorna på nätet skulle man kunna göra egna rundor och lattja och sedan om man känner för det kunna börja orientera "på riktigt". Vips så fick de en ny medlem.
Eller är jag helt ute och cyklar? Förlåt om jag kom ifrån ämnet lite... :)
1972 • Sollentuna
#6
10 april 2010 kl 10:15
Gilla
Och sen blir vissa saker en kostnadsfråga.

Det går nog att förbättra MYCKET men det kostar oftast lite och det är sällan den stora massan vill vara med och betala.

Mät upp sträckan på Eniro, för in data på Jogg.se. Det är ju inget krav att använda sig av karttjänsten på Jogg.se se den som ett verktyg som man kan använda om man vill. Det är sällan jag använder just samma "runda" som innan och då kvittar det vilken karta jag kör för jag måste ju göra om den och det orkar jag inte, en ny karta för varje runda.

Personligen vill jag ha in import av Nike+ så som shapelink.com men det har inget med kartor att göra.
1976 • Göteborg
Administratör
#7
10 april 2010 kl 10:24
Gilla
Hej alla

Tack för era önskemål och idéer. Det är dem som för siten framåt. Skall ta och sätta oss och se vad vi kan göra. Googles kartor är kostnadsfria (iaf så länge man inte tar betalt för tjänsten) vilket naturligtvis är en fördel för en gratistjänst. Dock vill vi ju kunna erbjuda det bästa på sidan så det är uppenbart dax för att undersöka frågan.

Återkommer när vi vet.

Kämpa på!
/Krister
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.