Löpning Träning 3 inlägg 1202 visningar

Asfalt kontra oljegrus

1968 • Täby
#1
9 maj 2010 - 20:20
Gilla
Någon som vet om det är skillnader att springa på dessa olika underlag, jag har läst någonstans att betong och sten underlag är 10 gånger hårdare än asfalt.

Jag tror mig märka en större belastning att springa på oljegus, kanske inbillning, känner också av lite stumhet i lår och vader, detta kan också bero på ökad träningsmängd, men finns det bevisat så kan man ju välja alternativa vägar att springa.


Leif A
1946 • Sigtuna
#2
10 maj 2010 kl 11:52
Gilla
Sten och betong är nog lika hårda men sten (gatsten) är trevligare att springa på för den är ojämnare. Blir inte så trött i fötterna. Asfalt upplever jag som mjukare än oljegrus som oftast är lite ojämnare.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
10 maj 2010 kl 12:34 Redigerad 10 maj 2010 kl 12:35
Gilla
Det sägs att New York Marathon gör en extra stum i benen för att det är så mycket betong i stället för asfalt. Och visst är betong hårdare, men jag tror inte (längre) på att det är där skillnaden märks. Det är nog lättare att klämma ihop skosulan och foten en tiondels mm extra än att få ut det från asfalten.

I stället kan det vara så att asfalt ger hög friktion och man får lätt ett kraftfullt frånskjut medan betong ofta är slät och kanske har ett tunt lager vägdamm eller fin sand på ytan som ger ett dåligt fäste.
Samma med allehanda grusvägar även om skorna kanske biter bättre på lätt fuktiga och i viss mån oljeimpregnerade vägytor.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.