Löpning Skador & Rehab 27 inlägg 10332 visningar

Är det vanligt att operera knäskador?

Magnus B
1977 • Mölnbo
#1
30 oktober 2007 - 16:46 (Redigerad 30 december 2006 - 00:00)
Gilla
Hej alla jogg:are,
mina problem med vänsterknät har nu blivit så allvarliga att jag fått träningsförbud (vad gäller löpning/Aikido) av husläkaren. Stavgång har blivit min nya träningsform - visst måste max 30 min lugn stavgång/dag vara ok? Han sa att jag kunde gå med stegräknare (hade inte upptäckt tjusningen med min frus stavar innan undersökningen ;-)).

Igår röntgade jag knät och det jag undrar är lite vad man kan vänta sig för följder? Är det vanligt att det leder till operation, eller är det bara i RIKTIGT allvarliga fall? Jag kan som sagt vara ute och gå, om än något haltande. Har tidigare försökt stretcha (efter att ha läst alla forumtrådar om löparknä etc), men det har nu börjat göra för ont.

Vad har ni andra för erfarenheter av liknande situationer? Några konkreta tips? Någon som vet hur "skonsam" träning i Crosstrainer är för knät?

Tack för alla informativa och inspirerande inlägg
/Magnus
< < < 1 2 > > >
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#2
30 oktober 2007 kl 17:11 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Beror på om det är uttänjda ledband eller inte. Om så är fallet brukar läkarna rekomendera vila och rehabträning. I värsta fall behövs operation men rehabtiden är inte så farlig. Beroende på skada givetvis. Jag själv opererade meniskern. Hade inga problem när jag promenerade men vid löpning och annan aktivitet fick jag ont. 3-4 veckor sedan var jag återställd.
Bra träning under tiden som vi pratat om innan på forumet är Våtväst träning.
1959 • växjö
#3
30 oktober 2007 kl 17:22 Redigerad 30 oktober 2007 kl 17:35
Gilla
Är det löparknä brukar man inte operera - då gäller aktiv vila - att du hellre än att bra gå under en tid belastar knät minimalt gm t ex cykling på låg belastning.
är det meniskskada kan man operera om besvären yttrar sig i låsningar och oförmåga att böja/sträcka och om knät svullnar ofta, dvs om menisken är mkt skadad.
jag hade (har kanske ännu) meniskspricka på insidan av knät, diagnosticerad gm magnetkamera dvs inte röntgen maj 2005. Hade smärtor vid löpning som jag vilade från i 2 år. Ville inte operation pga hade inte ont när jag inte sprang och ortopedkollegan höll med. Hade i början även ont nattetid. Gick ibland stavgång och det gick bra men fick grus i skorna...
Har nu inga känningar i knät och har 35 mil i benen sedan juni. Har börjat tillämpa lågpulsträning vilket är bra även för leder. Försöker hålla snittpulsen 180 minus ålder vilket betyder att man inte sliter på kroppen så mkt. Läs om maffetoneträning här på forumet.
dr hans
1959 • Saltsjö-Boo
#4
31 oktober 2007 kl 14:08 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Hans: Det låter ju betryggande att man inte behöver operera meniskskador som inte ger några större besvär.

Har själv haft ett instabilt vänsterknä efter en trolig korsbandsskada i början av 90-talet. Största problemet var att jag därefter hade lätt att vrida till knät och få lite ont i slutet av långa innebandypass, men innebandy är ju inte knänas bästa vän..
Nåväl, i vintras trillade jag på längdskidor och vred till knät rejält. Inga större smärtor efteråt så jag ignorerade det hela, men efter en vecka märkte jag att knät knäppte i varje steg och att jag fick ont när jag gick långt.
När snön försvann i mars började jag springa. I början fick jag ont i knät, men jag märkte ganska snart att ökad träning faktiskt gjorde knät bättre. Om jag har ont i knät före ett löppass så blir det faktist helt smärtfritt efter, och det gäller även när endorfinerna gått ur kroppen.
När jag sprang Lidingöloppet fick jag ont på slutet i det friska högerknät, men det dåliga vänsterknät var hur bra som helst.
Vänsterknät knäpper fortfarande, men jag antar att eventuell läkning av menisken är en långsam process och att det bara är att köra på så länge det känns bra...
Jesper
1979 • Stockholm
#5
31 oktober 2007 kl 18:47 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Har också ett knä som är dåligt efter en skidolycka för ca 3 år sedan. Har ej kunnat utöva några sporter sedan olyckan då knät är instabilt i sidled men klarade av att jogga hela september och oktober i år. Har vid två tillfällen nästan svimmat när jag belastat knät rätt mycket i sidled men joggningen var inget problem föränn fram tills för en månad sedan, förmodligen för att man ej joggar i sidled ;). Har röntgat benet men ej funnit några fel. Har ej ont när jag inte sportar men vill bli bra så jag kan träna för att gå ner i vikt framförallt.

Mina frågor:

Vad kan det vara för problem med knät? Minisk ellerLedband?

Om det är uttänjda ledband, kan det då bli bättre med rehabträning eller är operation det bästa?

Brukar det vara långa köer till operation?
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#6
31 oktober 2007 kl 19:47 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
till operationer är det långa väntetider, beroende givetvis vart i sverige man bor. Göteborg är det långa väntetider. Privat går mycket snabbare men kostar väldigt mycket.
Ring en sjukgymnast och fråga de är ofta väldigt kunniga. De kan hjälpa med rehabträning dessutom
1959 • växjö
#7
1 november 2007 kl 00:57 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Jesper: håller med Philip. Ta råd av sjukgymnast.
Vill du veta vad det är som spökar i knät så krävs antingen Magnetkameraundersökning eller artroskopi som ju är operation och då kan man ta bort ev meniskflapp som är i vägen. Korsbandskirurgi innebär lång konvalescens och man kan aldrig garantera resultatet.
Instabilitet är inte sällan kopplat till korsbandsproblem som ju också är ganska vanligt efter skidolyckor.
Olofs erfarenhet är ju kul - att löpning varit bra för hans knä.
All benmuskelträning som man kan bedriva utan smärtor är bra för knäna - kanske frfa aerob träning dvs lågpulsträning (180 minus ålder) gm i huvudsak cykling och ev stavgång, powerwalk och kanske jogging. Ibland känns det bra att ha knäskydd men bästa knäskyddet är egna vältränade benmuskler.
Du får pröva dig fram. Knät blir snabbare bra med aktiv vila än passiv. Tänk på att öka träningsdosen långsamt och att trappa ner vid smärta.

Robban
1967 • Ingarö
#8
1 november 2007 kl 08:04 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla

Gör en magnetrönken är det meisken så självfallet ska du operera dig, visst kan ta tid att få operationstid och visst det är 1-2 mån rehab beroende på hur tränad du är och hur gammal du är.

Kolla vad du har för försäkring själv samt om du har ngt via ditt arbete, visade sig att jag hade en bra försäkring via mitt arbete, så fort jag kontaktade dem så var allt gjort på 3 veckor nu kör jag rehab.

Finns ingen anledning till att du skall ha ont i knät och inte kunna träna fullt ut.
Fram till ev operation kan du träna allt som inte gör ont, desto bättre tränad du är innan ju fortare kommer din ev rehab gå.
Robban
Klas Ling
1967 • Alingsås
#9
1 november 2007 kl 13:04 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Jag hade jättebesvär med mitt vänstra knä, men valde att leva och träna som vanligt. Detta resulterade i att jag snedbelastede och fick därefter ont även i högra knät. Då mitt vänstra knä sedan svullnade i knäleden så uppsökte jag min företagsläkare som remissade mej till en specialist. Röntagade knäna, där såg man inget fel utan skickade mej till en sjukgymnast som masserade och klämde. Allt blev bara sämre och jag kunde till slut inte böja knäna eller vrida dom i sidled. Då fick jag tid för titthåls operation där man konstaterade menisk skador på båda knäna som man rättade till.Mitt råd är artroskopi för annars kanske rätt diagnos aldrig kan ställas! Senast igår löpte jag en halvmara så det går lätt att komma tillbaks efter operation!
Jesper
1979 • Stockholm
#10
1 november 2007 kl 20:00 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Tack för informativ tråd. Skall följa de råd som ges.
1959 • växjö
#11
1 november 2007 kl 23:05 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Visserligen är framtiden det som är svårast att sia om men historien visar att risken för artros, dvs brosksjukdom som kallas "förslitning" på vanlig svenska, ökar efter meniskkirurgi. Detta är vetenskapligt belagt och gäller operationer där man tar bort hela menisken. Man vet inte om artrosrisken är mindre om man bara tar bort delar av menisken vid artroskopi.
Mitt inställning är att man inte ska låta operera sig bara för att man inte blir helt bra på ett år eller så - ortopediska skador är långvariga.
Har man mkt svullnader och låsningar etc är det förstås en annan sak men tänk på att kirurgi aldrig är riskfritt varken på kort el lång sikt med risk för artrosutveckling som i slutänden kan innebära att man får byta knäleden mot protes. Och med en sådan får man inte sporta särskilt mkt. Jag tycker man ska se långsiktigt på sina leder - de ska hålla så länge som möjligt.
Vanlig röntgen kan man aldrig se mer än skelettskador på. Magnetkameraundersökning (MRT) är inte röntgen utan med den kan man se mjukdelar som menisker och korsband. Fördelen m MRT är att undersökningen är ofarlig och smärtfri och går fort. Artroskopins fördel är att man kan diagnosticera och operera i samma seans. Nackdelen är att man blir sövd och det kräver sjukskrivning och konvalescens som ibland kan uppgå till flera mdr. Risken för infektioner är visserligen mycket liten men åker man på en sådan kräver det mkt lång behandlingstid och knät blir ofta mkt skadat. Risken för att man ska få en propp i underbenet är flera % efter artroskopi. Ofta är sådana proppar symtomfria och godartade hos friska yngre personer men de kan ge problem med svullnader och i värsta fall lungpropp.
Robban
1967 • Ingarö
#12
2 november 2007 kl 11:26 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Om vi talar menisk operation så får man välja om man vill bli sövd eller lokalbedövning, du blir inte heller sjukskriven, visserligen säger läkaren att du skall ta det lugnt 1-2 dgr efter operation.
Men visst vill man bara se problem med en operation så ska man inte göra en sådan, men är det bättre att ha ont i flera månader/år när man i mitt tycker enkelt kan lösa det med en mindre smärtfri operation.

Robban
1959 • växjö
#13
3 november 2007 kl 01:16 Redigerad 3 november 2007 kl 01:22
Gilla
Robert: jag vill inte misskreditera mina ortopedkollegor och inte ta ifrån dig uppfattningen att operation i ditt fall var rätt men för övriga läsare vill jag bara betona att kirurgi innebär alltid risker och i detta fall en risk för artrosutveckling, dvs ledbrosket bryts ner vilket i slutändan inte sällan leder till proteskirurgi. Knäleden byts ut mot en metalled som har begränsad funktionalitet jft originalet. Jag saxar ur Indikationer för behandling inom ortopedi: Nationellt Kompetenscentrum för Ortopedi - Behandlingsindikationer för tre ortopediska sjukdomsgrupper (2004): "En meniskresektion ökar risken för artrosutveckling avsevärt och en litteraturstudie har visat att efter 15 år har 50 procent av patienterna med opererad meniskskada röntgenologisk artros (Lohmander & Roos 1994). 21 år efter total meniskektomi sågs röntgenologisk artros hos 48 procent av patienterna som då var i genomsnitt 55 år, åldersmatchade kontroller hade en artrosprevalens på 7 procent (Roos et al. 1998). "
Man bör alltså som vid alla andra stora beslut göra en risk/nytta analys och inte okritiskt acceptera varken den ena eller andra behandlingen. Om du är 35-40 år inte kan tänka dig att begränsa dina aktiviteter och invänta naturens läkning som i dessa fall kan ta 1-2 år så ska du kanske välja operation. Men då får du också väga in att du kanske inte kan sporta mer när du fyllt 60. Skidåkning och löpning kanske du då inte kan syssla med som pensionär.
Bengt Marklund
1967 • Umeå
#14
3 november 2007 kl 09:21 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Jesper: Det finns ytterligare en struktur i knäleden som kan skadas -korsband (finns främre och bakre, främre skador är vanligast) Den här intensiva smärtan som du beskriver ka man se vid korsbandsskador. Kan oftast kliniskt upptäckas av läkare eller sjukgymnast. Artroskopi eller MRT ger säker diagnos, konventionell röntgen oftast normal. Opereras ibland, ibland inte.
Jesper
1979 • Stockholm
#15
3 november 2007 kl 23:22 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Tackar för all bra information. Testade att jogga idag för första gången på ca 1 månad och var tvungen att börja gå efter ca 3 km. Slutade jogga direkt då det började göra ont. Har nu ganska redigt ont på vänstra knäets utsida. Har som sagt haft problem med knäet några år men kan ej utesluta att det är "löparknä" jag dragit på mig då symptomen är likartade. Får ta kontakt med sjukgymnast och försöka fixa en tid för magnetkameraundersökning så småningom. Verkar vara det bästa sättet att få reda på vad som är på tok. Fram tills jag är bra i mitt knä får jag helt enkelt börja pyssla med stavgång och rehabträning. Trist bara att man inte kan fortsätta med joggingen för en lång tid framöver, det är ju så skönt att jogga!

Tack än en gång för all information!
1959 • växjö
#16
4 november 2007 kl 00:00 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
smärta på knäts utsida låter precis som du säger som en variant av löparknä vilket inte löses med operation som meniskproblem. Det handlar om nötning av det tjocka bindvävsstråk som går från höften ner mot knät på lårets utsida. Tractus iliotibiale eller tensor fascia lata på läkarspråk. Magnetundersökning behövs inte för att diagnosticera detta men det är inte vanligt att man har ont i vila så du kanske behöver undersökas av sjukgymnast/läkare.
Kanske har du en kombination av olika skador efter din skidolycka
Jesper
1979 • Stockholm
#17
4 november 2007 kl 01:20 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Hans:

Som du säger, det är nog en kombination, löparknä brukar ju inte göra ont när man struttar runt i lägenheten. Hur som helst känns det viktigt att jag får ordning på min gamla skada så en magnetkameraundersökning vore nog inte helt fel i slutändan.
Robban
1967 • Ingarö
#18
8 november 2007 kl 08:20 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla

Hans
Hmmm okej blir lite rädd när jag läser närmare vad du skriver, lite underligt att ingen läkare sagt det du skrivit här, börjar ångra operationen nu......hoppas verkligen att man kan vara aktiv som 60 åring dock 20 år kvar dit.
#19
8 november 2007 kl 08:33 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Detta inlägg har raderats
1959 • växjö
#20
8 november 2007 kl 14:10 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Robert. jag vill inte måla f-n på väggen men vill bara inflika att kirurgi inte är riskfritt - hoppas du blir lugnad av K-G
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.