Löpning Kläder, Skor & Prylar 9 inlägg 979 visningar

Navigering med Garmin Forerunner

Jocke von Scheele
1967 • Stockholm
#1
1 juni 2010 - 12:19
Gilla
Jag undrar om det är någon som prövat navigeringsfunktionen i någon av Garmins pulsklockor. Jag har försökt läsa på lite på nätet, i användarmanualer och så, men inte kommit fram till hur det funkar riktigt. Det jag är ute efter är att kunna, helst via dator, lägga in ett antal waypoints med koordinater, och sedan göra en route med dessa och sedan få riktining+avstånd till nästa waypoint på rutten. När jag nått en waypoint så visas riktning+avstånd till nästa osv. På samma sätt som de flesta "vanliga" gps:er funkar.

Det verkar som om 305:an stöder något slags route-funktion, men inte 405:an - den verkar bara ha enstaka waypoints. Dock verkar man kunna lägga in en "course" istället, men det framgår inte hur en sån funkar.

FInns det någon som prövat dessa funktioner på sin forerunner? Funkar det som jag beskrivit ovan på 305:an? Kan man få 405:an att funka så också?

Sen undrar jag om presentationen är tydlig och lättanvänd. De skärmdumpar jag sett från 405:an ser ut att enbart visa kompasskurs till en waypoint med "norr upp". Kan man ändra så den visar "rörelseriktning upp" och riktningsindikatorn således pekar på målet? Och hur ser det ut på 305:an?

Om någon ville hjälpa mig att reda ut dessa frågor skulle jag bli jättetacksam! :-)
Erika Schönborg
1966 • Vallda
#2
1 juni 2010 kl 13:02
Gilla
Jag använder min 405 som vägvisare när jag ska på semester och inte vill springa vilse. Innan resan gör jag en runda på datorn som jag tror verkar trevlig, och lagom lång, och tankar över till klockan. Väl vid destinationen startar jag rundan och klockan piper till och visar "Sväng höger", "Sväng vänster" etc (det skriver man själv in). Om man springer vilse säger den "Ur kurs" och visar en kompasspil tillbaka till rundan. Under tiden jag springer har jag min vanliga tempo/puls-bild uppe. Ingen karta finns.

En enklare variant är att ställa in din startpunkt när du springer från hotellet och hoppas att du lyckas hitta tillbaka själv. Om du INTE gör det kan du i alla fall se i vilken kompassriktning du bör bege dig fågelvägen för att komma tillbaka till startpunkt.
Jocke von Scheele
1967 • Stockholm
#3
1 juni 2010 kl 13:45 Redigerad 1 juni 2010 kl 13:56
Gilla
Ok, men det innebär att man följer vägar, gissar jag? Och de små "sväng höger"-meddelandena poppar upp vid vissa ställen (korsningar) som man markerat själv?

Om man tänker sig att man är ute och springer i väglös terräng (eller t.ex. paddlar), finns det då möjlighet att hela tiden ha en riktningsvisare som pekar på nästa waypoint? Och att den växlar till nästa wayoint i rutten när man nått den första?

Och, när man har en kompass uppe som visar riktningen, är det då alltid "norr upp" och så får man försöka räkna ut i huvet vilken riktning den kompasskurs som visas är, eller är det "rörelseriktning upp" så riktningsvisaren pekar på målet (om man orienterar displayen så uppåt = framåt)?
1976 • Stockholm
#4
1 juni 2010 kl 15:22
Gilla
Jag har planerat router med: http://www.bikeroutetoaster.com/ som jag sen tankat över och följt i min 305:a. Fungerar bra för mina behov, ganska likt det du beskriver. Du torde kunna planera dina paddlingsturer där också om du bara slår av "Autorouting".
Mikael Björk
1973 • Oxie
#5
1 juni 2010 kl 18:30
Gilla
På 305an fungerar det precis som du beskriver i första inlägget. Jag gör ofta såna pass för att springa obanat och upptäcka nya miljöer. Oftast använder jag Google Earth och gör en bana med ett par hållpunkter, exporterar sen till .kml och konverterar till .tcx via Gpsies.com. Tankar sen över i klockan genom Training Center.

Jag och en vän ordnar ett lopp i sommar som bygger just på sådan GPS-navigering. Kolla: http://soderomstaden.wordpress.com/
1974 • Stockholm
#6
1 juni 2010 kl 18:36
Gilla
Från gpsies.com kan du tankar över det direkt till klockan du behöver inte gå via Training Center.
Mikael Björk
1973 • Oxie
#7
1 juni 2010 kl 18:54
Gilla
Tack Tobias. Det har jag inte testat.
Jocke von Scheele
1967 • Stockholm
#8
2 juni 2010 kl 13:09
Gilla
Tack för alla tips! =)

Det blev en 305:a, främst för att den kan hantera routes, samt att den är hälften så dyr som 405:an. Och den verkar kunna göra allt det jag vill.

Har provat gspies och bikeroutetoaster och de verkar bra. Ser fram emot lite navigeringsövningar framöver.
1965 • Ulricehamn
#9
2 juni 2010 kl 15:51
Gilla
http://www.bikeroutetoaster.com/ den finns inte på svenska någonstans!? säkert bra men som sagt får la börja ta engelska lektioner ..anders
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.