Löpning Kost & Näring 9 inlägg 751 visningar

Lågkolhydratsträning

1965 • Trollhättan
#1
22 juni 2010 - 19:09
Gilla
Hej !
Jag har tänkt att prova lågkolhydratsträning, tar ofta slut efter ca 3 timmar och tänkte prova med fett istället för kolhydrater som bränsle !!
Finns det någon som har erfarenhet av det ??
1962 • Torslanda
#2
22 juni 2010 kl 19:54
Gilla
Kolhydrater ger ju glykogen som ger musklerna energi ute i musklerna.
Fattar inte vad du menar att du tar slut efter 3 timmar ???
Skulle det vara bättre att äta fett??? fettet tas som energi till en viss del vid låg ansträngningsnivå. Om du har en fett% i din kropp på 10% vilket är lågt så har du energi i fettet för 10 timmar så äta fett för att få mer energi är totalt meningslöst. Sedan är en fettfri kost inte bra heller.
Sedan ger glykogenet som du kan lagra i kroppen endast energi för ung 60-90 min.
Rekommenderar dig att du läser på om energi innan du börjar exprimentera http://traningslara.se/blogg/fysiologi-del-v-aerob-metabolism/
1965 • Trollhättan
#3
22 juni 2010 kl 20:14
Gilla
Som sagt jag har bara läst att uthålligheten kan bli bätrte med den kosten och eftersom det är ett problem så tänkte jag att det är värt att testa, man behöver ju inte vara drastisk. Bara sänka kolhydraterna och äta mer fisk, kött, nötter mm
Andreas
Onsala
#4
22 juni 2010 kl 20:26
Gilla
Jag tycker att du ska testa en period! Gör sedan en utvärdering och kör på det som fungerar bäst för dig. Kost med lite, medel eller mycket kolhydrater.

För mig har det fungerat väldigt bra med ett lägre intag av kolhydrater. Snittar runt 100g kolhydrater per dag, så det är inte LCHF lågt.

Prova dig fram =)
1978 • Göteborg
#5
22 juni 2010 kl 20:30
Gilla
Peter, läs gärna en del av det Jonas Colting skrivit om kost, om du kan få tag på hans bok "Jag vill bara se bra ut naken" så kan den rekommenderas. Han har plockat bort en stor del av kolhydraterna och klarar sig bra utan dem. Kortfattat handlar det om att lära kroppen ta av andra energidepåer än glykogenet som lagras in av kolhydrater. På det sättet slipper man "ta slut" när glykogendepån är slut.

Men jag håller med Robert om att det är bra att läsa på om ämnet innan man börjar testa sig fram.

Mina egna tester att springa långpass utan glykogendepåer i kroppen var intressanta. Det känns tydligt att kroppen inte har energin lika lättillgänglig som vanligt, men att man ändå orkar.
1965 • Trollhättan
#6
22 juni 2010 kl 20:31
Gilla
Jepp, jag är lite sugen på LL igen och skulle det påverka min uthållighet vore det kanon, men som sagt jag tar det lite "vajert" i början.
1963 • Bromma
#7
22 juni 2010 kl 21:24
Gilla
Jag har inspirerats av Colting o jag tycker det funkar bra. Glöm dock inte att han, trots att han skäller på "mjölmaffian", menar att det är viktigt med kontinuerligt, om än lågt, kolhydratintag under långa pass. Utan kolhydrater orkar man inte förbränna fett! Jag kör med torkade aprikoser på mina LP eftersom jag har nåt emot alla dessa sportdrycker. Det var kolhydraterna under träning. Annars tror jag de flesta äter alldeles för mycket mjölmat (pasta/bröd) av ren vana. Lassa på med grönsaker istället, åtm om vågen visar mer än vad du vill.
Joakim Asklund
1970 • Göteborg
1960 • Skåne
#9
23 juni 2010 kl 12:44
Gilla
Är man ute efter att prestera extremt ska man väl ta efter de bästa, inte medelmåttorna. Alltså borde vi ta efter Yiannis Kouros diet, eller om vi ska följa de bästa naturlöparna i världen; Tarahumara folkets diet.

Inte äter dom späck&fett för att orka rulla på timme ut och timme in, dag ut och dag in.

Googla gärna.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.