Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 1070 visningar

En knäfråga

George
1983 • Trollhättan
#1
24 december 2007 - 17:08
Gilla
Jag har nu läst skadetråden men tycker inte direkt jag hittat svar på mina funderingar:

Jag har sprungit mer eller mindre hela mitt liv, men det är först i år (sedan mars ungefär) som jag verkigen fått in rutinen. Sedan mars har jag mycket långsamt ökat min träningsdos, och i oktober och november sprang jag ungefär varannan dag, ca. 5-10 km och det gick hur bra som helst. I början av december blev jag ganska förkyld och fick ta ett ofrivilligt uppehåll. Den 16:e var jag helt återsälld och stack ut på en vända, tänkte väl egentligen bara springa en kort sväng men det blev 9 km, men på ganska plant underlag. Efter ungefär 7 km började det ömma på utsidan av mitt högra knä i jämnhöjd med knäskålen, men det var absolut inte omöjligt att springa vidare i, för mig, normalt tempo (typ 5 min/km). Smärtan blev värre när jag kom hem och dagen efter var det mer eller mindre outhärdligt. Efter några dagar med lindat knä gick det över.

När jag provade igår igen kom smärtan tillbaka. Som sagt, det känns inte omöjligt att springa men det gör ont och är irriterande, speciellt efteråt. Med anledning av detta tror jag inte det är löparknä, jag har haft det förut och det kändes inte likadant.

Är det någon som har något amatörtips om vad det kan vara eller hur jag ska åtgärda det? Jag är tacksam för alla svar.

God jul!
1956 • PARTILLE
#2
24 december 2007 kl 19:51
Gilla
Jag tycker det låter som löparknä. Hursomhelst här får Du lite läsning: http://www.sct.nu/traning/traningslara/itb/itbartikel.htm
1965 • Alingsås
#3
24 december 2007 kl 20:32
Gilla
Jepp!

Klockrent löparknä. Bara stretcha/vila och ev. antiinflammatoriskt och komma igen.
Margit S
1961 • Luleå
#4
24 december 2007 kl 21:13
Gilla
Stefan, kan du beskriva öveningen "till höger"? Det syns dåligt på bilden.
Niclas
1967 • Linköping
#5
25 december 2007 kl 00:43
Gilla
Hej Stefan,

För ett par år sedan så hade jag kunnat skrivit exakt samma sak som du skrev i kväll. Det gjorde så förtvivlat ont så det behövdes ingen diskussion om huruvida man skulle bita ihop och fortsätta eller stanna. Smärtan blev till slut outhärdlig. Idag springer jag (eller vad det nu ska kallas) utan att tvingas stanna pga av knäsmärtor.

Det som hjälpte mig var:

- En fotbädd från gå och löpkliniken, värs varje krona skulle det visa sig. http://www.gaochlopkliniken.com/ortolab_info.htm

- Intensiv stretching. Mycket svårt att komma åt detta ställe. De stretchövningar som jag hittade var svåra och gjode mest "ont" på fel ställe, men de hjälpte (tror jag). en länk har du redan fått. En annan är http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=8173 Jag kör numera denna, men jag börjer mig över och strävar med händerna mot foten i det knä som jag stretchar. (Helt obegripligt att förstå men jag åtekommer med en länk om jag hittar nån)

- Träna styrketräning för de koordinerande muskelerna i knäet. Ett program som hjälpt mig mycket i samband med detta och efter meniskoperation finns här: http://www.min-doktor.com/docs/rehab_akuta_kroniska_besvar_knaskal.pdf
Det gäller knäskålsenan (som jag också haft problem med) men det är jäkligt bra styrketräning för vilken knäskada som helst. Sen ska du skaffa en BALANSPLATTA!

- Om jag får känning av denna smärta under löpning så avbryter jag omedelbart. Tar mig hem, kyler, smörjer med zon-salva och stretchar som en besatt.
Niclas
1967 • Linköping
#6
25 december 2007 kl 01:02
Gilla
Hej igen,

ja, hej stefan, men det var nog hej George som jag menade egentligen. den bästa bild som jag hittade av den stretch som jag anänder mig av är http://fitsugar.com/69008

Lycka till!
George
1983 • Trollhättan
#7
25 december 2007 kl 11:29
Gilla
Tack för alla svar och länkar!! En balansplatta har jag så jag ska börja träna med den, och strechövningarna för löparknä är som bekant lite luriga, men jag har gjort dom lite förr så det ska nog inte vara några problem.

Än en gång, tack för att ni delar med er av era erfarenheter och tips!
Åsa Ekedahl
1969 • Klintehamn
#8
25 december 2007 kl 13:11 Redigerad 25 december 2007 kl 13:16
Gilla
Mitt löparknä gav med sig tillslut, det tog en evinnerlig tid och receptet var nr1: kloka ilägg i skorna, nr2:stretching, nr3:började springa på skogsstigar vilket jag är övertygad om gjorde fotisättningen mer varierad och så blev jag mycket starkare i muskler och ligament!
Har faktiskt inte stukat fötterna heller sedan jag bytte ut en del av min asfaltsträning till mera terräng.
Egentligen borde jag nog ha satt TÅLAMOD som nummer 1, när jag tänker efter hur det var...
1956 • PARTILLE
#9
25 december 2007 kl 13:48
Gilla
Marit: Den ena övningen är den den vanliga stretchen för rumpan och den andra påminner om höftböjaren, fast här lägger Du foten på en liten upphöjning samtidigt som Du vinklar foten inåt. Då sträcker Du yttersenan. Fast själv kör jag Malin Ewerlöf stretch mot löparknä, den kan Du se här: http://home.vasteras2.net/gssss/Malins%20Stretchingprogram.pdf
1967 • Helsingborg
#10
29 december 2007 kl 17:12
Gilla
Jag tackar också! :-/
Bengt Marklund
1967 • Umeå
#11
30 december 2007 kl 16:54
Gilla
Hej. Jag har också drabbats av löparknä efter att hastigt ökat träningsdosen mot bättre vetande. Det här var i augusti och jag har först nu i dec kunnat börja springa igen, men jag är inte helt bra än. Ordentlig regelbunden stretchning gav nog till slut resultat, samt att även tiden gjorde sitt. Under hösten har jag kört lite alternativ träning, bl.a. gång på löpband i kraftigt motlut. Skonsamt för knäna och rejält jobbigt, man kommer lätt upp i 80-90% av maxpuls. Lycka till!
1981 • Dals-Ed
#12
8 januari 2008 kl 20:47
Gilla
Leena - aktiv vila med stretchövningar bl a är det bästa du kan göra jämfört med att inte göra något alls för då kommer det garanterat aldrig bli bra. Du känner nog bäst själv hur mycket du kan ta i. Gör det ont är det väl knappast någon ide fortsätta.
Mitt löparknä satt väl i ungefär ett halvår sammanlagt men då började jag träna lite smått efter några veckor. Väldigt individuellt förmodligen hur man reagerar/hur lång tid det tar att läka ihop.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.