Löpning Kläder, Skor & Prylar 25 inlägg 12690 visningar

Löpband i lägenheten - störande för grannarna?

Lina
1993 • Skåne
#1
19 december 2010 - 14:11
Gilla
Jag bor i lägenhet och skulle vilja köpa ett löpband, snö och regn kommer ju tyvärr årligen i Sverige.
Det är bara det att de man använder på gymmet väsnas så förbannat. Jag vet inte hur de man köper för 2-3 tusen i affären låter, jag har aldrig sprungit på ett sådant vad jag kan minnas.
Jag vill helst slippa komma hem med det för att upptäcka att det är störande för grannarna. Vad tror ni? Någon med erfarenhet? Finns det något speciellt tystgående eller något?
Jag bor iaf på bottenplan.

Tacksam för svar.
/Lina.
< < < 1 2 > > >
1975 • Skövde
#2
19 december 2010 kl 15:05
Gilla
På vissa ställen så kan man ju prova löpbanden innan man köper dom. Det finns inte den möjligheten där du tittat? Då kan du ju se hur det verkar. Bor du på bottenplan så borde det gå bra, men det beror på hur lyhört det är. Jag känner folk som kört sandsäck i sina lägenheter utan problem.
Lina
1993 • Skåne
#3
19 december 2010 kl 15:27
Gilla
Jo det kan man ju göra. Hade dock en fundering på att försöka hitta ett på blocket (där kan man ju köpa lite finare till ett bra pris), men det är nog en bättre idé att köpa ett nytt med öppet köp på.
Får kolla runt i stan och hoppas att mellandagsrean drabbar det jag vill ha.

1975 • Förslöv
#4
19 december 2010 kl 16:13
Gilla
Jag hade faktiskt hoppat att skaffa löpband till lägenheten.
Körde med Trainer innan i lgh när jag cyklade och bara det lät en hel del faktiskt. Sen kommer man inte ifrån att det är ganska svetttigt och kan lätt likna ett "omklädningsrum" med tillhörande lukt om man kör mycket på det. så mitt tips är att spara dem pengarna till något bättre. Bra löpband är dyra. // marcus
Pär W
1967 • Skellefteå
#5
19 december 2010 kl 16:14
Gilla
Det finns en tråd om detta redan http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=14283
#6
19 december 2010 kl 16:36
Detta inlägg har raderats
noah lacayo
1999 • lund
#7
19 december 2010 kl 16:36
Gilla
men löpband kostar tp 30000 kr eller
Lina
1993 • Skåne
#8
19 december 2010 kl 16:50
Gilla
Jo jag är ytterst tveksam, det är jag! Men hur gör man utan löpband när det är snö ute? Så tråkigt att träna och träna i 8-10 månader för att sen bli tvungen att hoppa över en månad... jag är ingen gym-person, trivs inte med att gå dit över huvud taget.

Ska kolla in den tråden..

Noah: Man kan hitta löpband för 1000 kr på blocket eller 6000 kr i en sportaffär. Hittade en för det priset på Intersport eller Team sportia. Men de lite bättre kommer ju ofta upp i 30000 eller ännu mer.
Lina
1993 • Skåne
#9
19 december 2010 kl 16:57
Gilla
BTW angående stinkande så är jag inte så orolig över det. Visst svettas jag när jag springer, men konstigt nog känner jag aldrig den där svett-lukten.
Har även ovanligt bra ventilation i lägenheten, vilket inte är så roligt när det är tio minus..
Katten
1967 • Hemma
#10
19 december 2010 kl 17:56
Gilla
Med ett par ICE-BUG (kostar ca 1500 kr) eller broddar att trä på vanliga löpardojor (ca 150 kr) är det inga problem att springa på snöunderlag. Är det dessutom moddigt/nysnö blir det lite styrketräning också.
Mattias Bramstang
1975 • Halmstad
#11
19 december 2010 kl 18:01
Gilla
Hej

Jag är en mycket glad ägare av ett löparband (så här års..) som jag har i ett förråd. Det är mitt andra band och jag har haft eget band i många år. Min erfarenhet är att man verkligen skall försöka placera bandet på ett lämpligt ställe. För mig handlar det om ett isolerat förråd med 10-12 grader och god frånluftsventilation samt en möjlighet att hålla relativ fukthalt låg. Det är ett optimalt utrymme där det går att springa i två timmar innan det blir för fuktigt och eländigt.

Finns det möjligtvis ett förråd i källaren som du skulle kunna få tillgång till (kostnadsfritt eller för en liten peng)? Kanske bor du i ett äldre hus där det numera finns tomma källarförråd eller soprum. Kanske ett skyddsrum?

Om inte så tror jag tyvärr att man inte blir riktigt nöjd med ett löparband i vanlig inomhusmiljö. Möjligtvis funkar det med ett promenadband om man bara vill gå lite framför teven.

Sedan tror jag tyvärr att man inte blir särskilt belåten med ett löparband för några tusen kronor. De saknar allt som riktiga band har och det är nog de riktiga löparbanden som vi löpare har som referens när vi tänker på band och bedömer den träningsformen.

//
Mattias
Mattias Bramstang
1975 • Halmstad
#12
19 december 2010 kl 18:10
Gilla
Katten: Dumt svar tycker jag. Det är helt olika saker. Visst kan man ge sig ut i vilket väder som helst. Allt handlar om utrustning. Men det finns fler saker som påverkar ett val. Säkerhet handlar mer än om att själv ha grepp, det handlar om att synas av bilister som knappt skrapat vindrutan eller om risken att bli överfallen av lömska typer. Det finns många fler säkerhetsaspekter på frågan men jag lämnar dem.

Rent träningsmässigt så handlar det också om effekt. Trots Ice-Bugs på fötterna så är det svårt att genomföra planerat pass som man tänkt. Inte ofta ser man löpare halka runt i modden och kämpa sig fram tillsynes i sjuminutersfart med en ansträngning som är hälften så hög som hjärtat klarar av. Balansen är sisådär och ibland är det trångt på gångvägarna där andra tar all plats då de cyklar fram. Har man dessutom bara en timme på sig att träna och duscha är löparbandet en ren vinst. På 2 minuter så är man igång och efter träningen behöver man inte många sekundrar förens man står i duschen men ursköljda kläder. Istället för att skölja upp en hel garderob med kläder...

//
mattias som springer mer ute än inne men älskar sitt band:-)
1981 • Linköping
#13
19 december 2010 kl 18:35
Gilla
Just som jag skulle skriva så hade Mattias skrivit mitt svar! Jag tror som han att ett band för ett par tusen inte är värt pengarna för en löpare. Att sedan ha ett stort fult band i en lägenhet (för de små portabla är verkligen värdelösa) vill man det?

Min lösning är att springa ute och ta kvaliteten på löpband på gym (så får de pynta för bandet). Gillar inte heller gym, men det får gå för ett par månader.
Lina
1993 • Skåne
#14
19 december 2010 kl 18:44 Redigerad 19 december 2010 kl 18:44
Gilla
Okej, jag ger upp med löpbandsidén. Jag tror inte det finns tillgång till att ha det i något förråd eller liknande. Och som ni påstår så blir det nog inget bra band för några tusenlappar. Dock var det jag tittade på nedsatt från 12,5 till 6, men det är kanske dåligt ändå. De gymmen har kostar väl typ 100..

Det lär bli att vänta tills snön är borta innan jag ger mig ut. Konditionen är ju redan helt väck ändå.. hoppas man hittar en lösning till nästa år..

Bra respons på denna sidan iaf, tack! :)
Pär W
1967 • Skellefteå
#15
19 december 2010 kl 21:40
Gilla
Varför inte testa snöpuls? Gunder Hägg blev bra av det.
1975 • Skövde
#16
19 december 2010 kl 21:51
Gilla
Ett par broddar är ju kanon att ha hemma, då kan man löpa under vintern med. Kalla och riktigt blåsiga dagar skall man väl passa sig för kanske.

Ett alternativ för att hålla igång lite är väl att promenera i snön. I brist på annat. Välja en bana som ger lite motstånd, tex branta backar osv. Man får vara kreativ ;)
Lina
1993 • Skåne
#17
20 december 2010 kl 14:22
Gilla
Jogga i snön låter som bra träning, fast det ligger is under snön här på stigarna verkar det som.. och jag kan ju inte springa slalom mellan träden.

Broddar ska jag kolla närmare på. Där behöver man ju tydligen inte oroa sig för priset heller.. funkar det på en oplogad grusväg också med någon dm snö typ?
Anna Rössling
1984 • Halmstad
#18
20 december 2010 kl 14:52
Gilla
Jag var ute och sprang när det var halt och snö ovanpå, skitroligt!
Det är lite som har köra off-road och definitivt ett alternativ till vanligt löpning. Se det som lite variation, för kondisen håller du ju uppe när du hoppar runt lite fram och tillbaka i spåret.
Sen tycker jag att du ska köpa ett band men tänk en extra gång så att du inte blir stående med ett promenadband (som verkar vara superpoppis nu) som bara går upp till 10km/h och vill springa snabbare. Inte kul att bli besviken när man lägger ner mycket pengar på något.

Men grannarna borde ju acceptera det om du springer på "normala" tider då alla få låta om de vill (typ 7-20)

Lycka till och tänk på att vintern inte är så lång...
Lina
1993 • Skåne
#19
20 december 2010 kl 15:54
Gilla
Vilken härlig inställning :)
Jag brukar inte vara så försiktig av mig (jag är ju tonåring), vet inte vad det är som tar emot. Ska höra med någon sportaffär i stan vad de har för grejer..

Nej promenadband verkar ganska tråkigt.. är lite förvånad över de som köper... ut och promenera brukar man ju kunna någorlunda på vintern. Springa känns ett par snäpp halkigare.

Lite beslutsångest (hade varit skitkul med ett löpband) men det är ju Skåne jag bor i så snön ska väl inte ligga allt för länge till hoppas jag... kanske blir ett band till nästa år istället.. så hinner man få ihop lite mer pengar till något bra också. Det flyttar ju även upp eventuella grannosämjor ett år, hade ju tänkt bo här ett tag till... och min erfarenhet är att det inte är så ljudisolerat här.. man hör t.ex. ganska ljudligt när grannarna går på toa..
:)
1963 • Västerås
#20
20 december 2010 kl 17:07
Gilla
Sorry - nu kommer glädjedödaren. Finns ingen regel eller lag som säger att du får störa mellan 7 - 20 (eller dagtid). Det finns dock i jordabalken att du får inte föra oväsen så att det stör dina grannar, dvs en subjektiv formulering.

Vad är då störning? En skrikande baby ovanför o under, tyvärr det tillhör livet o det får du stå ut med (kallas otur). En ångande motionär på löpband som låter som en flock elefanter på väg över golvet ovanför. Känner inte till något rättsfall, men risken är stor att elefanten förlorar.

Får du värden/föreningen efter dig och du fortsätter löpa, det hamnar i rätten o du förlorar, så blir du även vräkt. Så kanske läge att diskutera med grannarna innan du köper?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.