Löpning Tävlingar & Motionslopp / Göteborgsvarvet 2011 13 inlägg 2740 visningar

Ni med erfarenhet!

1968 • Hishult
#1
8 januari 2011 - 19:58 (Redigerad 8 januari 2011 - 20:01)
Gilla
Jag har anmält mig till halvmaran i Göteborg den 21 maj, av en enda anledning...att min löpträning ska bli av. Kunde nöjt mig med ett något kortare lopp kan man ju tycka men just detta lopp har jag velat springa i flera år, alltså en bra morot. Jag började träna så smått i september och känner nu att jag kanske tagit mig vatten över huvudet. Idag joggar jag som max 5,5 km. Känns ganska långt kvar till 21,1 km. Dessutom tar den sträckan en mindre evighet.Min sluttid är helt ointressant, vill bara ta mig i mål. Känns bara att jag kanske inte hinner i mål innan alla gått hem;)
Skulle gärna ta emot tips och erfarenheter av er som gjort loppet. Något speciellt man ska tänka på? Hur lång tid har man på sig att kravla över mållinjen?
Lena M
1961 • Norrtälje
#2
8 januari 2011 kl 20:13
Gilla
Jag har sprungit Göteborgsvarvet på runt 3 timmar (+/- ca 10 minuter) och det är man långt ifrån sist i mål på. Dock - man hinner i den farten inte till reptiden om man start i någon av de sista startgrupperna. Så kolla upp reptiden när du får veta din startgrupp!
Oskar Brogeby
1988 • Göteborg
#3
8 januari 2011 kl 21:22
Gilla
Visst kan det vara bra med att anmäla sig till ett lopp för att få träningen att bli av, men mitt tips är istället att jobba med glädjen i din löpning. Det är ganska enkelt, intala dig själv att du tycker om att springa och rätt som det är kommer du njuta av löpningen och träningen blir av av sig självt. Men för att klara av göteborgsvarvet utan skador skulle jag tipsa dig om att åtminstone klara av 15 km på egen hand. Sedan kommer alla deltagarna och publiken att ge dig styrkan till resterande sträcka när dagen kommer. Men skynda långsamt, min erfarenhet säger att om jag ökar med mer än 10 % distans i veckan får jag ont någon stanns. Men jag springer nu mera i barfotaskor så det är kanske lite annorlunda.

lycka till
Kris Chalmain
1960 • Hässelby
#4
8 januari 2011 kl 22:07 Redigerad 8 januari 2011 kl 22:13
Gilla
Hittade följande artikel på SvD som verkar bra. Den kanske är väl "basic" men eftersom det är gott om tid kvar (om du springer nu, under vintern) så hinner du säkert öka på till rätt antal kilometer.
http://blog.svd.se/maratonbloggen/2011/01/05/%E2%80%9Dska-jag-springa-varje-dag%E2%80%9D/

....och eftersom jag hyser liknande planer kan jag även vidarebefordra följande amerikanska tipssida: http://www.marathonrookie.com/top-10-rookie-mistakes.html

Lycka till!
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#5
8 januari 2011 kl 22:27
Gilla
Agneta: http:// www.marathon.se brukar ha bra program för så väl erfaren som nybörjare. Där kan du klicka dig fram till många olika sorters program och kanske utgå från någon av dom.

Mvh/ http://varghjarta.bloggplatsen.se
1968 • Hishult
#6
8 januari 2011 kl 23:53
Gilla
Tack alla snälla människor för att ni tog er tid att svara.
Lena M- du skrev om att man inte hinner till reptiden på tre timmar på varvet. Jag är som sagt novis...vad är reptiden för ngt?

En del skickade länkar till olika träningproram, kanske missuppfattning, men det jag egentligen vill veta är hur länge arrangörerna håller mållinjen öppen för oss som joggar och går? Jag tror inta jag klarar det på fyra timmat ens:-( Känner att jag blir ganska öm i kroppen efter endast 5 km utan gång.
1973 • Arlöv
#7
9 januari 2011 kl 00:16
Gilla
Kl 17.40 dras "repet" vid 13,3 km. Om man inte klarar den tidsgränsen få man inte fortsätta. Du kan läsa mer om det här: http://www.goteborgsvarvet.com/sv/Lopare/Loppen/GoteborgsVarvet/Confutatis-et/Tavlings-PM/

Men jag tycker inte du ska låta det avskräcka dig. Första gången jag testade Stockholm marathon blev jag stoppad på samma sätt efter halva. Hur som helst, så är det ju ändå en häftig upplevelse att få testa att starta i ett så stort lopp, och om du lyckas springa 13,3 km så är det ju toppen! Eller hur?

Träna på. Ställ upp i loppet. Gör ditt bästa. Men framför allt... Ha kul!

Mitt lilla råd :-)
Lena M
1961 • Norrtälje
#8
9 januari 2011 kl 10:18
Gilla
Just som Pia säger!
Säg att man orkar hålla 8 minutersfart i 13.3 km då behöver man stå i en startgrupp som startar ca 15.50 för att hinna. Det kan vara en fingervisning för dig, när du närmar dig loppet, hur du ligger till.

Jag menar att om "reptiden" ligger en halvtimme ifrån det man tror man skulle kunna klara en bra dag med perfekt väder och personlig välrdsrekordtid så känns det inte så kul att ens starta. Men så kanske inte alla känner - blir man stoppad har man ju ändå fått uppleva Varvet och fått ett bra distanspass :-)

Kajsa B
1987 • Göteborg
#9
9 januari 2011 kl 12:17
Gilla
inför att jag skulle springa varvet och nyss börjat löpträna sprang jag inte så mycket mer än du gjort nu. inte längre heller. var sjuk denna tiden på året och kom inte igång ordentligt igen förrän i februari. klarade jag det på den tiden klarar du det.
bästa tipset är att kanske en gång varannan vecka springa lite längre. öka långsamt och fokusera på tid istället för distans. börja med att försöka vara ute ca 60 min och öka sedan med kanske 10 min per långpass. två veckor innan varvet kan det varit bra att ha provat vara ute minst 2h. försök jogga hela tiden, om det så känns som att du joggar baklänges. man orkar mer än man tror, kan du jogga 5 km två gånger i veckan nu kan du en gång springa milen. absolut. kan du springa milen som ett normalpass kan du absolut springa varvet. det blir bara roligare om du är mer van även vid de längre distanserna.

och som andra sagt, se till att hålla i glädjen. träningen ska vara rolig! gjorde själv misstaget att tappa den lite, så efter varvet, trots en okej tid, var jag trött på det där med att springa och la skorna på hyllan i ett år. försök undvika det, meningen är väl att du ska fortstta springa även efter varvet.
1968 • Hishult
#10
10 januari 2011 kl 22:56
Gilla
Kajsa B!

Tack för ditt svar, blev väldigt inspirerad av detta. Faktum är att jag när jag skrev mitt inlägg, börjat fundera på att skippa varvet och anmäla mig till ett kortare lopp, typ tjejmilen. Efter att ha läst ditt svar fick jag lite gnista att trots allt göra det. Förvisso är din ålder något yngre ;) men va fan, det kanske kan gå ändå.
Anders E Andersson
1947 • Linköping
#11
11 januari 2011 kl 11:51
Gilla
Hej Agneta!
Vadå ålder? Många av våra kvinnliga långdistanslöpare har varit som bäst i 40-årsåldern har jag för mig :-)
Kajsa B skriver mycket bra tycker jag. Satsa på varvet, du klarar det!
Lycka till!!!
1969 • Åkersberga
#12
11 januari 2011 kl 14:29
Gilla
Spring på du bara. Och njut. Läste i "Born to Run" om en kontroll av resultaten i New York Marathon 2004, som tydligt visar varför långdistans passar så bra även högt upp i åldrarna.
Från 19 års ålder blev deltagarna bättre och bättre upp till 27 års ålder, där de peakade resultatmässigt. 8 år för att ta sig till toppen alltså. För att åter landa på samma nivå som en 19-åring tog det dock inte 8 utan 37 år! Först vid 64 års ålder var tiderna nere på samma nivåer som tonåringarnas. Få, om några andra idrotter kan mäta sig med detta.
Så du har teoretiskt sett gott och väl ytterligare 20 år på dig att känna dig snabb som en tonåring i spåret! Lycka till!
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#13
12 januari 2011 kl 02:27
Gilla
Agneta: Jag är nästan i samma ålder som du och Göteborgsvarvet 2001 var det första loppet jag sprang. Då var mina 2 år och ett barn var bäbis, vilket gjorde att jag oftast bara hann träna på helgerna. Precis innan loppet flög en tanke genom huvet: "tänk om jag kommer sist". Det gjorde jag inte, loppet var hur roligt som helst.

Lite omständigt var det att det gick supersakta i början och så var det ett slalomlopp i stort sett in i mål, men det var mycket roligare än att springa från startgrupp 1B eller 1A. Mycket publik, många som hejar och många medlöpare som hjälper varandra.

Träna tre-fyra gånger i veckan så går det bra 21 maj.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.