Löpning Tävlingar & Motionslopp / Tifterrängen 50 inlägg 4950 visningar

Inte för damer?

Pernilla Lindgren
1965 • Ljungskile, Uddevalla
#1
26 mars 2011 - 19:42
Gilla
På inbjudan till TIF-terrängen finns det ingen damklass 6050 m. Ställde fråga till arrangören, fick ett mycket kryptiskt /oklart svar. Går det att anmäla sig eller inte till 6050 m klassen trots att man fötts med enbart x-kromosomer?
< < < 1 2 3 > > >
M Extreme
1971 • Vallentuna
#21
30 mars 2011 kl 11:49
Gilla
Martin skrev: "Även om man vinner loppet så gissar jag att det är roligare att vinna genom att ligga först i spåret (härlig känsla!) och kunna taktiklöpa mot de andra topptjejerna, än att ligga i en klunga män".

Då är det väl bra att TIF-terrängen har en separat tävlingssträckning för damerna, eller?

1971 • Stockholm
#22
30 mars 2011 kl 14:00
Gilla
Det kreativa vore förstås att prova ett arrangemang med en kortare herrdistans och en längre damdistans. För att slutgiltigt utradera dessa föreställningar om att tjej/kvinna/dam kräver något kortare/enklare/mindre.. Någon idrottsklubb som vill vara med och ta ännu ett steg för jämställdheten?
1974 • Göteborg
#23
30 mars 2011 kl 14:36 Redigerad 30 mars 2011 kl 14:38
Gilla
Utvecklingen av damernas distanser vid OS och VM:

Vid OS 1928 provade man 100 och 800 meter. När man såg hur trötta de kvinnliga löparna blev efter två varvs löpning, strök man 800m.

1948 infördes 200m.

Först 1960 återkom 800m, och vid nästa OS även 400m.

1972 la man till 1500m.

Sedan dröjde det tills VM 1983 då man på allvar började tänka sig att damerna klarade av långdistans: 3000m och maraton. Kvinnor hade då under några decennier visat att mararatondistansen inte var dem övermäktiga, med föregångare som t ex Kathrine Switzer och Grete Waitz. Året efter hade OS samma grenprogram, och alla senare olympiska spel har föjt det mönstret.

Vid nästa VM 1987 kom även 10000m. Nu kunde damerna springa nästan samma slätlöpningsdistanser som herrarna, förutom att de senares 5000m hade 3000m som motsvarighet. Dock fortfarande ingen hiderlöpning.

På VM 1995 var slätlöpningsprogrammet äntligen identiskt med herrarna genom att 3000m byttes mot 5000m.

Och så otroligt sent som vid VM 2005 lades slutligen 3000m hinder till.
Martin Lind
1980 • Uppsala
#24
30 mars 2011 kl 16:23
Gilla
Nu plockades ett citat från mig helt ur sitt sammanhang ovan. Om man läser den delen av mitt inlägg som inte citerades så framgår det tydligt att jag tycker att ett kortare tjejlopp är förnedrande (typ: här får du en lättläst variant av Kafka, inte ska du behöva anstränga din hjärna med att läsa hela boken).

Speciellt störande är det eftersom jämställdheten i friidrottsvärlden har kommit riktigt långt (se Lars inlägg ovan, helt till skillnad mot skidvärlden). Visst, arrangörerna kanske tänkte rätt (nu ska kvinnoklassen inte försvinna bland männen) men jag tycker resultatet blev väldigt fel eftersom det är så tydlig skillnad i distans, vilket väldigt lätt tolkas mkt nedsättande.

Som jag lämnat flera förslag på i det tidigare inlägget så går det att lyfta fram kvinnornas tävlingsklass utan att de skall behöva springa en kortare sträcka än männen.

Notera att jag inte är emot att det är olika distanser, bara båda loppen är öppna för alla.
M Extreme
1971 • Vallentuna
#25
30 mars 2011 kl 16:46
Gilla
Jag menade inte att klanka, bara förstod inte men när jag läser noggrannare är jag med.
Finns isåfall fler exempel: damer stöter med lättare kula och spjut t.ex.
Inget Tour de France, Giro etc. för damer.
Eller är det bara kortare distans som är fönedrande?




Martin Lind
1980 • Uppsala
#26
30 mars 2011 kl 19:19 Redigerad 30 mars 2011 kl 19:37
Gilla
Det är, för mig, just det faktum att det så tydligt är uppdelat efter distans OCH kön som lätt kan bli väldigt fel, eftersom det för många motionärer är just är distansen som man vill komma åt (många anser att en motionär som springer maraton är mycket "hurtigare" än en motionär som bara springer 5-10km-lopp, även om 10km-löparen gör loppen på sub38 medan maratonlöparen bara vill ta sig runt utan att gå). För många (men inte alla) motionärer är distans kopplad till prestation, det stora flertalet bryr sig inte om tiderna. Att därför koppla kön till distans kan lätt bli väldigt fel. Det var säkert inte arrangörernas mening, men det kan tolkas väldigt fel i en sport som är ganska jämlik i övrigt.

Jag håller med om att jag inte är konsekvent, jag tycker till exempel att det är bra att damerna har lättare spjut och kula, eftersom det gör att de kan använda samma teknik som männen och inte ha ett för tungt redskap som är svårt att hantera tekniskt. Men samtidigt så ska det inte gå till överdrift: damernas häckar är procentuellt sett lägre än de borde vara för att kompensera för damernas kortare längd, vilket gör att de använder en annan teknik än manliga häcklöpare (damernas häcklöpare kan vara toppsprinters, män är antingen sprinters eller häcklöpare).

Jag tror helt enkelt att det är kopplingen hos många människor mellan hur långt man springer och hur vältränad man därmed är, som gör att en könsuppdelning i distans är något störande. Man tvingas ju inte direkt använda olika löpteknik på ex ett 6 eller 8 km-lopp på samma sätt som man behöver ändra hela sin kastteknik om man får ett för tungt spjut i handen.

Att jag sedan tycker att tjejernas elitled behöver lyftas fram mer och slippa springa i herrarnas toppklunga är egentligen en annan diskusion och handlar mer om att ge en kvinnlig segrare som tränar lika mycket och är lika talangfull som den manliga segraren lika mycket uppmärksamhet av publik och media.

Kanske inte så klargörande diskussion av mig, men det var kul att få tänka till!

Edit: När jag läser om mitt inlägg två inlägg upp (#25) inser jag att det låter lite aggressivt med ganska kraftfulla ord. Inget ont menat till någon deltagare i debatten, hoppas ingen tagit illa upp.
1946 • Vallentuna
#27
30 mars 2011 kl 19:51
Gilla
I Bore Cup springer herrarna oftast dubbelt så långt som damerna (och gammgubbarna), vilket tre flickor protesterade mot genom att springa herrloppet med lösskägg vid den första deltävliongen..
1971 • Stockholm
#28
30 mars 2011 kl 20:25
Gilla
Torbjörn Tennsjö har ett antal gånger skrivit om att stoppa könsdiskrimineringen inom idrotten; och med det menar han att helt plocka bort indelningen i herr- och dam. Hittar ingen originaltext just nu, men referat bl a här ang att Sörenstam spelade golf mot män; http://www.ub.gu.se/kvinn/fragelada/2003/golf.xml

Det kan ju förstås också vara en modell ...
#29
30 mars 2011 kl 20:27
Detta inlägg har raderats
1981 • Linköping
#30
30 mars 2011 kl 21:39
Gilla
Personligen tycker jag att det är rätt fånigt och tråkigt med "tjej"-tävlingar. Och visst som någon påpekar så finns det tävlingar enbart för män. Grabbhalvan. Någon som känner till någon mer? En eller två till kanske.

Innan tjurruset blev öppen för både män och kvinnor så läste jag både deras och tjejmilens inbjudan. I tjejmilen stog det (typ) "Öka inte på slutet, du kan bli trött". I tjurrusetstod det: "spring tills du stupar". Av vad blir man mest pepp?

Som sagt tycker jag att tjejtävlingar är rätt b MEN jag vet att de behövs och fyller ett syfte. Många tjejer tävlar aldrig annat än just tjejtävlingar och även om jag tycker att de är rätt töntiga så finns det många som annars inte vill och/eller vågar ställa upp. Jag tror knappast att samma tanke finns barkom "Grabbhalvan". Jag tror helt enkelt att det finns ett syfte med att ha "all-girls"-tävlingar. Kan inte se något sådant syfte med "all-men".

...att sedan ha en kortare sträcka för kvinnor är ju bara dumt, det borde ju vara tvärtom!
Tor
1975 • Göteborg
#31
31 mars 2011 kl 16:09
Gilla
"Det kreativa vore förstås att prova ett arrangemang med en kortare herrdistans och en längre damdistans. För att slutgiltigt utradera dessa föreställningar om att tjej/kvinna/dam kräver något kortare/enklare/mindre.. Någon idrottsklubb som vill vara med och ta ännu ett steg för jämställdheten?"

Hur kan det vara ett steg FÖR jämställdhet att införa ytterligare en form av könsdiskriminering?
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#32
31 mars 2011 kl 16:51
Gilla
Jag håller mig lite grann utanför den här debatten då jag inte ser något syfte med att tjejer skulle springa kortare.
Men att arrangörer inte skulle få anvisa olika längder till olika klasser ser jag heller ingen anledning till. Åtminstånde i tävlingsklass. Därimot bör ju motionsklasserna alltid vara öppna för alla. En tävling behöver ju faktist inte vara en fast sträcka. Till exempel är ett "terränglopp" inte bestämt att det skall vara 8, 12 eller 4 km, så vida det inte är mästerskap.
Viktigt är att pris och prisplatser skall vara lika. En del har ju mindre prisbord i damklasserna, och det är inte okej tycker jag.

För övrigt tycker jag det är mycket mer smärtsamt att springa 3k i full fart än 21,1k. Men mängd och längd är det som vanligt räknas i dagens samhälle.
LN
1965 • x
#33
1 april 2011 kl 14:23
Gilla
I princip tycker jag att arrangören har rätt att bestämma sträckornas längd. Om man tycker att det är sexistiskt/ojämställt är det ju bara att bojkotta den tävlingen, precis som man avstår att delta i tävlingar som man tycker är dåligt arrangerade av andra anledningar (dyra, felmätta, inga omklädningsrum, för få toaletter, slut på vätska, ouppdaterade hemsidor mm).

Tif-Terrängen är ett av Sveriges äldsta lopp och precis som Lena skriver är de separerade sträckorna säkert frukten av ohejdad vana. Tipsa gärna dem om den här debatten och framför kritiken, så får de sig en tankeställare.

Flera har varit inne på att det är absurt att rangordna en längre sträcka som om det skulle ha högre dignitet. Är Usain Bolt en sämre idrottsman än Jonas Buud? Ändå är folk mer imponerade av arbetskamraten som genomfart maran på sex timmar än en VM-deltagare som åkt ut i försöksomgången på 1500m och fått en överkorsad geting.
1974 • Göteborg
#34
1 april 2011 kl 14:33 Redigerad 1 april 2011 kl 14:35
Gilla
Damer är välkomna på Korpfriidrottens 1500m som är lika lång som för herrarna. :-)
http://www5.idrottonline.se/templates/Page.aspx?id=344015

PS. Alla går direkt till final!
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#35
1 april 2011 kl 15:58
Gilla
Borde inte tjejer ha mindre boll och mindre mål i t.ex fotboll eftersom de ju använder lättare spjut, diskus o kula i friidrott?
Lena M
1961 • Norrtälje
#36
1 april 2011 kl 21:58
Gilla
Nej du Johnny - bevisligen inte! :-)
Emil
1984 • Sundsvall
#37
1 april 2011 kl 22:14
Gilla
När någon säger "jag vet inte varför det finns dam- och herr-toaletter" så ställer jag mig istället frågan "varför finns det alltid särskilda bindor/tampong-skräplådor på herr-toaletterna?" Är det så att tjejerna inte ska bli ledsna om dom bryter hänvisningen och går på herrtoaletten?

Till trådskaparen: Smyg in på starten och spring långa distansen i en aktion att visa att kvinnor kan också! Skit i diplomet du skulle ha fått.

När jag var typ 7 år gammal så skulle jag och min mamma springa ett lopp i njurunda. Det fanns någon barndistans, 6km och 12km. Jag brukade alltid springa 5-6km-sträckan och mamma 10-12km-sträckan. Denna gång så var vi däremot sena till starten och den hade redan gått när vi svängde in på parkeringen. Liten och fjantig som jag var tyckte jag det självklart var sjuuukt pinsamt och grinade och skrek och skulle absolut inte göra annat än att åka hem. Mamma försökte övertala mig och då tyckte jag "om jag ska springa ska jag springa 12km". Detta var även på den tiden man fortfarande trodde barn stannade i växten om dom ansträngde sig "för hårt", så tävlingsarrangörerna avrådde oss självklart. Men det gick sig inte och så blev det. Sprang väl på en och en halv timme och gjorde mitt livs första mil :) Fick lite extra belöning och komma upp först av alla till prisutdelningen och välja pris från prisbordet.

Vem vet, du kanske också får komma upp först till prisbordet :D
Tor
1975 • Göteborg
#38
2 april 2011 kl 08:25
Gilla
"Borde inte tjejer ha mindre boll och mindre mål i t.ex fotboll eftersom de ju använder lättare spjut, diskus o kula i friidrott?"
[ironi]
Poängen med skillnaderna är väl att det skall vara lättare för kvinnor så att dom inte tar ut sina späda kroppar? Då borde men ju i fotboll ha större men lättare boll, större mål och framförallt mindre plan.
[/ironi]
1969 • Stockholm
#39
2 april 2011 kl 11:27
Gilla
Emil: kul historia, men ingen trodde väl på riktigt, ens i Sundsvall, att barn som tränade stannade i växten på 90-talet? Nu sprang jag inte så långt alls när jag var 7, men väl när jag var kring 10. Lyfte skivstång gjorde jag också. Men det var i Härnösand, kanske vi var lite före där? :-)
De kanske var rädda att du skulle ta ut dig för mycket helt enkelt?
Emil
1984 • Sundsvall
#40
4 april 2011 kl 02:03
Gilla
Jodå. Det var ju någon stjärna till idrottsläkare(typ för tennislandslaget?) som uttyckte en teori om att barn som idrottade för fysiskt hårt (skivstång vid tio? AJ AJ AJ!) skulle slita ut epifysskivorna och få dom att sluta sig. Det är bara senaste året som RF och SISU fått för sig att gå ut med att barn eventuellt kan börja styrketräna vid låg ålder.

Osteoporos, hej folksjukdom. Sverige är värlsdledande!
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.