Löpning Träning 13 inlägg 4575 visningar

Löpning på morgonen

PB
1987 • Stockholm
#1
10 maj 2011 - 09:30
Gilla
Som mitt liv ser ut just nu är jag i princip tvungen att lägga in alla mina löppass på morgonen innan frukost, jag har i princip alltid tränat på eftermiddagarna tidigare. Min erfarenhet är att farten alltid är betydligt sämre innan jag har ätit mitt första mål för dagen. Nu till frågorna; Ger träningen effektmässigt lika mycket som om jag hade tränat efter att jag ätit (kunnat hålla en högre fart på mina tempopass)? spelar det någon roll för mina långpass (där farten inte påverkas i nämnvärd utsträckning) om jag ätit innan eller inte?

jag vill tillägga att jag äter så snart jag kommer hem. Bör jag tänka på något särskilt angående vad jag bör äta till frukost?
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#2
11 maj 2011 kl 08:30
Gilla
M Extreme
1971 • Vallentuna
#3
11 maj 2011 kl 10:24
Gilla
Fast jag tycker att Peder har en intressant vinkling på frågan som inte tas upp i länkade trådar.
Tidigare har det mest handlat om man kan springa utan att äta frukost först och har sedan vinklats om till huruvida man bränner mer fett på morgonen eller ej och viktminskningsvinkling.
Peder frågar om man endast har möjlighet till morgonpass påverkar träningseffekten menligt. Det frågar jag mig också och säkert fler småbarnsföräldrar. De flestabeskriver ju det som "morgon jogg" inte "morgon tröskelintervaller" eller "morgon snabbdistans"
Någon som bara kör morgonpass?
Mikael
1986 • Borås
#4
11 maj 2011 kl 11:08
Gilla
Mustafa Mohamed läste jag att han föredrog att träna sitt morgonpass vid 10-tiden så han kunde få i sig mat innan och därmed kunna prestera på träningen.


Sara Svärd
1986 • Upplands Väsby
#5
11 maj 2011 kl 11:09
Gilla
Jag kör nästan uteslutande pass på morgonen, ofta utan frukost, ibland äter jag en knäckemacka innan.
När jag började med detta för tre år sedan var det tugnt och jobbigt, men nu har jag mycket lättare för att springa på morgonen än på kvällen.
I somras körde jag tuffa intervaller och backpass, men också vanliga distanspass på 10-15km om morgnarna.

Det tog några veckor innan jag tränat upp mig för att kunna springa på morgonen, men nu föredrar jag det.
Det är antagligen rätt så individuellt hur man klarar av det, men för mig gick det i alla fall.

Jag lyckades kapa 6 minuter på milen med hjälp av alla mina morgonpass. Dessutom är det himla skönt att komma hem från jobbet på kvällen och veta att träningen är avklarad.

Lycka till!
Jonas Larsson
1984 • Floda
#6
11 maj 2011 kl 11:22
Gilla
Jag skulle säga att det är en vanesak, har kört alla tänkbara former av långpass, kvalitetspass och distanspass inom löp, cykel, sim och skidträning (samt styrketräning) innan frukost och kan inte säga att mina prestationer eller förmåga att ta ut mig skiljer nämnvärt från andra tidpunkter på dygnet.
Jonas Larsson
1984 • Floda
#7
11 maj 2011 kl 11:23
Gilla
Edit:
Däremot har jag en kompis som inte pallar att köra stenhårda kvalitetspass på morgonen eftersom han sover så dåligt under natten när han oroar sig för lidande som passet kommer innebära :-D
1978 • Uddevalla
#8
11 maj 2011 kl 12:11
Gilla
Det är säker olika från person till person, men jag har svårt att få till effektiva pass utan energi dvs frukost innan.
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#9
11 maj 2011 kl 12:27
Gilla
Peder, mitt råd är att prova dig fram för att hitta vad som funkar för dig.
Personligen har jag haft svårt med intervallpass på morgonen, då det ofta kännts som att springa med "handbromsen" på. Pulsen ville verkligen inte upp och benen kändes tröga. Men detta kan dock hänga ihop med att jag tidigare var dårlig på att äta efter kl 18 på kvällen och inte åt/drack något innan jag gick ut.
Jag har på sistonde testat att äta bättre innan jag lagt mig, druckit juice/the och tagit en frukt innan jag tagit mig ut, och nu har jag mer krut i benen.
Oavsett kan det vara svårt att ställa om kroppen, speciellt om du är lite morgontrött, men med lite tålamod borde det kunna gå.
Min erfarenhet med långpass innan frukost är att min kropp lärt sig att fungera med andra energikällor än bara kolhydrater, något jag haft nytta av på slutet av lopp, samt att jag inte är lika känslig för blodsockerfall som jag var tidigare.
Ett generellt råd vad gäller kosten är att få i dig lite mer proteiner än vanligt, t.ex en extra skiva skinka eller ägg til frukost.
(Tilläggas kan att ingen frukost i välden smakar bättre än den efter långpass)
1956 • PARTILLE
#10
11 maj 2011 kl 12:28
Gilla
Jag avskyr att gå upp på morgonen. Men de gånger som det har inträffat och jag kommit ut på vägarna ångrar jag det inte ett enda dugg. Min senaste transportlöpning till jobbet igår var en höjdare :-)
Kajsa B
1987 • Göteborg
#11
11 maj 2011 kl 13:08
Gilla
Har precis som Tom-Ingar haft svårt før morgonpass med någon form av kvalitet. Men har faktiskt lyckats få till några riktigt lyckade morgonpass dær jag kunnat hålla samma tempo som på eftermiddags pass før samma anstrængningsnivå. och jag har kunnat køra snabba pass. De gånger jag klarat detta har jag ætit ordentligt under kvællen innan, och en stund innan jag gett mig ut tagit en liten youghurt. tænker att det funkar ungefær samma som før att springa på kællen, det går kanon så længe jag ætit ordentlig frukost och lunch, æven om det fram tills passet kan gå 7-8 h och jag bara ætit något litet mellanmål. så stor tidsskillnad rør det sig inte om.
kan tillægga att jag verkligen inte ær någon morgonmænniska heller...
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#12
11 maj 2011 kl 13:36
Gilla
Jag tror som de flesta här.

Ett pass med 40 minuter i tröskelfart ger lika mycket träningsmässigt oavsett om det sker på morgonen eller kvällen. Det svåra är att få kroppen att tycka att 40 minuter i tröskeltempo är en bra plan utan frukost.

Hur man lyckas göra det är nog mycket upp till hur man allmänt fungerar, Om det bästa är att äta innan man lägger sig, något lätt precis innan man sticker iväg eller något annat är det nog bara att prova sig fram till.
1974 • Alingsås
#13
13 maj 2011 kl 19:55
Gilla
jag kör nästan uteslutande bara morgonpass tar en proteindrink så man inte är helt tom i magen, men man får inte håll. funkar för mig. även långpass.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.