Löpning Kläder, Skor & Prylar 14 inlägg 2126 visningar

Rättvisemärkt utrustning

Lars Johansson Blank
1965 • GÖTEBORG
#1
30 januari 2008 - 14:07
Gilla
De nya sköna löparskorna känns kanske inte så bekväma om man vet att någon kanske har slitit skiten ur sig och nästan inte fått något betalt för att göra dem.
- Vi ska liigga på sportjättarna, inköpskedjorna och kräva att de ser till att deras varor är tillverkade under schyssta förhållanden, säger Cecilia Kennberg svensk representant i den internationella kampanjen Play Fair.

Läs mer här: http://www.marathon.se/news/article.cfm?ThemeId=335
1959 • Saltsjö-Boo
#2
30 januari 2008 kl 16:24
Gilla
Ja, det känns verkligen trist att så liten del av skons pris går till dem som tillverkar den. Om man skulle dubbla arbetarnas lön skulle väl skons pris bara öka några kronor, vilket jag absolut skulle vara beredd att göra.

Det känns lite långsökt att man som kund kan påverka dessa orättvisor enbart genom att snacka med försäljaren och begära att de stora fabrikanterna tar fram "rättvisemärkta" skor eller erbjuder arbetarna bättre villkor.

Ett alternativ är ju att köpa rättvisemärkta löparskor. Googlade lite och hittade dessa: http://www.blueturtle.se/DesktopModules/PictureView.aspx?TabId=0&Lang=sv-SE&ItemID=176&mid=10403&wversion=Staging

De verkar var lite retro, typ 80-tal. Går det verkligen att springa med dessa?
#3
30 januari 2008 kl 16:37 Redigerad 30 januari 2008 kl 16:38
Detta inlägg har raderats
1959 • Saltsjö-Boo
#4
30 januari 2008 kl 16:53
Gilla
Ja K-G, man kanske skulle testa.
Den som inte provar lär sig inget...
Skon passar ju bra för vardagslöpare och jag brukar faktiskt bara springa måndag, onsdag, fredag. Ni som springer på helgerna får tyvärr testa en annan sko :-)
Apropå djuretiskt och vegetariskt: Är inte alla löparskor 100% syntetiska idag?
1959 • Saltsjö-Boo
#5
30 januari 2008 kl 18:36
Gilla
Spårade nyss nämnda vegetariska löparsko till källan.
Den är tillverkad i Portugal!!!
Det känns inte som sjysst marknadsföring att kalla en sko från ett EU-land "rättvisemärkt" :-(
Magnus
Stockholm
#6
30 januari 2008 kl 18:48
Gilla
Min erfarenhet begränsar sig till rättvisemärkt kaffe, vilket var betydligt dyrare än vanligt kaffe och som inte smakade gott alls. Får hoppas att eventuella rättvisemärkta skor håller bra kvalitet då eftersom de antagligen kommer vara 25-30% dyrare än ett par vanliga.
Lars Johansson Blank
1965 • GÖTEBORG
#7
30 januari 2008 kl 20:02
Gilla
Hmm, vegetariska skor. Låter nästan som nåt man har på tallriken ;-)

"Det känns lite långsökt att man som kund kan påverka dessa orättvisor enbart genom att snacka med försäljaren och begära att de stora fabrikanterna tar fram "rättvisemärkta" skor eller erbjuder arbetarna bättre villkor."

Tja, många kunder+media har stor makt, kolla bara i frukostflinghyllan i affären. För ett år sedan var det ett under om man hittade flingor med mindre än 100% socker tillsatt (okej, lite överdrivet ;-)). Idag ser jag nästan bara fullkorn, ekologiskt och låg sockerhalt på de flesta paket. Det har inte tillverkarna självmant hittat på...

1959 • Saltsjö-Boo
#8
30 januari 2008 kl 20:37
Gilla
Lars: Iofs, många kunder kan utöva stort inflytande. Eftersom det rör sig om multinationella jättelika företag så krävs nog att ett stort antal konsumenter i hela värden begär rättvisemärkta skor för att något ska hända.

Det jag närmast tänkte på är att kedjan från försäljare till storbolagens direktionsrum är så lång att budskapet försvinner på vägen....
Det borde vara effektivare att använda internet och påverka Asics, Nike, Adidas mfl direkt .

Jag tror också att det skulle underlätta om nån mindre tillverkare kunde gå i bräschen och erbjuda rättvisemärkt. Det kunde sätta bollen i rullning...
1973 • Mjölby
#9
30 januari 2008 kl 21:23
Gilla
Magnus//
Som aktiv i branschen måste jag försvara Rättvise-/Krav-/Fairtrade-/Rainforest alliance-märkt kaffe. Utvecklingen under de senaste två åren har varit enorm, tack vare större efterfrågan. Den större efterfrågan har lett till att andelen odlingar som certifieras ökar och kvaliteten blivit mycket högre.
Mitt råd är att testa exempelvis Löfbergs Lilas rättvise- och kravmärkta mörkrostade kaffe, det är inte dåligt alls (oavsett våra fördomar mot just det varumärket).

Och utvecklingen jag beskriver ovan gäller nog de flesta certifierade produkter. Skon på länken ovan ser ju inte så avancerad ut, men om efterfrågan ökar kommer alternativen att komma.
1959 • Saltsjö-Boo
#10
31 januari 2008 kl 11:49
Gilla
1. Håller med Johan. Kvalitetsproblemen med "märkt" kaffe ligger ett decennium tillbaka i tiden. Idag är det sjyssta kaffet minst lika gott som "fulkaffe".

2. googlade lite på det stora språket också. Hittade följande hemsida: http://organicclothing.blogs.com/my_weblog/2006/03/ethical_clothin.html

En bit ner kan man läsa att alla sportskojättarna redan infört en policy för socialt ansvar, som bland annat innebär att både egna och oberoende kontrollanter ser till att det råder sjyssta förhållanden i fabrikerna.

Ja, vad ska man tro? Slås det in öppna dörrar eller är det svårt att övervaka att det inte fuskas med de sociala kraven på lokal nivå ?
Daniel Ejlertsson
1974 • Solna
#11
31 januari 2008 kl 19:33
Gilla
Tycker absolut att detta är en jätte viktig fråga. Som det ser ut nu är det svårt att handla ekologiskt tillverkade sportkläder och skor. I frilufts branchen har det under senare år märkts en ökande medvetenhet. Allt fler tillverkare erbjuder kläder i ekologisk bomull samt funktionskläder delvis tillverkade av återvunnet material. Får hoppas att sportbranchen följer efter. Någon av de ledande löpbutikerna i Sverige borde vakna och se att det finns ett område där det är möjligt att nischa in sig.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#12
31 januari 2008 kl 20:34
Gilla
www.newtonrunning.com har en del eko tänk faktsikt.
Tillverkas i återvunnet material och lite andra miljö grejer.
Jag tror att det börjar vända nu, fler ser lönsamheten i eko produkter.
1966 • Karlstad
#13
1 februari 2008 kl 09:04
Gilla
Det tråkiga i sammanhanget är att det som vanligt är den lilla konsumenten som ska gå före och betala kalaset. Då kan börskapitalisterna fortsätta redovisa miljardvinster, och sakta smyga in en förändring utan att tappa vinster.
Privatpersonen ska betala mer bensinskatt så att industrin kan fortsätta spy ut sina dollarinbringande avgaser, och privatpersonen kommer lika förbannat vara tvungen att åka till jobbet, dagis etc. eftersom samhället är byggt efter ett bilberoende.
Vi ska inte få grilla i trädgården, trots att hela svenska folkets grillsommar motsvarar någon enstaka start från Arlanda.

Kräv istället att våra politiker lagstadgar mot varor som produceras närmast kriminellt, vad det gäller mänskliga rättigheter. Det är inte vårat fel att västvärlden kontra "den andra världen" roffar åt sig. Det är industrijättarna som ska tjäna mer o mer pengar och det är där det ska sättas in motattacker. Inte i mina fötter.

Såg ni dokumentären om den amerikanska företagsgurun Peter F Drucker?
Han förutsåg att den långa eran där ekonomin har styrt samhället är på väg ut. Istället är det samhället/människan som kommer att bli det primära, och ekonomin kommer att få rätta sig därefter.

Det var långt och fjuttigt kanske, men ibland petar vi i fel ände.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#14
1 februari 2008 kl 09:21
Gilla
Helt rätt Peter.

När företagen ser att det lönar sig mer att producera ekoprylar så kommer dom göra det.
Sakta men säkert inser konsument och marknad detta.
Konsumenten är inte beredd att betala för mycket för eko prylar.
Marknaden är inte beredd att producer eko som är olönsamt.

Men ett Hangarfartyg vänder inte på en femöring...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.