Löpning Kläder, Skor & Prylar 42 inlägg 10233 visningar

gps vs jogg.se

1978 • Göteborg
#1
15 juni 2011 - 16:39
Gilla
Om jag har förstått de andra trådarna här i forumet rätt är avståndsmätningen på jogg.se mer korrekt än gps. Stämmer det?

Jag tycker dessutom att jogg.se konsekvent mäter kortare än gps (12,50km snarare än 13km osv). Stämmer det också?

Jag har också lagt in vissa sträckor via kartmätning både på runkeeper och jogg.se och även då mäter jogg.se kortare. Har någon annan fått liknande resultat?

Jag hoppas alltså fåfängt på att jogg.se mäter för kort, och att jag har sprungit lite längre (och därmed fortare) än vad siten vill erkänna, men ... vad tror ni?
< < < 1 2 3 > > >
1978 • Göteborg
#21
20 juni 2011 kl 17:50
Gilla
Jag slutar aldrig att häpna över vilket engagemang som forumdeltagare visar för att svara på allehanda frågor.

Det var dock ingen som kommenterade det faktum att kartan på runkeeper mäter längre än jogg.se. Är det någon som vet hur det förhåller sig.

Annars måste jag väl säga att Niklas har en poäng, vad ska jag göra åt det faktum att jag antagligen springer långsammare och kortare än jag trott... (och tyckt att jag borde) ja, förutom att träna mer som Krister så insiktsfullt redan sagt, så dämpar jag min kaxighet inför halvmaran i höst.

Jag har förresten lyckats få med tio meters marginal en runda på både jogg.se och runkeeper, vilket tyder på att det kanske bara är noggrannhet på kartritningen som krävs.
per andersson
1963 • Älvängen
#22
21 juni 2011 kl 09:52
Gilla
Jag måste dock säga att jag aldrig märkt av några differenser mellan vad som står i min 305:a och det som sedan dyker upp på jogg.se, vare sig det gäller distans, totaltid, tempo eller annat. Jag brukar också lägga in passen på Garminconnect och det är likadant där, ingen differens, i alla fall ingen som jag lagt märke till. Jag brukar t ex alltid vara intresserad av vad jag hållit för snitt-tempo och kollar alltid det i klockan efter målgång. Jag har aldrig märkt att det har ändrat sig när jag importerat in det på ovanstående två ställen. Där jag kan märka skillnad (och det är också därför jag även skickar dit) är vad gäller höjdangivelser. De finns ju inte representerade på jogg men på Garminconnect. Då ändras ofta höjdangivelserna och ofta ganska markant. Detta skall bero på att Garminconnect använder sig ett beräkningssätt som utgår från data mätt med barometriska höjdmätare och detta skall tydligen leda till ökad tillförlitlighet i detta avseende. Jag tycker det är relevant att kunna titta på höjdstigning och höjdförlust. Jag menar, en kuperad bana blir ju jobbigare än en flack, åtminstone för mig.
Henrik Nilsson
1973 • Markaryd
#23
21 juni 2011 kl 23:45
Gilla
Skillnaden är inte mellan klockan och jogg.se utan mellan jogg.se och funbeat.se. Man är alltid snabbare på funbeat.
per andersson
1963 • Älvängen
#24
3 juli 2011 kl 12:07
Gilla
Ok, nu har jag försökt göra ett halvvetenskapligt test. Har varit sjuk i nästan en månad men gav mig igår ut på en 8 km lång runda för att känna efter, tog det lugnt med andra ord.

Så här gjorde jag: Jag var utrustad med iphone 4 med löparappen, min Garmin 305 samt ett vanligt digitalt armbandsur på höger arm. Det extra uret hade jag för att kunna kontrollera klockarna i de andra två. Jag vet att detta håller tiden väldigt bra. Jag startade appen 5 sekunder innnan 305:an och såg till att stå still tills bägge tidtagningarna var igång. När jag gick i mål stannade jag helt, stängde av 305 och stängde av passet i appen 10 sekunder efteråt. Alltså bör appen visa en tid som blir ca 15 sekunder längre än 305:an. Banan jag joggade går dels över helt öppna ytor, dels i väldigt tät skog. Den blir väldigt kuperad och snirklig efter ca 3 km. Jag skall också nämna att ca 3 km går längs med och under kraftledning. Detta för att jag läst att detta skulle kunna påverka GPS.en. Vet ej om det stämmer men nämner det i alla fall.

Resultat: Den data som 305:an registrerat ändrar sig inget. Jag provade att importera den på två olika sätt. Först importerade jag passet direkt ifrån klockan och in på jogg.se. Jag kopierade av datan och raderade sedan passet. Nu tog jag in passet via Garmin Training Center och importerade sedan passet som TCX-fil. I denna del lade jag också in datan i Garmin Connect för att se om något ändrades någonstans. All data från mitt pass såg exakt likadan ut på alla tre ställena. Det enda som hände var att höjdangivelserna justerades med ett par meter mellan Training Center och Connect. Jag gissa att det har att göra med det annorlunda och mer exakta beräkningssättet i Connect?.

Appen vs 305: En första skillnad blir ju den att appen anger som klockslag för passet den tid då passet sparades från telefonen, 305 den tid då passet påbörjades. Detalj? Javisst, men man bör kanske vara medveten om det? Nedan följer datan från de två:

Löparappen: Tid på dygnet: 16:11:42, Distans: 8,23 km, Totaltid: 49:12, Tempo: 5:59. OBS! Här skall ca 15 sekunder dras bort från totaltiden för att jag startade uret 5 sek innan 305 och stängde av 10 sek efter 305.

Garmin 305import: Tid på dygnet: 15:24:21,Distans 8, 14 km, Totaltid: 48:37, Tempo: 5:58.

Som Ni ser så skiljer det en del på både totaltid, tempo och distans. Återigen, jag såg till att stå still både då jag tryckte igång och stängde av bägge. När jag kollade respektive GPS-sträckning i kartfunktionen på jogg så avvek appen betydligt mer från kartbilden än vad 305 gjorde. En del helt vansinniga rutter ritades upp, framförallt då jag sprang vid och under kraftledningen men också på ett par andra ställen. Att det skiljer ca 20 sekunder mellan klockorna efter att jag dragit av 15 sek känns ju jättekonstigt! Att de mäter olika distanser kan kännas mera logiskt när jag tittar på vad för respektive sträckor de ritar upp men klockan?

Jag skall definitivt prova igen. Jag skall också låta tidtagaruret i iphone få gå gentemot 305. Om någon annan vill testa vore det kul och intressant. Någon kanske vill prova att lägga in samma pass i jogg och funbeat och rapportera skillnaderna? Ta då gärna med vad appen/ klockan visade för data innan Ni lade upp det.

Jag tar gärna emot tips, förklaringar och annat som kan bidraga till att göra detta så vetenskapligt som möjligt.
1978 • Potsdam
#25
3 juli 2011 kl 12:53
Gilla
Intressant test! Jag tycker också att det är mycket märkligt att det skiljer mer än 20 sek i totaltid mellan klockorna, de borde vara mycket mer noggranna än så. En möjlig förklaring skulle kunna vara att 305:an har en funktion som stannar klockan när du står still. Kolla om du har denna funktion aktiverad innan nästa test.

Bob Johansson
1968 • Hindås
#26
3 juli 2011 kl 12:56
Gilla
Jag testa att på mitt senaste pass importera från min 305 till både jogg.se och funbeat.
Först kolla jag historiken på 305. Sen skicka jag först till jogg.se.
Där fick jag ingen förändring alls. 18.45 km. Tiden 1.45.07.
Sedan gjorde jag samma på Funbeat där blev det en viss förändring.
Min sträcka hade räknats om och blev nu 18.42 km på Funbeat.
Alltså då det är kortare än jogg.se men samma tid har jag således sprungit långsammare på Funbeat. Ska testa fler ggr framöver.
Daniel Andersson
1979 • Älta
#27
3 juli 2011 kl 13:26
Gilla
Intressant detta. Jag mätte mha min Android-telefon och en applikation som heter Google "My Tracks" med GPS en löprunda och såg att den kunde exportera informationen om rundan i flera format, samt att jogg,se accepterar flera format. Jag testade då givetvis minst två format, och såg att de tider och distanser som anges skiljer sig avsevärt. Jag testade då GPX och TCX. TCX verkar baserat på GPX, men kunna innehålla lite mer info som puls och annat, och är framtaget av Garmin. Har inte grottat i detta mer, men det kan vara så att de olika formaten har olika sätt att ta hänsyn till start och stopp, eller något annat jag inte vet. Det viktigaste är ändå att komma ihåg att det finns många rader kod (tolkning av en person) mellan datat från satelliterna och det som kommer upp i jogg.se, samt att man ingalunda kutar så som man mäter på kartan. Allt är approximerat, på olika sätt, men om alla använder samma sätt går det att jämföra. Blir lurigt att få till månne..
Bob Johansson
1968 • Hindås
#28
3 juli 2011 kl 15:25
Gilla
Jag är mest nöjd att jogg.se inte ändrar efter import.
Med tanke på om jag kommer vara med i ev intervall ultra och när du sprungit en mil. Sedan importerar å så säger jogg.se 9.9 km...
Alltså får man kanske springa lite extra så man inte springer för kort.
I tävlingsklassen alltså. För jag antar att det blir mer gånger än den om två veckor?!
Caroline Y
1964 • Huddinge
#29
3 juli 2011 kl 18:49
Gilla
När jag använder 'tracker' (GPS) functionen på min telefon brukar det bli stora skillnader. På en 5 km sträcka brukar den visa 400-500 m för mycket...
per andersson
1963 • Älvängen
#30
3 juli 2011 kl 22:44
Gilla
Tobias: Vet vilken funktion Du menar men den är inte på.

Jag tycker det är konstigt att klockorna visar så olika tider på en så kort distans. Skall prova fler gånger nästa vecka och återkommer då. Att det finns en skillnad mellan jogg och funbeat i hur de bedömer sträckan verkar fastslaget? jogg och Garmins Training Center (lokalt program på datorn) och Garmin Connect (hemsida) visar Garmininformationen exakt lika, vad jag kan se. Använder funbeat sig av någon annan mer/ mindre exakt teknik?

1973 • Bro
#31
3 juli 2011 kl 23:53
Gilla
Gör inte Funbeat så att GPS-datat höjdkorrigeras? I så fall blir det längre sträcka där efter import. Längre sträcka på samma tid betyder snabbare löpt. Höjdkorrigeringen (har jag "hört") tar hänsyn till skillnaden i längd på en hypotenusa och katet vid stigningar, för att prata tekniska termer. Skillnaden blir inte stor vid normala kullar, men under ett långt pass ger det absolut tydliga skillnader på faktisk sträcka och uppmätt sträcka.
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#32
4 juli 2011 kl 18:28
Gilla
Lina: Mäter du efter satelitbilden eller kartan? Jag har märket att man ofta får sträck ute på åkrarna när man lägger in de längs en väg på kartan och sen går över till satelitbild (särskilt om man zommar in). Så kartorna kan helt enkelt vara felaktiga (särskilt på landet, brukar stämma inne i stan).

Per: Försök starta/stanna båda samtidigt och helst både starta och stanna i farten. Om du går in i t ex Sprttracks och zoomar in på kartan (finns säkert samma i garmins program) så kommer du att se att gpsen (telefon eller klocka) kommer att ha rört på sig även när du står still, det gäller speciellt när man kommer med fart och stannar.

Johann: GPSer är usla på höjdmätning så att de skulle ta med det på funbeat känns osannolikt.

Dessutom om vi som exempel tar Lidingöloppet:
Om all lutning uppför är hel jämn fram till 15km, sen helt jämn utför.
Total extra sträcka 8 meter

Snittlutningen, där det lutar är 10% (som referense är abborrbacken som värst 12%, så 10% är definitivt en överdrift). Resten helt platt.
Total extra sträcka 48 meter

Så någonstans mellan 8 och 48 meter hamnar vi på 30000 meter. Om det är abslut tydlig skillnad är väl upp till var och en.
Anders Näslund
1961 • Stockholm
#33
4 juli 2011 kl 23:39
Gilla
Min uppfattning är att telefonernas GPS oftast är av ganska enkel typ.
Jag promenerar ofta med min fru exakt samma sträcka som jag springer. iPhonen med app är alltid med.
Jag får ofta 20-25 meters skillnad på km angivelserna (den pratar) beroende på om jag springer ellr promenerar. Jag har också upplevt eftersläpningen som beskrevs ovan...det tar en stund för systemet att stanna när man stannar efter att ha sprungit.
En del app tillverkare har funktioner för att kompensera för bristerna, gissar att även GPS klockorna har den typen av funktioner. Vissa tillverkare är sannolikt bättre på att hantera detta än andra :-)
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#34
5 juli 2011 kl 07:04
Gilla
Tycker detta är ett väldigt intressant ämne. Där är så mycket som ligger till för att "bena" ut det hela. Litar inte blint på min garmin 305 men den är ändå ett hjälpmedel. Må väl där ute!

Mvh/ Senad
http://varghjarta.bloggplatsen.se
per andersson
1963 • Älvängen
#35
6 juli 2011 kl 11:15
Gilla
Har nu sprungit på helt annat ställe. Öppna fält intill havet i 10 km. Denna gång så försökte jag starta iphone och 305 med så kort fördröjning som möjligt, absolut - som mest - skiljer det 5 sekunder och detta torde ändå vara en grov överdrift då jag verkligen slängde mig snabbt mellan tryckningarna. Återigen stod jag still vid alla tryckningar.

Löparapp: 10,13km , Tid 57:17, Tempo 5:39
Garmin: 10,01 km, Tid 57:00, Tempo 5:41

Det är också så att det inte sker någon förändring i Garmin Connect trots att den har höjdkorrigeringar aktiverat.
per andersson
1963 • Älvängen
#36
8 juli 2011 kl 10:55
Gilla
Nu har jag sprungit en runda utanför Ystad i öppen terräng med hyfsad höjdskillnad. Nu fick jag samma tid i app och 305 (diff 5 sek, vilket torde förklaras av att jag inte kan slå på och av bägge samtidigt). Dock finns fortfarande en skillnad i uppmätt distans.

Löparappen: 8,25 km, 45:43 min, Tempo 5:32
Garmin: 8,22 km, 45:38 min, Tempo 5:33

Jag ger mig med detta just nu. Jag kommer att hålla mig till min 305 för mätning och låta appen vila. Iphonen spelar istället musiken vilket också är skönt. Igår lyssnade jag på Black Country Communion II - störtskönt!
Martin Edvardsson
1975 • Ystad
#37
8 juli 2011 kl 12:59
Gilla
Jag kan inte se att någon nämnt det i tråden (jag kan ha missat det) men har ni 305:an inställd på standardloggning eller att logga positionen varje sekund?
Själv har jag loggning 1 gång/sek inställd och upplever det som mer korrekt mot kartorna än att låta 305:an själv göra beräkningarna.
1973 • Bro
#38
10 juli 2011 kl 23:59 Redigerad 10 juli 2011 kl 23:59
Gilla
Mattias Thorén: "Johann: GPSer är usla på höjdmätning så att de skulle ta med det på funbeat känns osannolikt"

Det är inte så höjdkorrigeringen går till. Givet punkter på kartan så finns det höjdtabeller framtagna för dessa och tabellerna används för att korrigera 2D-sträckan som ges av en GPS till 3D.
1976 • Linköping
#39
11 juli 2011 kl 00:09
Gilla
Springer alltid med iphonen och använder mig av Run keeper.Måste säga att den visar nästan exakt lika lång varje gång som jag springer samma runda.En kompis hade problem med mätningen och exaktheten då han hade den i fickan.Måste ha den utanpå på armen för att få bästa signal.
per andersson
1963 • Älvängen
#40
13 juli 2011 kl 13:46
Gilla
Martin: Jag har logg varje sekund. Ger klart mer exakta data än standardloggning, absolut!

Johann: Garmin Connect justerar för höjdskillnader. Så här står det på den sidan: " Vad är höjdkorrigeringar? Vid höjdkorrigering görs korsreferenser av den horisontella position (latitud/longitud) som tillhandahålls av GPS mot höjddata som har inhämtats i professionella undersökningar. När korrigeringar av höjddata görs innehåller varje spårpunkt för din aktivitet höjddata från webbtjänsten, inte höjddata från GPS-enheten.
Garmin Connect tillämpar korrigeringar med urskiljning så att höjddata återges på ett mer realistiskt sätt. För aktiviteter som registreras från enheter utan barometrisk höjdmätare tillämpas höjdkorrigering som standard. Aktiviteter som registreras av enheter med en barometrisk höjdmätare innehåller emellertid i allmänhet rättvisande höjddata och därför avaktiveras höjdkorrigeringsfunktionen som standard. För användare som är bekanta med MotionBased Gravity-tjänsten: det här är samma tjänst."

Lemmy: Visst ger iphonen ungefär samma längd varje gång, så även 305:an. Det jag blir fundersam över är att de anger så olika längd på så ganska kort sträcka och vilken av dem är närmast sanningen?

På Göteborgsvarvet senast så skiljde det knappt 2 sekunder mellan min 305 och den officiella tiden. Detta beror säkert bl a på när jat tryckt på klockan vid start och mål. Tyvärr hade jag inte iphonen och appen då. Hade dock igång iphones eget tidtagarur vid senaste rundan och det verkar gå identiskt med 305:s tidtagning. Skiljde knappt 4 sek och det vill jag tro beror på att jag inte kan trycka på bägge samtidigt.

< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.