Löpning Kläder, Skor & Prylar 9 inlägg 2679 visningar

Tips på barfotaskor, men INTE fiveFingers...

Martin
Byn
#1
24 juli 2011 - 00:53
Gilla
Har i princip ingen aning om vilka märken/modeller det finns på marknaden, söker ett par skor som är som att springa barfota men som inte är som Vibram Five Fingers, de ska alltså se ut mer som vanliga skor, fast barfota..Har sett i nån tråd att det finns ett märke som heter Merrell? Ska springa blandat underlag, mest stigar/grusväg.

Tar tacksamt emot tips på vad som finns, sen kan man ju leta pris&butiker sen, men tips på det vore ju också bra..
Tack på förhand!
Jocke Näsvall
1977 • Uppsala
#2
24 juli 2011 kl 11:08
Gilla
Jag skaffade mig ett par Merrell Trail Glove (finns på Naturkompaniet) för några veckor sen och är supernöjd med dem. De funkar bra att springa på asfalt, grus och stigar i skogen. Möjligen är gummiblandlingen i sulan lite hård, så de känns lite halkiga på slät, blöt asfalt.

Och så en liten varning: ta det försiktigt i början. Det är både en ny teknik att lära sig och muskler i fötterna som inte är vana att arbeta. Jag gjorde misstaget att springa för långt och snabbt första gångerna innan jag lärt mig hur man ska springa med dem. Jag landade antagligen för långt fram på fötterna så att vaderna fick bromsa upp för stor del av landningen, med resultatet att jag nu haltar omkring med en öm hälsena...
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#3
24 juli 2011 kl 11:12
Gilla
Varför inte Fivefingers??

/ Senad
http://varghjarta.bloggplatsen.se
Martin
Byn
#4
24 juli 2011 kl 11:17
Gilla
Känner bara inte för fivefingers, visst de ser löjliga ut men det kan jag ta, men vill börja med såna som ser ut som skor av nån anledning. KOlla runt på Merrell Trail Glove igår och de verkar vara en bra instegsmodell för de som ska börja med barfota osv, i alla fall enligt en främling på Youtube ; )
Andreas Eldh
1984 • Stockholm
#5
24 juli 2011 kl 11:22
Gilla
Saucony Hattori verkar vara ett bra val. Har ingen direkt erfarenhet av dem själv, men dom har fått fina recensioner.
Daniel Larsson
1967 • Stockholm
#6
24 juli 2011 kl 14:02
Gilla
Jag är nöjd med mina Vivo Barefoot Ultra (http://projektbarfota.se/2011/05/04/vivobarefoot-ultra-en-snabb-titt/). Har inte hunnit springa så mycket med dem, och då mest på asfalt och grus. Ska du springa mer terräng kanske Merrell passar bättre.
1971 • Lillehammer
#7
24 juli 2011 kl 19:44
Gilla
Har ett par Hattori och det är utan konkurrans de bästa skorna jag haft på asfalt / grus; har dock bara sprungit pass upp till 16 km i de ännu. Brukar lägga långrundorna i terräng med en del tekniska partier, o där vore de en mardröm pga de mjuka sulorna o avsaknaden av grov mönstring. Hyfsat låg profil, inget hällyft, lätta o mjuka. Har sprungit en hel del i feelmax skor - är väl motsvarande fivefingers, med "gott om tåplats" i stället för separata tår - men är skeptisk till avsaknaden av dämpning. Hattori är en perfekt kompromiss.
Ingen aning om hur de är för en som går direkt från skor med mer dämpning och hällyft. Ta det försiktigt, som sagts. Skadade själv hälsenan när jag gick över till lättare/tunnare skor. Är nog en skada jag får dras med - var förvisso värt det, men väldigt onödigt. Öm hälsena = vilodag.
Martin
Byn
#8
24 juli 2011 kl 20:57
Gilla
Har kollat runt lite på recensioner av både Saucony Hattori och Merrell TrailGlove och de senare verkar ha mer slitstark sula? Hattori har fått lit ekritik för att ha förstärkning på "fel" ställe jämfört med var man kommer att sätta i foten, har du tänkt på/märkt det? Och hur är det med framfoten - får den verkligen fritt spelrum?
1971 • Lillehammer
#9
25 juli 2011 kl 21:52
Gilla
Har provat Merell i butik bara, o de passade inte min fot. Men de ger väl ett slitstartare (o tyngre) intryck, ja. Har tänkt på det med förstärlningarna på Hattorin, o det är märkligt. Gissar att de ändrar på det i framtida modeller. Märks dock inte vid löpning. Sulan är mer slitstark än den ser ut (har blivit ngt överraskad över att slitaget är såpass litet), men å andra sidan ser den inte slitstark ut överhuvudtaget... Så jag tror inte hållbarheten är skons starkaste sida. Har inte tänkt på framfotens spelrum, så jag räknar med att det är fritt nog - ovansidan på skon är väldigt tunn och tänjbar. Skon märks öht väldigt lite, egentligen. Men det är ju sånt som måste provas; har själv breda fötter o en andratå som är längre än stortån (=glöm fivefingers...)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.