Löpning Tävlingar & Motionslopp 64 inlägg 9582 visningar

Isabella Andersson

Magnus Claar
1973 • Härnösand
#1
26 augusti 2011 - 21:22
Gilla
I natt smäller det, 02.00 startar damernas marathon och jag hoppas att denna fantastiska idrottskvinna ska få lyckas på ett VM. Jag tror att hon har alla förutsättningar att vara topp 5 och det vore en mycket bra prestation, dessutom brukar hon vara bäst när det gäller. HEJA HEJA.
< < < 1 2 3 4 > > >
1965 • Eksjö
#61
13 oktober 2011 kl 18:37 Redigerad 13 oktober 2011 kl 18:44
Gilla
Haile Gebreselassie lär ha sagt i en intervju i slutet av sin banlöparkarriär (som i sig var imponerande lång med över tio år i absoluta världstoppen) att en av "hemligheterna" med hans långa sejour i toppen var att han inte sprang/tävlade på absolut max mer än högst 10 gånger per år, för om han maxpresterade oftare än så skulle han garanterat ha blivit skadad och/eller utbränd så att hans karriär hade tagit slut tidigare.

De allra bästa marathonlöparna gör numera inte mer än två absoluta maxlopp över den distansen per år, av samma skäl.

Fotbollsspelare däremot tvingas låtsas att de presterar på topp året runt och idrottsjournalistiken spelar med i det spelet. Så länge arenorna är fyllda så gäller att "money speaks" och de får ju iofs betalt därefter, mycket mer än löpare.

Jämför Hailes 10 maxurladdningar med Zlatan och andra toppspelare som gör 30-40 ligamatcher, 5-10 Champions League-matcher, 5-10 landskamper plus mästerskapsslutspel varannat år så förstår man varför det av nödvändighet kommer plattmatcher som den svenska landskampen mot Finland förra veckan.

Fotbollspelare har inga övermänskliga krafter, de gör inte heller mer än cirka 10 toppinsatser per år egentligen (och de som försöker är de som mer eller mindre konstant är skadade) men fotbollsfans är så korkade att de tror att de ser maxprestationer två gånger varje vecka när de egentligen ser två lag av överslitna spelare som i de allra flesta fall/matcher springer runt och hoppas att 30 sekunders maxprestation skall räcka för att avgöra matchen och att de övriga 89:30 skall passera utan att någons kropp skall klappa ihop under pressen från den långa säsongen.

Fotbollsspelare springer ungefär en mil per match, om den mänskliga kroppen kunde göra det på absolut max två gånger varje vecka så skulle även friidrotten vara upplagd så, men det är den inte, för inför tidtagningsuret kan man inte fejka på samma sätt som man kan inför en lågpannad fotbollspublik! :-P
1970 • Lerum
#62
14 oktober 2011 kl 12:56
Gilla
Som idrottsälskare, så har jag svårt att se varför man skall hacka ner på andras prestationer, eller ens försöka jämföra vem som gör den bästa prestationen. Att vara världsklass i vilken idrott som helst kräver något väldigt speciellt. Oavsett om det är golf, löpning eller fotboll. Tiden man behöver lägga ner för att bli bäst är nog precis lika mycket oavsett idrott med, och engagemanget för det man gör likaså. Att slå en frispark så som Kim Källström gjorde mot Holland är en prestation i världsklass. Att försöka jämföra det med en prestation eller tid i marathon är såklart omöjligt. Men en sak är säker.. Tiden man behöver lägga ner för att klara av en mara i världsklass, eller slå en frispark i världsklass är precis samma...
Stefan R
1966 • Stockholm
#63
14 oktober 2011 kl 20:24
Gilla
Vi rör oss lite utanför ämnet Isabella Andersson nu, men när vi ändå är där..hur många timmar per dag och vecka tränar ett fotbollsproffs i låt oss säga Real, Barca, Milan?
Jag håller absolut med Stefan ovan att prestationerna är likvärdiga, men tror faktiskt att det i träningstid väger över ganska mycket till löparens "förmån".
Mängden är olika beroende på säsong naturligtvis, ja jag vet det!
1965 • Eksjö
#64
15 oktober 2011 kl 10:21 Redigerad 15 oktober 2011 kl 10:22
Gilla
För det första hoppas jag att alla såg smileyn i slutet på min förra post där jag raljerade med fotbollsfans. :-)

För det andra så vill jag nämna att de som troligen tränar mest timmar av alla på världstoppsnivå, eller åtminstone är mest underskattade för sin volym, är bordtennisspelare. De kommer upp i 1000-1200 timmar om året, att jämföra med t.ex skidåkare som maxar på 800-900.

Nu kanske någon säger/tänker att det går inte att jämföra en uthållighetssport som skidåkning med en tekniksport som bordtennis, men det är en tangent till löpning jag är ute efter och varje spelad boll i en bordtennismatch på världsnivå är explosivitetsmässigt som att kasta sig ut ur startblocken på ett sprintlopp, eller som när två sumobrottare kastar sig mot varandra med allt de har. Upprepa 50-150 gånger per match, 3-6 gånger om dagen i större turneringar, så har ni en maxad intervallträning utan dess like.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.