Löpning Kom igång 15 inlägg 1755 visningar

Hjälp

1967 • Gunnarsbyn
#1
12 november 2011 - 18:19
Gilla
Hur kommer man till backa när man nått målet för säsongen?
Har sprungit Tejmilen i september, men sedan?
Har börjat träna styrka 2-3 ggr/vecka, men det ger ju inte kondis.
Vill hålla i gång under vintern men det är mörkt när jag ska ut, dobbar har jag men lusten är borta. Hur hittar jag till backa till dom härliga turerna, Jag tycker ju om att vara ute och springa men jag tappar lusten efter tejmilen. Hjälp mig hitt alusten.
Matilda Karlsson
1989 • Sjuhult
#2
12 november 2011 kl 19:32
Gilla
Förstår precis vad du menar.

Mitt tips är att sätta upp mål tillsammans med någon annan. Jag och några andra har målet att fram till jul (totalt 10 veckor) träna 30 gånger valfri träning, varav minst 2 ggr/vecka. Personligen tycker jag att jag blir lite peppad av det. Man peppar varandra att hålla igång, och kanske till och med tränar tillsammans.

Skaffa en bra pannlampa också om det inte är upplyst där du springer. (Glöm inte reflexer...!)

Vet inte hur långt du brukar springa, men om det är motigt att ge sig ut så kan det hjälpa att springa lite kortare sträckor i stället och hålla lite lugnare tempo så att man kan njuta av luften i stället för att bara tänka på om det är jobbigt.

Variera träningen också så att det inte blir enformigt. Löpning, simning, spinning, styrka o.s.v. o.s.v.....

Lycka till!
Matilda Karlsson
1989 • Sjuhult
#3
12 november 2011 kl 19:33
Gilla
Går såklart bra att sätta upp mål själv också, men det kan vara lättare att bli peppad om man har någon att "peppa" tillsammans med.
1967 • Gunnarsbyn
#4
12 november 2011 kl 19:59
Gilla
Jag har en joggar kompis min vi jobbar om varandra. Hon jobbar natt. Vill bara hitta motivationen att fortsätta. Inte börja om till våren när jag ska börja om. Anmäler oss snart till tjej milen i gen. Vill hålla löpningen under vintern, men jag är nog bara lat.
Martin Wass
1975 • Göteborg
#5
13 november 2011 kl 19:54 Redigerad 13 november 2011 kl 19:56
Gilla
Om det är tävlingar som sporrar dig får du väl hitta några som går under vintern.
1973 • Göteborg
#6
13 november 2011 kl 20:12
Gilla
Du kanske ska ha en utmaning som ligger närmare i tiden, tjejmilen är ju inte förän om nästan 10 månader...
Själv tränar jag för Göteborgsvarvet, även om det också är långt bort. Har även allvarliga planer på att anmäla mig till Sylvesterloppet på nyårsafton för att ha något inom lite närmre tid.

För övrigt har jag inga bra tips. Bara att trotsa mörkret och kylan och ge sig ut! Mycket inspiration får jag här inne på jogg. Kan alla andra vara ute och springa stup i kvarten så kan väl jag, typ! ;-)
1972 • Växjö
#7
13 november 2011 kl 22:01
Gilla
1. Kolla vad du har för snittfart på dina pass de senaste tre månaderna.
2. Träna på i ett par veckor eller så och sträva efter högre snittfart.
3. Kontrollera resultatet.
4. Sätt upp nytt mål, t ex 5 sek förbättring på distanspassen (är det halt är det svårt att springa kvalitetspass med bra fart).
1956 • PARTILLE
#8
14 november 2011 kl 06:50
Gilla
Hej Monika. Det är absolut inget fel i att träna styrka. Det har visat sig att löparlivet för min del hade varit betydligt lättare att leva om jag varit flitigare besökare på gymmet.
Vad det gäller löpningsmotivation så kanske Du skall blicka lite framåt. Du kan ju gå upp ett steg och kolla in en bra halvmara eller om hitta ett trevligt resmål där Du kan springa ett större lopp.
Det finns många bra exempel som New Yorks Tjemil, La Parisienne eller original Sylvesterloppet i Sao Paulo i Brasilien på nyårsafton. Dessutom finns det både halvmaror och maror runt om på klotet som är väldigt exotiska. Det kanske kan pigga upp sinnet medan Du lufsar fram i pannlampans sken? :-)
Linda Eriksson
1978 • Skara
#9
14 november 2011 kl 16:00
Gilla
Nya mål och utmaningar är väl det bästa. men jag tycker allt att man ska träna det som känns kul och att man gott kan unna sig en lugfnare period nu under hösten/vintern.
Peter Wennberg
1973 • Stockholm
#10
15 november 2011 kl 15:17
Gilla
själv har jag svårt att motivera mig på vintern men löser det genom att sätat upp veckomål och bara traggla mig igenom dem utan att det lika njutbart som om våren och sommaren...tror att det absolut är värt att försöka hålla det mesta av kondisen över vintern så att man slipper börja om till våren
Jennie Salomonsson
1975 • Partille
#11
15 november 2011 kl 17:13
Gilla
Jag drar mig in på gymet under vinterhalvåret. Däremot passar jag på att springa en vända ute på helgen alternativt längdskidor. Förövrigt cyklar jag till jobbet året om så frisk luft får jag i massor. Håller med dig att det tar emot lite när mörkret och kylan kommer. Det bästa med att springa i mörkret är att jag tycker det känns som om att man springer fortare. Vet inte varför men det känns så. Lite koko kanske ha ha. Nu ska jag avnjuta tre veckor i Thailand. Då blir det löpning på stranden.
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#12
15 november 2011 kl 21:49
Gilla
Hej Monica,
Mitt tips är lite åt Lindas håll. Släpp allt som heter krav och strunta i tider och distanser. Sätt dig som mål att du ska ut i friska luften två eller tre gånger/vecka. Det enda kravet du sätter på dessa pass är att du ska ta på dig träningskläderna och ge dig ut och gå bort från startplatsen i en bestämd tid, t.ex 7,5 minuter. Om allt känns skit efter dessa 7,5 minuter vänder du hem och registrerar att du har nått målet för detta träningspass och du bör känna dig nöjd med att ha nått målet för passet. 15 min+ombyte hinner du med 2-3 gånger i veckan.

Det som är psykologin i detta är att "ytterdörrtröskeln" ofta är den största tröskeln när det känns motigt, och det är den enda tröskeln kvar när alla andra krav har tagits bort. När man väl står där ute regnet eller snålblåsten, mörker eller solsken, så känns det ofta som "äch, nu står jag ju här ute i träningskläder och jag borde duscha efteråt, ja jag tar väl en runda då." Och känslan efteråt är ännu bättre när det kändes riktigt motigt innan ;-)

Alla har vi perioder där det känns motigt att springa, men min erfarenhet är att om jag bara släpper kraven och försöker hitta tillbaka till det som är det absolut skönaste med löpningen, kravlöst joggande genom naturen i gyningen (enligt min uppfattning), ja då brukar motivationen komma tillbaka efter några veckor.

Har du även möjlighet att göra minst ett eller fler av dessa pass i dagsljus, t.ex under helgen eller lunchen på jobbet, är det ännu bättre. Dagsljus gör underverker för psyket under den mörkare årstiden.

Detta är bara mina tips efter egna erfarenheter, jag säger inte att det är bättre eller sämre än något annat, men det har funkat för mig.

Lycka till, löparhälsningar från Tom-Ingar



Ann-Louise Zander
1982 • Hässleholm
#13
16 november 2011 kl 08:16
Gilla
Hej Monica
Sätt upp ett mål för hur många mil du vill ha sprungit i år. Tänk till exempel att du vill ha sprungit 10 mil innan jul. Relatera gärna distansen till ett närliggande mål "jag vill springa till Jokkmokk innan året är slut" sen betar du av sträcka efter sträcka på dina vanliga rundor och måttar på kartan hur nära du kommit till målet. Att sätta upp korta mål hjälper mig ibland.
Annars är löpbandet och motionscykeln inne på gymmet ett bra alternativ vintertid!

Lycka till!
#14
16 november 2011 kl 22:16
Detta inlägg har raderats
Kerstin Evén
1974 • Täby
#15
17 november 2011 kl 19:51
Gilla
Håller med Ann-Louise! Jag tappade också lite motivationen efter Tjejmilen. Där hade jag målet att springa under timmen och klarade det på 57 min. Sen var ju målet uppnåt - vad göra sen? Jag tittade då på min statistik här på jogg.se och bestämde mig för att på nyårsafton ha sprungit 50 mil under året. Det målet klarade jag redan i måndags - en och en halv månad innan! Men nu har jag justerat målet till 60 mil. För mig är det viktigt med mål. Kanske det kan funka för dig också? Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.