Löpning Kost & Näring 35 inlägg 5382 visningar

Det skiter sig jämt.... ;)

Alice Sundström
1968 • Gislaved
#1
15 november 2011 - 11:18
Gilla
Ja, så är det, varenda j-a pass! Hur långt eller hur kort runda jag än springer så kör magen igång och det blir KRIS….
Jag börjar bli oerhört förtvivlad och så urbota förbannad på att alla mina pass förstörs av detta skitelände! Vad mer kan jag göra???

Jag har mer eller mindre tagit bort ”stora” fibrer ut kosthållningen, dvs potatis, ris, pasta osv. Matvete och couscous går bra. Jag har prövat LCHF-bröd men magen körde igång av alla de fibrer också, så nu har jag även uteslutit mina älskade mackor. Socker- och kaffekonsumtionen är liten, jag tål laktos, blir dålig i magen av rotsaker, jag äter mindre mängd mat för att inte ha så mycket avfall i magen. Det är ju i och för sig positivt eftersom kläderna sitter lite lösare nu men herregud, det hjälper ju inte!

Ni som har haft bekymmer med magen, har ni blivit bättre? Hur och vad gjorde ni exakt? Jobbigast blir det när jag håller ett högre tempo, dvs ca 5:30-5:45 fart ,vilket är snigelfart för många utav er men snabbt för mig. Men om jag aldrig kan springa fortare hur fasen ska jag då kunna förbättra mina tider? Jag vill delta i Göterborgsvarvet nästa år och min största fasa är inte att klara av loppet utan hur i hela friden jag ska hinna till nästa bajamaja????? BLÄÄÄÄÄ!

Eller är det kanske dags att söka läkarvård? Kan min mage reagera på något annat? Det finns trådar här på jogg med detta underbara ;) tema men jag hittar inte något mer som skulle kunna hjälpa mig. De förändringar som jag har gjort har hjälp mig avsevärt och jag tackar er alla ödmjukast för alla råd och recept som ni har delat med er av, men i spåret är det fortfarande oförändrat.

Någon som har en idé?
< < < 1 2 > > >
1978 • Arboga
#2
15 november 2011 kl 11:36
Gilla
Hur lång tid är det mellan att du äter och du tränar? När jag var tonåring kunde jag inte träna inom 2h efter att jag ätit. Idag är det märkligt nog lite bättre så jag vågar gå ut och springa 1h efter middagen, om jag håller igen lite på storleken av portionen.

Min fru är Gluten intolerant och har symptom som liknar dina, dvs magen kör ihop sig när man minst anar det. Men din diet verkar inte riktigt stämma överens med detta då du inte tål rotfrukter men klarar vete.
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#3
15 november 2011 kl 11:42
Gilla
@ Per, det går alltid mellan 5-6 timmar från en "stor" måltid, däremellan tar jag en frukt eller fil med müsli för att ha lite energi. Inte ens vatten dricker jag 30 minuter före ett löppass längre...
1968 • hammarö
#4
15 november 2011 kl 11:59
Gilla
Fick för ett par år sedan tipset att ta en magnecyl eller alvedon innan ansträngning, är väl inget o rekommendera kanske men det funkade på mig, Han som gav mig tipset gjorde IronMan på Hawaii det året, med eller utan alvedon vet jag inte. I allafall så drog jag ner på alvedonen efterhand och springer idag obehindrat även om jag ätit en timme innan träning. Vet inte om det har med tabletten att göra eller att man blivit van att träna mycket.. prova med lugn distansträning och lägg in ett mindre intervallpass i veckan där du kan öka längden på intervallerna efter ett par veckor.. typ. 6x2min 2min vila och efter några veckor 6x2-1/2 min osv..
Hoppas magen kommer i fas o din träning blir roligare..
Anders..
Anders Nyman
1965 • Örebro
#5
15 november 2011 kl 12:05
Gilla
Med dessa symptom skulle jag absolut söka läkare för att utesluta en inflammatorisk process i tarmen.
Skulle du bli friad av läkaren och symptomen ändå skulle kvarstå så finns det ju läkemedel som stoppar upp och kan användas vid behov. Loperamid tänker jag på.
1978 • Arboga
#6
15 november 2011 kl 12:05
Gilla
5-6h, Oj! Då skulle jag uppsöka en läkare. Det är inte omöjligt att du är intolerant mot något som du inte känner till.

Alvedon skulle jag undvika att äta regelbundet, det är blodförtunnande och kan ge allvarliga konsekvenser om man äter det fel.

Att stega upp träningen kan hjälpa. Även att variera träningen, cykla ger t.ex sällan magbekymmer för mig.
Micke Larsson
1971 • Norge
#7
15 november 2011 kl 13:04
Gilla
Glutenallergi?
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#8
15 november 2011 kl 13:08
Gilla
Har du provat att springa innan du ska äta något eller efter att du har lämnant av gammalt avfall? Något du kan prova är att springa på nästan tom mage, men kanske slänga i dig en banan/smoothie eller något annat litet innan, så att du känner att du har lite energi.

Besvärande mage är ju just något av det jobbigaste att ha.

Jag fick tidigare löparmage ganska ofta, men av någon anledning har detta bättrat sig med tiden. Du ska inte underskatta den psykologiska effekten heller. Oro för akutbehov kan i vissa fall framskynda just detta, och jag funderar på om du har möjlighet att acceptera att det händer och justera löpningen därefter. Med detta menar jag att du kanske kan ta en uppvärmingsrunda på några km (beroende på när behoven anmäler sig) i närheten av hemmet, stanna till och uträtta dina behov, för sen att ge dig ut igen och fullfölja passet. Funkar detta visar du att "jag skiter i att magen trilskas, jag tänker träna iallafall"!
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#9
15 november 2011 kl 13:17
Gilla
@ Micke, ursäkta en dum fråga, finns gluten i mer än vetemjöl? jag äter en del knäckebröd men inget mjukt bröd längre, ingen pasta, potatis eller ris.
Kan man allergitesta på vårdcentralen? Jag har ju redan plockat bort det mesta ur kosten.
1981 • Göteborg
#10
15 november 2011 kl 13:20
Gilla
Alice:
Gluten finns i vetemjöl.
Däremot finns det glutenfri mjöl

Sista frågan - JA
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#11
15 november 2011 kl 13:44
Gilla
@ Tom-Ingar, det känns bäst att springa på tom mage, jag gör det innan jobbet ibland men det kör ändå ihop sig.... Att gå på toa tidigare under dagen hjälper dessvärre inte, shit, hur mycket får plats i tarmarna egentligen??????

Jo, det har blivit en liten noja nu, oroar mig redan vid de första stegen och så är skiten igång, hahahaha, förlåt, jag måste skratta åt eländet, det känns så jobbigt och absurt. Men det ÄR verkligen ett problem, tack för era svar
Micke Larsson
1971 • Norge
#12
15 november 2011 kl 13:47
Gilla
Ja, gluten finns inte bara i vetemjöl: http://sv.wikipedia.org/wiki/Gluten

Iden fick jag av att du nämnde att du äter matvete och couscous, som bägge innehåller gluten. I övrigt vet jag nästan ingenting om detta, men glutenintolerans brukar ju kunna ge magproblem, så kanske kan det vara värt att testa.
Lena Ramnemark
1961 • Halmstad
#13
15 november 2011 kl 13:55
Gilla
Hej Alice!
Jag har precis samma problem och lider en del av det. Jag försöker planera att ha uträttat mina behov före en löprunda och det har funkat bättre den senaste månaden. Men just det här att inte kunna känna sig trygg och bara njuta av löpningen, utan att "känna efter" hur magen känns, tar ju bort en del av löpglädjen. Jag har märkt att min mage har reagerat på socker och frukt, så det undviker jag, eller sparar till efter passet.

Jag tror egentligen inte dina besvär kommer från någon allergi eller intolerans, utan helt enkelt beror på att kroppen behöver vänja sig vid att du springer. Det tyder ju även en del inlägg i denna och liknande trådar på, många har blivit bättre med tiden. Om det beror på att kroppen har vant sig, eller på att man har lärt sig planera bättre, vet jag inte. Jag tycker Tom-Ingars råd om att ta en uppvärmningsrunda verkar lysande!

Lycka till!
Anders Nyman
1965 • Örebro
#14
15 november 2011 kl 14:13
Gilla
Jo det kanske är så att magproblemen beror på träningen. Jag råder ändå att uppsöka läkare med så frekventa och envisa problem. Där får du den hjälp du behöver och kan bli remitterad till dietist om det nu inte är något medicinskt. Att gissa och ändra kost har ju tydligen inte gått så bra.
Finns lite missförstånd i tråden att T Alvedon skulle vara "blodförtunnande" vilket det inte är. Däremot håller jag med om att man inte ska laborera med värktabletter. Kanske speciellt inte vid oklara bukbesvär som inte är påtittade av läkare.
Mikaela
1979 • Kungsgården
#15
15 november 2011 kl 14:42
Gilla
Jag är dietist och har jobbat lite med IBS-patienter. Det jag ofta har sett är att det blivit en ond cirkel som består av att man känt något i sig ganska normalt symtom från magen, blivit arg/irriterad/orolig och därmed triggat kroppen att sätta igång ett stresspåslag som i sig gör besvären värre (ett av de fysiologiska svaren på stress är tex att snabbt göra sig av med tarminnehållet för att kunna lägga energi på att springa iväg/försvara sig istället för på matspjälkning). När man känner detta blir oron/irritationen ännu värre osv.

Jag skulle tipsa om först och främst undersökning av husläkare och ev mag-tarmspecialist för att utesluta sjukdomar eller allergier, och efter detta, om du får en IBS-diagnos, prova dig fram med loperamid, probiotika och andra kurer som finns att tillgå. Jag vet att man fått bra resultat med KBT också. Lycka till!
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#16
15 november 2011 kl 14:43
Gilla
@ Micke, jag äter sällan matvete och couscous, ersätter dem tillbehören med sallad, broccoli och andra grönsaker men det känns "lättare" i magen och därför tror jag att jag tål dem. Tack för ditt engagemang, det värmer.

@ Lena, frukt har jag inte minskat, tvärtom ökat för att ha någonting överhuvudtaget i magen men jag skall prova att minska på det också. Tack för tipset. Och ja, hoppas att jag "bara" är en ovan löpare som måste vänja sig vid att springa, men hur lång tid tar det egentligen att vänja sig???

@ Tom- Ingar, en uppvärmningsrunda på några kilometer före löppasset skall jag testa, tack snälla för alla goda råd.

Tack alla :)
1966 • Fellingsbro
#17
15 november 2011 kl 20:27 Redigerad 15 november 2011 kl 20:29
Gilla
Intressant läsning...
Det slår aldrig eller väldigt sällan fel att jag får stanna och gå ut till skogs för att uträtta mina behov. Jag har lufsat på tom mage, men likt förbenat har jag fått stannat till för att uträtta mina behov. Så länge jag håller mig i närheten av skogen går det ju bra, men jag funderar på hur det ska gå på Stockholm Marathon..där lär väl inte bajjamajjorna stå på rad i 42 km.Å man är ju inte själv heller...Det är ett av mina stora problem som jag INTE vet hur jag ska lösa...
Men jag hoppas att...som många skriver att kroppen ska vänja sig med löpningen eftersom jag är nybörjare som på när 6 månader,..

Lycka till och hoppas det går över..Vänligen/Christine
Jimmy Rosén
1978 • Hässleholm
#18
15 november 2011 kl 21:09
Gilla
Jag har själv haft liknade problem i många år, dock inte bara när jag har tränat utan även vid andra tillfällen. För min del har det visat sig vara till stor del psykologiskt. Stress och nervositet har visat sig vara en stor del av problemet.

Att varva ner lite överlag och försöka att inte stressa upp sig när problemen väl kommer har hjälpt mig en del. Låt inte detta stoppa dig utan försök att övervinna problemen. Ta med lite toapapper ut på rundan, så har du i alla fall lite bättre förutsättningar...
Låt det gå som det går, hitta en toalett om du behöver och fortsätt sen när du kan. Förhoppningsvis kommer det att gå bättre och bättre...

Numera använder jag också ett tarmreglerande medel som heter Inolaxol och finns receptfritt på apoteket. Jag är fortfarande inte helt hundra, men det är relativt bra och det känns i alla fall som det är under kontroll nu.

Men först av allt borde du nog uppsöka en mag och tarmspecialist för att utesluta allt annat...

Lycka till
Dana
1965 • Helsingborg
#19
15 november 2011 kl 21:19
Gilla
@ christine, hoppas du har hundpåsar med på rundan????;)))
men tillbacka till temat, jag tycker det beror mycket på vanor soå som- när man stiger upp, när man jobbar och joggar, när går man vanligtvis på toa etc. man kan vänja sig att gå på toa på morgonen, kvällen eller när det passar som bäst;)
1971 • Stockholm
#20
15 november 2011 kl 21:47
Gilla
@per Alvedon (paracetamol) är inte blodförtunnande (förutsatt att man inte äter Waran, då det finns en interaktion mellan dessa läkemedel som förstärker effekten av Waran).

Jag har också en del magbesvär när jag springer, men inte alls lika illa som du, Alice. Hoppas att du kan få ordning på det.

Tycker också att det finns en poäng i att utreda dina besvär. Efter utredning/diagnos - ex.vis IBD, så tycker jag mycket väl att man kan provalite huskurer, som ex.vis lite alvedon. Whatever works, liksom.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.