Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 4481 visningar

Andningsbesvär- inte tagen på allvar.

Johanna Jansson
1984 • Stockholm
#1
9 april 2012 - 12:00
Gilla
För ca ett år sedan anmälde jag mig till Stockhom Halvmarathon. Jag har löptränat mer eller mindre regelbundet under flera år. Men inför detta lopp blev det mer seriöst och regelbundenheten höll i sig. Jag sprang ca 3-5 ggr per vecka, mellan 3-10km per pass. Till saken hör, ju mer jag tränade och höll i regelbundenheten dessto mindre orkade jag. Jag fick helt enkelt inte luft efter ordning. Luften stannade av mitt i bröstkorgen, det gick helt enkelt inte att ta i mer. Jag trodde detta berodde på dålig kondition, men det blev värre och värre. Tillslut blev jag andfådd av att cykla till jobbet (tar ca 5 min med cykel), av att gå i trappor av allt!

Jag tog tillslut kontakt med vårdcentralen och efter provtagningar kom de fram till anemi (blodbrist, järnbrist) och allergi mot katt. Vilket resulterade i att min katt fick flytta.. Detta var i september förra året. Självfallet fick jag ställa in Stockholms loppet. Jag åt mina järntabletter i 3 månader och efteråt har jag aldrig mått bättre. Så jag satte upp nytt mål, nu- Göteborgsvarvet. Detta började jag träna till i vintras, runt nyår. Det gick kanonbra, och jag kände direkt att orken/ andningen var en helt annan nu. Det kändes att jag nu kommer kunna träna upp ett bra flås och jag kände hur jag kunde springa utan problem. Men, så nu i början på mars är jag tillbaka i andingssvårigheterna igen. Samma känsla som sist.

Tillbaka på vårdcentralen och de började ta prover igen. Alla var bra! De undrade om det kan bero på att jag har ett stressigt jobb (!). Ja absolut har jag det, men det har jag alltid haft och jag mår bra på fritiden, jag känner att det är något fel. De satte mig återigen på järntabletter (i fall att heter det) och så säger läkaren -det kan vara någon form av allergi också så ät receptfria från apoteket så kanske du känner dig bättre om några veckor.

Jag är totalt uppgiven! Ska jag aldrig få svar på vad de är för fel på mig? Ska jag aldrig kunna löpträna? Eller orka träna överhuvudtaget?

Vad ska jag ta mig till?
Ava
1958 • Lindome
#2
9 april 2012 kl 12:28
Gilla
Det fanns en rätt intressant artikel i Göteborgs-Posten igår (som jag då givetvis inte kan hitta på nätet) och som bl.a. behandlade betydelsen av hur vi andas och att andningen ofta behöver tränas annars kan den kraftigt begränsa dig. För att göra en lång historia kort så talade de om att t.ex. de andningstekniker som används i yoga, qi gong m.fl. var bra - kanske kunde du testa något sådant?
Magnus
Stockholm
#3
9 april 2012 kl 12:30 Redigerad 9 april 2012 kl 12:46
Gilla
Om det inte är nåt fel med dina värden, kan det vara relaterat till nån form av stress, antingen jobbet eller träningen. Hur mycket vilar du mellan passen? Jag hade en liknande upplevelse, och när jag blev mer noga med att vila (och fylla på med mat efter passen) försvann det.
HR
1972 • Stockholm
#4
9 april 2012 kl 12:32
Gilla
Otroligt svårt att svara på.

Kanske att stressen, allergin och träningsmängden tog ut sin rätt.

Även om du kanske inte själv tycker att du tränar för hårt så kanske du ligger i farozonen för överträning, kanske få du inte tillräckligt med ro och vila/återhämtning mellan träningspassen?

Bygga upp form tar ju lite tid och alla pallar inte att härda kroppen snabbt om man inte får vila och energi mellan varven. Har du en småstressig tillvaro så blir hårda träningspass inte alltid rätt utlopp för stressen, det kan snarare rasera orken.

Du kanske är känslig för kall luft? Pollen?

Försök att inte pressa fram träningspass utan ladda med att vila dig i form och bli sugen på att springa. Sätt realistiska mål och känn efter hur kroppen reagerar. Vissa dagar ska man inte springa helt enkelt. Du kanske presterar bättre vissa tider på dagen? Vissa kan inte springa på morgonen alls, en del har inget att ge på kvällen.

Kanske är din (eventuella) allergi tuffare mot kroppen vissa perioder av året och kanske måste du anpassa träningen därefter. Finns det receptfria pollenallergi-tabletter kanske du kan testa en kur för att se om ditt allmänna tillstånd känns bättre? Rådfråga din lokala apotekare.



1961 • Skövde
#5
9 april 2012 kl 12:34 Redigerad 9 april 2012 kl 12:55
Gilla
Har du ätit allergimedicin som de föreslog på vårdcentralen? Åtminstone jag börjar känna av allergibesvär vid den tiden på året. Är du allergisk mot en sak (katt) kan du säkerligen vara allergisk mot annat också.

Sen en fundering över din formulering "och jag mår bra på fritiden". Har man en stressigt arbete och man sedan stressar kroppen genom träning kan det ibland slå bakut. Istället för att träningen ökar stresståligheten och ger ett ökat välbefinnande går man över tröskeln och belastningen blir för stor.

Mitt förslag är att du börjar äta allergimediciner och se hur du reagerar. Fortsätt löpträna men strunta i att ha något uttalat lopp som mål. Du tränade faktiskt under några år utan problem. Problemen kom när du formulerade mål med din träning.

Ett mål är både en "sporre" men även en "belastning". Träna för glädjen att träna. Den dagen du är så vältränad att du vill/kan springa ett halvmarathon så springer du "bara" ett.......
1976 • Borås
#6
9 april 2012 kl 13:05
Gilla
Kolla med vårdcentralen igen och be att få göra andningstest resp. arbetsprov (cykel eller löpband). Det kan ju vara någon form av ansträningsastma du har och det syns på dessa tester och går att medicinera.
jesper svensson
1967 • staffanstorp
#7
9 april 2012 kl 13:29
Gilla
Min fru hade precis samma fast det har tagit ca 2 år att hitta vad det var. fått diagnos Astma . Allergi. stress osv osv men till slut hittade man att hon hade en jätte inflamation bakom bihålorna. Nu går hon på en lång lång kur antibiotika och kortison. och " ta i trä" det verkar hjälpa.

I perioder var hon riktigt riktigt dålig kunde inte gå upp för trappan hemma ! våning utan att vila på mitten...

Så kämpa på.
Marcus Gustafsson
1988 • Göteborg
#8
15 april 2012 kl 14:54
Gilla
Hej!

Jag har också liknande problem med andningen med jämna mellanrum om än inte så kraftiga problem. I mitt fall är jag ganska säker på att det har med stress att göra då stressiga perioder sammanfaller med problemen. Det är väldigt lätt att underskatta effekterna av stress och även att förneka dem för sig själv. Det bästa är bara att acceptera läget och ta det lite lugnare ett tag. Jag säger inte att det är detta som är orsaken i ditt fall men jag vill bara dela med mig av min erfarenhet.

Lycka till :)
Anna Gandal
1963 • Sandviken
#9
15 april 2012 kl 17:43
Gilla
Hej
Homeopati skulle kunna hjälpa dig. På www.sakh.se hittar du vilka homeopater det finns i närheten där du bor. Många tror inte på homeopati, det är synd för det finns verkligen mycket hjälp att få när vanliga sjukvården inte kan hjälpa. Det vet jag av egen erfarenhet.
Victoria
1970 • Mölndal
#10
15 april 2012 kl 20:25
Gilla
Tror man på utspädning, att ju mindre "verksam" substans, desto bättre kan man ju vända sig till dyra homeopater.....
Kom igen när det finns EN enda vetenskaplig artikel som visar att det funkar. BS if you ask me!
Spirometri är a och o för dig! Vidare kan torrluftsprovokation bli aktuell. Tycker att vårdcentralen borde kunna bistå dig med betastimulerare att testa inför nästa pass. Dvs hjälp att vidga dina luftvägar.
Keep us poster!
Lycka till!

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.