Löpning Kläder, Skor & Prylar 15 inlägg 4449 visningar

Foppatofflor

Olle Svalander
1969 • Lilla Beddinge
#1
7 april 2012 - 17:52
Gilla
Nu har jag just avslutat mitt första 12 km pass i foppatofflor.

Som medveten trendputte ser jag ner på foppatofflor och som löpare har jag alltid köpt dyra skor för pronerande fötter.

Men nu har jag en tid kört i fottatofflorna. Har börjat försiktigt och långsamt och kört max ett pass/vecka och bara runt 5 km. Men nu körda jag det dubbla. Inte så snabbt men inte jättelusigt heller för att vara påskafton och iskallt.

Jag tycker att de är skitsköna. Vill inte springa helt barfota för mina fotsulor är så känsliga, och det är så kallt. Men Foppa är lagom. Tycker jag får en bra träning för underbenen och visst skydd mot underlaget även om jag känner marken väl.

Är det någon som oxå testat dessa skitfula med sköna fotbeklädnader?
1981 • Norra Kedum
#2
7 april 2012 kl 18:19
Gilla
Är det inte jobbigt att hålla kvar dom på fötterna?
Niklas Solsjö
1983 • Borgunda
#3
7 april 2012 kl 18:21
Gilla
Sköna att gå i, men jag skulle aldrig springa i mina. Känns för sladdrigt. Lätta är dom iaf ;)
Olle Svalander
1969 • Lilla Beddinge
#4
7 april 2012 kl 19:09
Gilla
Ja, de är väldigt lätta! Ett klart +
Mina sitter kvar på foten eftersom de har en "rem" runt hälen. Men jag ska köpa ett par i mindre storlek som sitter lite bättre fast eftersom jag skaffade dem för att ha när mitt frilanskontor var väldigt kallt och ville kunna ha sockar i ...

Jag skulle väl inte ha dem på grovstenigt och mycket ojämnt underlag så länge de sitter så löst, men 95% av tiden är det ju pnat och platt där jag springer.
Olle Svalander
1969 • Lilla Beddinge
#5
7 april 2012 kl 21:01
Gilla
Bra länk.
Olle Svalander
1969 • Lilla Beddinge
#6
10 juli 2012 kl 08:09
Gilla
To whom it may concern:
Nu har jag bestämt mig. Jag ska springa mitt första maratonlopp i sko- och modevärldens motsvarighet till ketchup.
Denna föraktade toffla hjälper mig att flytta fokus från min maratonprestationsångest som hindrat mig från att ställa upp tidigare (trots att jag kört längre distanser) till något annat: Jag tänker på steget, de fula skorna och fotisättningen och inte på hur trött och dålig jag är.
Men framförallt är de sköna och praktiska, för mig.
Min kusin som var här och sprang i helgen testade mina gula och formulerade känslan väl: "Foten är friare i foppatoffeln än i skor."
Tofflan väger ingenting, den smiter inte åt och styr inte foten. Den är som en liten madrass under fötterna. Den dämpar stötarna men lämnar hela ansvaret för steget åt foten och benet. Den är mjuk nog för att jag ska känna varje gruskorn, men tjock nog för att de inte ska göra (så väldigt) ont att trampa på en vass sten. Jag får inga blåa tår och inga blåsor.
Kusinen som är läkare var här redan förra sommaren och sprang. Han hade blivit nyfiken på barfotalöpning. Okunnig och opåläst föreläste jag för honom om hur kroppen fungerar. Plötsligt insåg jag att jag upprepade saker jag hört av skoförsäljare för en man som just skulle disputera i ämnet smärta i muskler och ben och sånt.
Så när jag slutat skämmas läste jag också Born To Run och började fundera på vad som mest liknade de bildäckssandaler som omnämns där. Svaret blev mina gamla bastuskor.
När jag började springa med dem hände tre saker:
1. Jag kände marken och kom därmed upp mera på framfoten.
2. Jag fick träningsverk i vaderna som aldrig förr.
3. Jag hade roligare med löpningen igen.
Inte bara foten blev friare. Även min sjuka skalle kom loss.
Istället för att bara se hur mina tider sakta försämrades fick jag nåt kul att tänka på. Jag kände mig som en pionjär. Istället för nya 1500:- skor varje år använde jag i den mest föraktade toffla som finns.
Inför Sydkustloppet 21 km var jag orolig. Jag ville inte springa och få en dålig tid. Igen. Men då tog jag mina foppa och sprang. Det skulle kanske inte bli min bästa tid, men det skulle bli min bästa tid med foppa.
Jag persade med tre minuter på det loppet och hade roligt hela vägen.
Så, på lördag blir det jubileumsmaraton i synnerligen icketidstypiska crocs. Det ska bli intressant att se vad som händer efter 30 k.

(Kul att du orkade läsa ända hit.)
Micke Larsson
1971 • Norge
#7
10 juli 2012 kl 10:36
Gilla
Många galna idéer kan man läsa om här, men den här känns kul och genomtänkt, trots vansinnet. Hoppas att det går bra på lördag. Vad har du för färg på skorna och vad tänker du hålla för tempo, så man vet vad man ska hålla utkik efter från åskådarplats?

Lycka till!
Staffan Westberg
1960 • Örnsköldsvik
#8
10 juli 2012 kl 10:37
Gilla
Klart det går bra på lördag för dig. Blir inga problem alls. Bättre dämpning än de flesta löpardojor. Du kommer springa bra på uppmärksamhet som ger extra endorfiner. Enda nackdelen med "Foppadojor" är att höjden, lätt att vricka foten.
Har kört en del i låga foppavarianter köpta i Thailand. Obefintligt med dämpning men låga o sköna och billiga, kring 30 kr.

Lycka till!
Raggis
1973 • Saltsjö-Boo
#9
10 juli 2012 kl 12:55
Gilla
Har du strumpor i eller är du barfota? Jag har problem med skavsår under varma sommardagar och nu blev jag nyfiken att testa att springa i foppatofflor. Det kanske skulle hjälpa mot skavsåren mellan och under tårna i alla fall.
Christian Andersson
1984 • Linköping
#10
10 juli 2012 kl 13:50
Gilla
Haha! Vilken rolig läsning. Vi väntar såklart på en fin lopp-rapport här på jogg om hur foppisarna fungerar. Om du har tur så kanske crocs kontaktar dig för ett samarbete till en racevariant av den populära tofflan. Lycka till på maran!

Crocs RACE - Snart i en butik nära dig
Olle Svalander
1969 • Lilla Beddinge
#11
10 juli 2012 kl 21:58
Gilla
Jag har strumpor i, Raggis. Annars får jag skavsår.
1962 • Laholm
#12
10 juli 2012 kl 22:08
Gilla
Kör hårt Olle, Lycka till!
1970 • Onsala
#13
10 juli 2012 kl 22:35
Gilla
Har också testat foppatofflor (billiga kopior och utan rem funkar bäst tycker jag) och håller med om dina idéer Olle. Kul att höra hur det går för dig, sista milen kan bli lite tuff för vaderna men det blir spännande iaf... Lycka till!
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#14
10 juli 2012 kl 23:15
Gilla
Nu har jag bara testat kopior och inga "äkta" foppa, men hur bär du dig åt för att känna marken väl?
Olle Svalander
1969 • Lilla Beddinge
#15
11 juli 2012 kl 09:08
Gilla
Per, jag har ett par gamla kopior från intersport och ett par "äkta" och i båda fallen känner jag marken. Speciellt på grusväg känner jag varenda sten.
Nu kan man iofs med dessa sätta i hälen först, då blir det inte samma sak.

Josef, ja, vaderna kan nog bli rätt möra. Men är man inte mör någonstans sista milen på en mara har man väl sprungit för långsamt? Nå ja. Det ska bli kul. Skittrött ska jag bli.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.