Löpning Kläder, Skor & Prylar 5 inlägg 10592 visningar

Drop på löparskor

1976 • Mullsjö
#1
7 september 2012 - 17:07
Gilla
Hej!
Måste slänga ut en fråga till forat.

Varför detta prat om lite drop på skon. Vad blir bättre om man har mer eller mindre drop på sulan?
Är det mindre dämpning? Framfotalöpning?

Med vänlig hälsning, Patrick
Magnus
Stockholm
#2
7 september 2012 kl 17:50
Gilla
Tanken är att mindre drop mellan fram- och baksulan ska göra det mer "naturligt". Ingen vet riktigt dock om det är bättre ur tränings- eller skadehänseende.
1976 • Mullsjö
#3
7 september 2012 kl 18:59
Gilla
Tack för svar Magnus.
Får se vad det blir nästa gång.
//Patrick
HR
1972 • Stockholm
#4
7 september 2012 kl 19:07 Redigerad 7 september 2012 kl 19:07
Gilla
Ett av "problemen" är att många är vana vid att gå i skor med ett högre drop (12mm kanske?) och får lite problem med t ex vaderna under invänjningsperioden. Man är olika känslig för det. En del klarar det finfint, men mina askungetassar är kräsna.

Ett annat problem som jag stött på är när sulan har lågt drop och samtidigt är överdämpad. Då känns det svajigt när jag springer och foten "flyter omkring" som på en balansplatta. Eller som på en yogamatta - lite samma känsla.

Mjukt och gosigt när man går men ansträngande att springa längre sträckor - iallafall för mig.

Dessutom känns det som att när sulan är hyfsat platt och "överdämpad" så känns det som att den motverkar framfotalöpningen lite och det känns bromsande på något sätt. Det är två-tre par aktuella skor som jag provat som haft den egenskapen. Det känns mjukt och stunsigt men stunsen känns inte riktigt rätt distribuerad om man vill springa på lite fortare - vilket man gärna vill i lättare skor. Dessutom har samtliga tre par känts lite instabila i sidled vid t ex kurvtagning eller om man ska snedda över en gata.

På andra sidan av skalan finns en del av de minimalistiska skorna där sulan är rätt tunn. Jag provade ett par New Balance Minimus Trail och försökte springa på asfalt med dem. De kändes som att springa på ett par hockeypuckar och kändes mer stela än minimalistiska. Då springer jag bättre och med högre "komfort" barfota på asfalten. Springer man banad terräng eller i skog kan den säkert vara kalas.

Helst ser jag lite dämpning i skor med lågt drop. Skor med noll till 4mm i drop har jag inte trivts i riktigt.

Barfota kan kag springa på asfalt upp till en mil men då får man hålla ner farten lite grann. Då jag har breda fötter så får foten sträcka ut ordentligt när jag springer barfota och steget blir automatiskt "rätt" efter max en halvminuts löpning. Springer jag i minimalistiska skor så är ju skons anatomi styrande för hur min fot trivs i dem - och hittills har det i första hand inte handlat om hur mycket drop de har haft utan det har mer slumpat sig att de med lägst drop som jag provat dessutom haft för smal läst för mig.

De som jag trivts bäst med hittills har 6mm i drop. Går jag under 6mm så tar mina vader stryk efter 12-14km om jag pinnar på. Det lyckades jag inte träna bort med mina Kinvara 2 så jag gav bort dem till en kille på forumet som springer finfint i dem.

Kanske är det alla år som cross-dresser i högklackat som fördärvat mina fötter? Vem vet? Vem vill veta? ;)

Johan I
1987 • Örebro
#5
8 september 2012 kl 00:16 Redigerad 8 september 2012 kl 00:19
Gilla
Skulle definitivt vilja försvara och slå ett slag för de lägre häl-till-tå-dropp skorna som kommer, framförallt från Saucony. Vill nästan påstå att detta är en av få marknadsförningar och reklamer som faktiskt verkar stämma.

Var själv för ca 6 månader sedan ute efter nya skor och tänkte då bara gå vidare på mina gamla Asics' linje, genom de nya DS Trainer 17 eftersom att jag var nöjd med 16. Så mitt huvudmål var att få tag på dem, sen såg jag att det fanns alternativ och då dök framförallt Saucony Mirage 2 (4 mm dropp) upp för mig. Eftersom att planerna var att öka träningsmängden så behövde jag ändå flera skor och därför valde jag att köpa båda skorna, samt Saucony Fastwitch 5 (4 mm dropp) som tävlingsskor (har haft Fastwitch 3 förr).

Kan ju säga att Mirage 2 blev mina favoriter väldigt snabbt och DS Trainer 17 känns som tegelstenar helt utan löpkänsla i jämförelse. Trots att de är i princip lika tunga. Har nu 2 par Mirage 2... Är för övrigt mer nöjd med mina gamla DS Trainer 16, som nu används till vardags istället för löpning, trots att 17 egentligen inte skall ha ändrats något. Och det kan ju nämnas att Mirage 2 vid köpet också var mer än 200 kr billigare.

Tanken med lägre dropp är ju som sagts i tråden att få en mer naturlig löpning på fram/mittfoten. Och jag skulle nog säga att det fungerar. Visst, man skuttar inte runt på tårna hela rundan för det, och det skall man väl inte heller. Men löpkänslan/markkontakten ökar och steget blir mer effektivt. Skulle även säga att man får ett snabbare och mer effektivt flyt, men det kan ju vara personligt också. Jag kan bli trött men ändå hålla uppe ett bra flyt med Mirage 2. Med Fastwitch 5 känns det lite lättare men då får man å andra sidan inte in riktigt samma flyt och benen får jobba lite mer. Så det är väl inte bara droppet som gör allt, eftersom båda är 4 mm, men det verkar knappast göra något sämre.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.