Löpning Tävlingar & Motionslopp / New York City Marathon 2012 77 inlägg 14417 visningar

NY marathon inställt!

Johan
1983 • Malmö
#1
2 november 2012 - 22:58
Gilla
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15715363.ab

inställt efter stormen Sandy.
Tråkigt för alla 40k deltagare.
< < < 1 2 3 4 > > >
Mikael G
1982 • Berlin
#21
3 november 2012 kl 16:12
Gilla
Jag tror jag läste att löparna visserligen kommer erbjudas garanterad startplats nästa år men att de ska betala för dem. På så sätt klarar sig organisationen utan att behöva ändra någonting.
Johan I
1987 • Örebro
#22
3 november 2012 kl 16:18
Gilla
M Extreme, Anna Katten Jansson, Tobias Hartzell:
Refererar man till aftonbladet och kallar det bra så är det ofta redan där något fel.

Så sent som fredagsmorse, åtminstone svensktid, så skulle ju loppet bli av. Och då skrevs det att loppet skulle kunna genomföras utan att räddningsarbetet skulle påverkas. Sen ställs det in ändå, p.g.a. någon arg grupp som tycker det är hänsynslöst att göra någonting roligt i "kristider".

Det är så klart mest trist för de som drabbats och kanske förlorat sitt hem, men de flesta som gjorde det bodde ju inte i centrala New York precis. Att ställa in loppet får konsekvensen att väldigt många till får problem p.g.a. Sandy, alltså minskar man inte skadorna, man ökar dem. Som sagt blev vissa av med hem men andra kanske med ägodelar eller pengar. Det är precis vad de som rest till New York också blir... Förstår inte hur ni kan försvara ett beslut som innebär mer skada än om det inte hade gjorts.
1965 • Eksjö
#23
3 november 2012 kl 16:24
Gilla
Vad gäller pengar tillbaka eller nästa års startavgift: http://sv.wikipedia.org/wiki/Force_majeure

Personligen tycker jag det är rätt sjukt att NYM är "Sveriges" näst största marathon räknat i antalet svenska löpare, men det är ju iofs bara IMHO...
Tor
1975 • Göteborg
#24
3 november 2012 kl 16:39
Gilla
Johan:
"Som sagt blev vissa av med hem men andra kanske med ägodelar eller pengar. Det är precis vad de som rest till New York också blir"

Vilka maratonlöpare blev av med sina hus?! Du jämför ett uteblivet motionslopp med hemlöshet - helt sjukt!

Det är väl självklart att poliser och medicinsk personal som skulle hjälpt till med NYCM har bättre saker för sig.
Tobias Hartzell
1980 • Gläshed
#25
3 november 2012 kl 16:40
Gilla
Johan: Är du seriös nu? Ditt inlägg kan nog vara ett av de mest patetiska jag har läst på hela internet - utländska språk inkluderat.

Jag kan förstå att man kan tycka att det svider och känns surt att man har förlorat pengar och kanske framförallt en upplevelse, men ärligt? Du likställer alltså människor som förlorat familj, vänner, hus och hem med folk som får ett efterlängtat maratonlopp inställt?

En sådan bisarr syn på mänskligheten kan inte ha någon annan grund än bristande livserfarenheter - eller möjligtvis en extremt utvecklad egoism.
Johan I
1987 • Örebro
#26
3 november 2012 kl 17:08 Redigerad 3 november 2012 kl 17:11
Gilla
Tor L:
Kanske borde du läsa hela mitt inlägg? Skrev att VISSA blev av med hus, MEN ANDRA kanske ["bara"] med ÄGODELAR eller PENGAR. Och hur många i centrala New York blev av med sina hem? Har du någon siffra på det?

Tobias H:
Varför skulle jag inte vara seriös? Förstår du inte vad jag skrev i förra inlägget så kan du säkerligen hitta något mer patetiskt genom att titta i en spegel.

Jag har sökt lite efter en "Death Toll" (antal döda), och det cirkulerar olika siffror men en jag hitta från igår nämnde 90 i hela USA och 38 i NY, men att siffran stiger. Du kanske inte vet det men folk dör varje dag, varje sekund. I Sverige dör det omkring 200-300 personer varje dag. NY har liknande storlek på befolkningen som hela Sverige... Och i hela världen skulle det väl bli omkring 14000-21000 per dag, förmodligen mer.

Du tycker alltså att dessa dödsfall inte räknas och att de 38 som dog p.g.a. Sandy i NY är värda mycket mer än de som dagligen dör? Och alla de familjer som drabbas p.g.a. det?
En sådan bisarr syn på mänskligheten kan inte ha någon annan grund än bristande livserfarenheter - eller möjligtvis en extremt utvecklad egoism.
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#27
3 november 2012 kl 17:11 Redigerad 3 november 2012 kl 17:12
Gilla
@Johan I: Du tror inte att de resurser som staden New York måste avvara för att genomföra världens största marathonlopp kan behövas bättre på annat håll just nu? Eller är du bara i total avsaknad av empati?
Jag håller med många andra om att det för flera dagar sedan borde ha tagits ett beslut om att INTE genomföra loppet, men eventuell ilska över det får då också riktas åt rätt håll. Angående ditt svammel om politiska goodwillbeslut, drabbade gruppers oförmåga att låta andra glädjas när de sörjer och andra paranoida konspirationsteorier kan man ju bara säga: På med foliehatten, du har förtjänat den!
1965 • Eksjö
#28
3 november 2012 kl 17:20
Gilla
Med tanke på att det finns "förorter" till NY som är större än hela Örebro så är ju jämförelser även om vad som är centralt och perifert lite svåra att göra här hemifrån Sverige.

Två länkar:

Foto efter branden i Queens:
http://boingboing.net/2012/11/02/hurricane-sandy-aftermath-pho.html

Goda nyheter för manliga räddningspersonal som anmälde sig till rätt ställe: ;-)
http://boingboing.net/2012/11/02/how-victorias-secret-saved-t.html
1965 • Eksjö
#29
3 november 2012 kl 17:25
Gilla
Massor med bilder som tillsammans visar hur illa det var/är:
http://www.theatlantic.com/infocus/2012/11/hurricane-sandy-the-aftermath/100397/
1965 • Eksjö
#30
3 november 2012 kl 17:48 Redigerad 3 november 2012 kl 17:49
Gilla
Johan: Dödssiffran på "bara" 90 är väl olycksrelaterad. Hur många tusen gamlingar som kommer att dö i efterverkningarna är det verkliga problemet. USA har inte hemtjänst som kommer med mat och mediciner som i Sverige, sjuka äldre är beroende av de försäkringar de eventuellt har haft råd att köpa och/eller de anhöriga som kan komma med mat. Med tanke på att det nu är både bränsle- och matbrist i området så är det ju inte svårt att förstå att det även är svårt att få fram mediciner och mat till gamla som inte kan gå ut själva. Och även de som kan gå ut själva kanske inte kan handla (strömmen fortfarande utslagen i stora områden betyder att kreditkortmaskiner inte funkar, hade du inte cold hard cash hemma är du körd) eller så kan de om de blivit sjuka inte ta sig till läkare eftersom vägarna inte är framkomliga, bussarna inte har bensin och tunnelbanan ligger under vatten). Ytterligare några tusen kommer förmodligen att dö de närmsta dagarna av INDIREKTA skäl som inte kommer med i the official death toll - att i det läget omdirigera femsiffrigt antal poliser och annan räddningspersonal till att sätta upp avspärrningar kring löprutten är ju inte rimligt - medans tusentals fortfarande ligger och dör av indirekta skäl - det är därför loppet ställs in.
Daniel Fägerstrand.
1976 • Torslanda
#31
3 november 2012 kl 17:49
Gilla
Att ställa in NY marathon,rätt eller fel kan diskuteras i all evighet.Men jag tycker inte det är försvarbart att göra det dagen innan,detta beslut skulle tagits redan dagen efter stormen när man såg omfattningen.
1966 • Halmstad
#32
3 november 2012 kl 18:08
Gilla
Håller helt med Daniel.
Johan I
1987 • Örebro
#33
3 november 2012 kl 18:46 Redigerad 3 november 2012 kl 18:49
Gilla
Gabriella:
Skillnaden är bara att jag drar en linje mellan A och B, medan du är fast på P-K linjen, tyvärr likt många andra.

Jan S:
Läst igenom artikeln, vad är din poäng?
Att även arrangören förlorar på att ställa in? Att staden NY förlorar på att ställa in? I artikeln nämns t.ex. inkomster från Hotell m.m. men det är ju redan betalt i förväg av de flesta? Så de inkomsterna har de redan fått. De som rest dit lär väl också stanna kvar till dess att de från början planerat att åka hem, vilket gör att de i stället tar det som en "semester" och säkerligen köper något i stället för att bara springa loppet. Så där finns också inkomster. De flesta som tagit sig till NY har ju alltså redan betalat merparten av det de hade tänkt spendera... Så, vilka är förlorarna, jo, arrangören, staden NY och alla som rest dit för NY marathon. Och eftersom att det sagts tidigare att loppet hade kunnat genomföras utan att störa räddningsarbetet så är väl även de som direkt drabbats av Sandy förlorare, eftersom att staden inte får in en del av de resurser de skulle ha fått. Samt att hela NY får dåligt rykte, hur krasst det än låter, pengar styr och många förlorar pengar på detta.

Peter A:
Tusentals indirekta dödsfall p.g.a. Sandy i NY? Jojo... Det lär ju hända, de låter säkerligen alla sitta och ruttna i sina hem. I så fall vore väl inte de dödsfallen Sandys fel utan staden NY. De har ju satt upp massor med härbärgen, dit kan nog de flesta gå som behöver hjälp.

Håller annars med om att beslutet om att ställa in borde ha tagits tidigare om det skulle tas överhuvudtaget. Dock tog det ju ett tag för de kritiska grupperna att göra sig tillräckligt hörda för att ändra beslutet dock, så inte helt konstigt.
Tor
1975 • Göteborg
#34
3 november 2012 kl 19:07
Gilla
"Skrev att VISSA blev av med hus, MEN ANDRA kanske ["bara"] med ÄGODELAR eller PENGAR."

Och så jämförde du med de som inte fick springa ett maraton som och drabbats. Det är ju inte ens på samma skala!

"Och hur många i centrala New York blev av med sina hem? Har du någon siffra på det?"
Nej, har du?

"Så, vilka är förlorarna, jo, arrangören, staden NY och alla som rest dit för NY marathon."
Och vilka är vinnarna? Kanske familjerna som får ett av NYCM's reservkraftverk?
Mårten
1981 • SKELLEFTEÅ
#35
3 november 2012 kl 19:08
Gilla
Tobias Hartzell: "Johan: Är du seriös nu? Ditt inlägg kan nog vara ett av de mest patetiska jag har läst på hela internet - utländska språk inkluderat."

Tobias, det säger mer om hur lite du sett av Internet än något annat. Det är en reaktion helt utan proportioner, betydligt mer patetiskt än ursprungslägget.

Jag känner inte Johan, håller absolut inte med honom i denna fråga - men jag kan naturligtvis tycka att han är berättigad till sin åsikt utan att hela den beryktande joggmaffian ska kasta sig över honom.
Magnus
Stockholm
#36
3 november 2012 kl 19:10 Redigerad 3 november 2012 kl 19:10
Gilla
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#37
3 november 2012 kl 19:20 Redigerad 3 november 2012 kl 19:21
Gilla
Att spela ut PK-kortet är ett mycket tydligt bevis på att argumenten tryter, men du är tyvärr inte ensam om att lägga dig på den nivån i en argumentation.
Kenneth Eliasson
1961 • Tyresö
#38
3 november 2012 kl 19:30
Gilla
Mårten Voltaire: "Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem." Jag håller med.
1965 • Eksjö
#39
3 november 2012 kl 19:36
Gilla
Johan:

New York har som bekant fler invånare än Sverige totalt. Även i Sverige finns det ett par procent högst upp i åldrarna av befolkningen som är så gamla och sjuka att de inte klarar sig själva utanför hemmet och som unga människor som du aldrig ser på stan överhuvudtaget eller någonsin kommer i kontakt med om du inte tar ett jobb inom sjukvården. Enbart i min kommun som är rätt så genomsnittlig för Sverige och har lite mer än 20000 invånare har vi över 500 som är beroende av daglig hemtjänst, det är 2,5-3 procent, i ett land där de trots allt ändå har tillgång till mediciner till minimal egen kostnad.

Hur många av de 500+ tror du skulle stryka med om maten uteblev, om medicinerna uteblev, om hemtjänst eller vårdboendepersonalen som står för den dagliga matningen, toaletthjälpen, påklädningen och medicineringen inte kunde komma till jobbet därför att bussarna inte gick p.g.a bensinbrist eller att vägarna var översvämmade, om de enda friska anhöriga som bor femtio mil bort inte ens kunde ta sig in i området därför att vägarna var underminerade, om elen var borta så att de låg där själva i utfrusna lägenheter?

Fundera på det, räkna sedan om de siffrorna till NY-förhållanden, räkna lågt om du vill, låt oss säga 2 % av 10 miljoner, det blir 200 000 gamla och sjuka som får ligga hemma där de ligger utlämnade till slumpvis framkommande hjälp medan polis och räddningstjänst istället för att hjälpa dem i deras nödläge står och dirigerar marathonlöpare och stänger av ytterligare gator i centrala stan.
1987 • Råcksta
#40
3 november 2012 kl 20:51
Gilla
Skriver egentligen inget, som inte redan är skrivet. Men givetvis tungt för de som har lagt ut mycket pengar och tid på detta. NY behöver självklart tid för att komma på fötter, men 2 dagar innan, det var nog lite väl tajt.


--- www.runandreasrun.se - Frihet är att springa
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.