Löpning Tävlingar & Motionslopp / Göteborgsvarvet 10 inlägg 3414 visningar

Trängsel Göteborgsvarvet

Marcus Birgersson
1978 • Jönköping
#1
23 december 2012 - 22:18
Gilla
Jag undrar om det är någon som har hållt inne med att gå över startlinjen tills alla passerat för att minimera trängseln? Startade i startgrupp 1 iår och fick panik av detta. Är det ok att avvakta? Rätt eller fel?
Karibou
1976 • Sundbyberg
#2
23 december 2012 kl 22:57
Gilla
Det har jag inte gjort. I år startade jag i grupp 3 och var mitt i smeten för starten. ICKE REKOMMENDERAT!
Två av mina löpkompisar (som jag hade tänkt springa med) väntade vid slutet av samma grupp för att starta och de fick mycket bättre flytt.
En passerade mig lite innan Älvsborgsbron och den andra hittade mig vid Avenyn.
Tror att jag följer detta nästa år. Får se!
csaba
1973 • Malmö
#3
23 december 2012 kl 23:14
Gilla
Markus - Nu hänger jag inte riktigt med dig !?

Om du startade i Startgrupp 1, så måste du ju vara Elitlöpare och dessutom så är det ju inte speciellt trångt i 1:an (om man jämför med alla andra startgrupper)

Men jag vet flera som väntar med att starta i sin startgrupp efter sin grupps startskott och startar strax innan nästföljande grupp.
1963 • Göteborg
#4
23 december 2012 kl 23:14
Gilla
Om du väntar in, så du startar precis före nästa startgrupp, och dessutom är lite snabbare än de långsammaste i gruppen framför, så kommer du förmodligen att råka ut för att du kommer in i trängsel i Säldammsbacken. I Säldammsbacken är trängsel mer hindrande än på något anat ställe på de första kilometerna. Så svaret är att det är fel att vänta in nästa startgrupp , om det nu inte är så att du är en av de långsammaste i din startgrupp
Johan
1979 • Landskrona
#5
23 december 2012 kl 23:27
Gilla
Jag provade den varianten förra året. Jag startade i näst sista ledet eftersom jag inte hade några resultat att visa sedan tidigare. När startgruppen gav sig iväg stod jag kvar och väntade till strax innan gruppen bakom skulle ge sig iväg. De första minuterna var väldigt bekväma eftersom det i princip inte fanns några andra löpare. Det tog dock inte lång tid innan jag var ikapp de övriga. Då fick jag istället börja springa om jättemånga. Om det är OK eller ej det vet jag inte men att göra som i mitt fall, i en grupp som egentligen är för långsam, kan jag inte rekomendera. Kommer för övrigt aldrig mer springa Göteborgsvarvet från de bakre leden. Det var till att söka fri väg i nästan 21 km. Inget flyt i löpningen och mycket frustration.

1959 • Mullsjö
#6
24 december 2012 kl 00:12
Gilla
Marcus jag tror inte på att vänta i starten. Det är förmodligen ännu mer frusterande när du hinner ikapp kön längre in i loppet samtidigt som de snabbaste i gruppen bakom kanske passerar dig.
Det är nog bättre att hålla huvudet kallt och följa med gruppens tempo i starten. Dom sekunderna som ev tappas de första kilometrarna plockar du tillbaka i slutet på en halvmara om du håller jämn fart i början.
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#7
24 december 2012 kl 00:36
Gilla
Försöker springa på i början, utan att förta mig på att energin ska gå åt till sidoförflyttningar mellan löpare mm. Mutar snällt löpare framför mig mot höger, eftersom det är så det sägs i starten - håll höger!! Det jag ev "missat" i början har jag, åtminstone hittills, kunnat ta in i slutet. Generellt är jag en slow starter...så det funkar för mig, men kanske inte för andra.
1964 • Nybro
#8
24 december 2012 kl 00:54
Gilla
Jag hade ett år turen att komma så långt fram i starten att jag hade startsnöret i magen, det var en behaglig resa några km innan man kom ikapp Volvogruppen.
Det kan man nog inte sikta på att lyckas med, då är det nog bättre att avvakta tills strax innan efterföljande grupp startar.
Marcus Birgersson
1978 • Jönköping
#9
24 december 2012 kl 09:08
Gilla
Tack för responsen. Upplevde flaskhals redan efter 500 meter och kunde då inte få flyt. Samma gällde även i Lidingöloppet. Viktigt för mig att hitta rytmen redan från början. Men så är det väl med storlopp.
Jag är ganska ny inom löpningen och skönt med tips och tricks. Jag kommer att avvakta i starten.
1978 • Älmhult
#10
24 december 2012 kl 12:12
Gilla
Grupp 1 är ganska bred resultatmässigt och sträcker sig upp mot 1.25+, vilket gör att det skapar trängsel, jag upplevde samma sak året jag sprang. Eftersom de maximerar antal deltagare i Göteborgsvarvet är väl det en sak man får köpa om man ställer upp och istället njuta av tillställningen. Vill du sätta PB på ett större lopp så är Stockholm halvmarathon att föredra, betydligt mindre trängsel där och likvärdig bana.

Jag skulle inte avvakta i starten, du kommer komma ikapp vid Säldamsbacken, du har endast 3 min du har "råd" att vänta innan nästa grupp går iväg och det tar mer tid än så att få igenom de långsammaste vid den backen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.