Löpning Skador & Rehab 35 inlägg 15666 visningar

Fler frågor hopparknä

Linda
1985 • Solna
#1
21 oktober 2012 - 15:59
Gilla
Hej!

I början av september skadade jag mitt knä efter en långt löparrunda. Tog direkt kontakt med en naprapat som konstaterade påbörjan till hopparknä. Anledningen till mitt besvär är enl naprapaten att jag är svag i vänstra delen av kroppen så min höft blir sned vilket påverkar mitt vänstra knä vid längre distanser. Jag fick övningar för att stärka upp höft och säte vilka jag gör flera gånger i veckan.

Idag testade jag att springa 1 km sakta och direkt fick jag ont igen. Läste i den andra tråden ang hopparknä att man ska stretcha framsida lår och göra excentriska övningar. Min naprapat har sagt till mig att jag absolut inte ska stretcha mer än ljumsken när jag tränar eftersom jag är ganska rörlig. Jag blir förvirrad, främst eftersom jag efter nästan 2 mån inte är bättre samt att jag också innan jag träffade naprapaten trodde jag att stretchning är a och o.

Bör jag byta naprapat/uppsöka sjukgymnast? Vill verkligen ut i spåret så snart som möjligt, just nu känns det dock lååååååångt borta.

Erfarenheter?

Tack!
< < < 1 2 > > >
1976 • Katrineholm
#21
17 december 2012 kl 13:51
Gilla
Jag upplever samma problem. När jag kör mina rehab knäböj osv. knakar det och knäpper ganska mycket. Dessa problem hade jag inte tidigare. Jag börjar känna mig så pass bra nu att jag ska försöka börja lite lätt i januari. Hoppas jag håller!
Sara Lindstedt
1984 • Uppsala
#22
7 januari 2013 kl 21:20
Gilla
Kan ju uppdatera lite här. Har haft tre besök hos sjukgymnast och fått stötvågsbehandling. Tycker det är bättre, knäppandet och till viss del knastret har minskat. Sjukgymnasten menade att det rekommenderade vid hopparknä är uppehåll från löpningen i 3-4 månader. En halv evighet med andra ord. Jag håller nog upp iaf till väglaget inte är lika illa. Försöker hålla igång på gymmet men den mesta konditionsträningen orsakar en del smärta i efterhand. Trist :(
Eftersom knäböj och utfall provocerade en del för mig så kör jag mest andra övningar för att stärka mina svaga punkter. Ska försöka mig på lite knäböj snart tror jag.
HR
1972 • Stockholm
#23
7 januari 2013 kl 22:31 Redigerad 7 januari 2013 kl 22:56
Gilla
Petersson #14 skrev:

"Excentrisk träning (på 20 graderskil, av oförklarad anledning), stretching, tvärmassage har visat sig effektiva. Steroider (kortisoninjektion) kan funka i inledningsskedet."

Anledningen till att man kör excentrisk med kil är att man minskar belastningen på knäleden. Djupa knäböj kan man göra med en kil om man är såpass stel i fotlederna att man inte klarar en djup knäböj utan.

Vad gäller kortisoninjektioner så tycker jag att det är ett av det värsta skit du kan pumpa in i kroppen. Det är verkligen en lösning som allmänvården gärna tar till på rutin. Är man insatt i långtidseffekterna och problematiken så skulle man vara mer försiktig. Det är bl a den Ortopedkirurg som jag är god vän med. Han tycker iallafall att kortisoninjektioner är ett gissel och är mycket restriktiv med att rekommendera detta.

Modern forskning har ju dessutom visat att kortisonet luckrar upp vävnad och gör senor "sprödare" och kan leda till förvärrade symtom och skador. Det har man i och för sig vetat ganska många år - men det är en snabb lösning. Ut med patienten bara.

Stötvåg alternativt? Det används bl a för att ta bort njursten inom primärvården. Läs på innan du sågar. Trådskaparen fick ju dessutom sin stötvåg hos Sjukgymnast. Är den bättre för att han inte fick den hos Naprapat? Du kan inte klumpa ihop alla "alternativa" yrkesgrupper som en enda misch masch. Tvärmassage sysslar ju Naprapat och även Kiropraktorer med. Själv skulle jag inte tveka att gå till vare sig en Naprapat, av någon jag känner rekommenderad Kiropraktor eller Specialiserad Sjukgymnast. I den ordningen.

"Om jag vore du skulle jag uppsöka sjukgymnast omedelbums! Därefter ortoped för att få remiss till magnetkamera, då kanske du är framme i vårdkön lagom tills besvären har blivit riktigt allvarliga (läs med ironiska och cyniska glasögon)."

Magnetkamera är ett hjälpmedel som troligtvis inte ger någon påvisning man har speciell nytta av vid hopparknä. Det gör inte patienten frisk och bidrar inte till läkningen heller. Det enda det gör är belastar vårdapparaten med krämpor när folk tjatar på MR för allt möjligt. Blir besvären långvariga och "allvarliga" tyder det på dålig rehab och har ingen relevans kopplat till om man tjatat till sig MR eller inte.

"Hur som helst, sluta göra sånt som gör ont (undantaget rehab, den får/ska visst göra ont). Bättre att vila i ett år och kunna träna i fem, än tvärtom!"

Vila i ett år? Tyder på en stor okunskap om rehab. Själv har jag trillat igenom ett tak i jobbet och slagit upp knät mot en tegelmur förrförra året vilket ledde till hopparknä-liknande besvär samt löparknäkänningar - ja förutom att knät var svullet som en handboll... Vilade i tre-fyra dagar och började röra på mig så fort knäleden tillät mig. I enlighet med rekommendation av min personliga Ortopedkirurg och en Naprapat jag går till. Gick till jobbet efter en vecka och jobbade begränsat medan jag väntade på MR då svullnaden kom och gick.

Vila var inte en option. Belasta hårt var heller ingen option.
Men röra på sig så mycket som möjligt och så naturligt som möjligt var det som gällde. För lång vila leder till muskelsvaghet och att en eventuell felställning i muskulaturen kan bli värre och leda till mycket längre rehab.

Ortopedkirurgen och Naprapaten gav oberoende av varandra samma grundtips och förhållningsregler efter skada med skillnaden att det var Naprapaten som gav mig rehabtips. Ortopedkirurgen hade inga invändningar emot dem.

Mvh "hobbyförståsigpåare med praktisk rehaberfarenhet av skador med relevans till löpning"
:)

HR
1972 • Stockholm
#24
7 januari 2013 kl 22:45 Redigerad 7 januari 2013 kl 22:52
Gilla
Marcus och Sara:

Om det knäpper och knastrar i knäna så är det "oftast" inget att oroa sig för. Men man kan försöka få till en koll av rörelseomfånget och stabiliteten hos strukturerna runt knäleden. Kanske är ni tajta i en del av muskulaturen efter besvären och det kan man ju jobba på.

Är ni osäkra kan ni vända er till en duktig Sjukgymnast eller Naprapat för koll av knäledsfunktionen och relevant muskulatur.

För egen del med mina knän så har jag ju konstaterad skada efter vridvåld i vänster och saknar mycket av brosket - sedan många år. Till och med ganska mycket. Jag blev utdömd av primärvården och tillsagd att sluta springa. Helt. Sjukgymnastiken som jag fick var dessutom ett skämt. Men detta var tolv-tretton år sedan och mycket har säkert hänt sedan dess.

Känns det seriöst? Nä. Det är tack vare Naprapatin (och en föreläsare som är Professor/Överläkare inom Ortopedkirurgi) som jag kommit tillbaka överhuvudtaget efter att ha tappat över tio års löpning "tack vare" den etablerade primärvården.

Höger knä var det som jag dammade i tegelmuren när jag trillade genom taket förförra hösten. Så bägge knäna var ju rätt illa däran när jag kom tillbaka till löparspåret.

Det knäpper och knastrar rätt duktigt och i början var jag ganska orolig men ju mer jag tränar desto bättre känns det. Gör det ont (obs, inte träningsvärk eller ren muskelvärk) så får man kika på i vilket läge man får ont och se hur man ska träna på att stärka upp sig.

I mitt fall var jag extremt tajt i muskulaturen och en hel del av knäppningarna och knastrandet (ofarligt i mitt fall, men obekvämt) blev jag av med när jag började styrketräna igen.

Det kommer tillbaka ibland när jag slarvar med att stretcha efter hård träning. Stretchingen gör jag för att återställa rörelseomfånget. Tränar jag inte hårt brukar jag slarva med stretchingen men gör jag det ett par gånger på raken så brukar det straffa sig.

Det finns många skolor inom allting. Bara för att det är nytt behöver det inte vara bra. Bara för att det är gammalt och etablerat behöver det inte vara bra. Två Ortopeder kan ha helt olika synsätt på samma typ av skada och bägge kan ha rätt och i vissa fall kan säkert en av dem ha fel. Alla Naprapater och Sjukgymnaster är inte bra och det kan vara frustrerande att hitta en Rehabkanal som fungerar för en.

Jag är oerhört tacksam för den kanal som jag hittat. Nu är jag liksom inte rädd för någonting när det gäller krämpor och skador. Men jag försöker undvika dem.
:)
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#25
9 januari 2013 kl 10:35
Gilla
Verkar som att jag också får ansluta till raden med hopparknä... Har fått diagnosen av en sjukgymnast och har påbörjat laserbehandling för att bli av med inflammationen.

Min fundering är dock, borde jag gå till en läkare och få mitt knä röntgat? Eller kan jag lita på att det är hopparknä som sjukgymnasten säger? Han har ju "bara" undersökt genom att trycka, känna och titta...

Han verkar dock duktig och jobbar på en idrottsklinik så han är kunnig innom idrottsmedicin. Han har en plan för mig med 1)Laser, 2) Påbörjat exentrisk träning 3)tejpa för att succecivt återgå till löpning mycket försiktigt och mycket korta sträckor.

Hur har ni andra gjort? Har ni röntgat för att få diagnos?
HR
1972 • Stockholm
#26
9 januari 2013 kl 21:52 Redigerad 9 januari 2013 kl 21:55
Gilla
Susanne; läste du igenom tråden?

Det finns en mall för när MR är påkallat som man ska följa och i den finns en drös med kriterier för att man överhuvudtaget ska göra en MR eller vanlig röntgen vid trauma mot knä. Utöver den så har man ju skada/krämpa utan trauma/våld mot knät och där har man ju t ex Hopparknä och då är man ännu mer restriktiv med MR.

Det finns en bra anledning till det; det belastar vårdapparaten och förlänger kön till MR i onödan.

Varför i onödan? Tja, det är ganska ovanligt att man får någonting användbart ur en MR för hopparknä. 90% av MR/röntgen för knäskador utan trauma ger överhuvudtaget ingenting påvisbart (källa: Brukner & Khan´s Clinical Sports Medicine).

Dessutom gör det ju noll och intet för hur en Rehab läggs upp.

De manuella undersökningar som sjukgymnasten eller en naprapat eller ortoped är ju framtagna för att utesluta vissa typer av skador som KAN göra en MR nödvändig. Har man uteslutit dessa och/eller kommit fram till att det är Hopparknä så finns ju ingen anledning till MR.

Du verkar ha fått en sjukgymnast som är duktig och i mina ögon ser upplägget bra ut med rehabplanen. :)

Själv genomgick jag som del av utbildning (inte min egen) ett omfattande knätest med FEMTON olika tester varav ca TIO relevanta för menisk/korsband/ligamentskada så sent som igår. Det är rätt fantastiskt hur mycket man kan komma fram till och framförallt: utesluta med manuella tester. :)

Mvh Henrik
din knäkompis på nätet med vridvålds och fallskada i bagaget. För balansens skull - ett per knä. ;)
Till och med i mitt fall så fick jag vänta på MR efter att ha trillat igenom ett tag och landat på en tegelmur. När knät är såpass svullet är strukturerna uttänjda så MR kan vara något missvisande. Fick en vanlig röntgen först för att säkerställa att ingen benbit/fraktur låg och skramlade.

(har fått röntgen, MR och artroskopi genom åren)
HR
1972 • Stockholm
#27
9 januari 2013 kl 22:00 Redigerad 9 januari 2013 kl 22:01
Gilla
Sara och Marcus:

Premiär för "seriöst" benpass på gymmet för mig med diverse övningar med knastrande knän:
Utfall med hantlar och stång samt bensträck i maskin som basövningar och kompletterat med lite annat. Körde lite vadpress och ryggstärkande övningar men höll mig till ett kort och intensivt pass.

Det knastrade lite mellan varven men det känns bra. :)

Har kört ett par pass och känner mig snabbt starkare i knän trots knastret. För egen del så stretchar jag mjukt och försiktigt mellan övningarna och efter bensträck sitter jag på huk ett tag och slappnar av.

Blev idag belönad med min första FETA träningsvärk i benen på ett par år. Känns riktigt "skönt", men det kan bli värre imorgon... ;)

Kommer börja med marklyft i dagarna men har fegat lite med det. Vet inte hur mycket jag vågar lassa på.
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#28
9 januari 2013 kl 22:39
Gilla
Tack Henrik! Mitt problem är nog att jag googlar för mycket och tar åt mig åt meningar som: "för att fastslå exakt diagnos för hopparknä krävs röntgen...", "har man ställt fel diagnos och behandlar för hopparknä som er är nått annat kan vara direkt skadligt och förvärra problemet...", etc. Det står så OTROLIGT mycket på nätet och ibland mår man nog bättre av att inte googla så förbaskat mycket... Jag håller med dig helt och fullt att det så klart är onödigt med röntgen. Men vad säger du om ultraljudsundersökning då??

Jag litar på min sjukgymnast. Han verkar kunnig och pålitlig. Men så googlar jag och läser annat som kanske inte stämmer...

Tex säger min sjukgymnast att jag ha en inflammation och jag äter nu en kur pronaxen. Men sen läser jag på nätet att hopparknä är sällan en inflammation och att äta antiinflamatioriska läkemedel inte hjälper...

Nej, nu ska jag sluta googla, lyssna på min sjukgymnast och göra min rehab och bli frisk i mitt förbaskade knä...
1976 • Katrineholm
#29
10 januari 2013 kl 07:05
Gilla
Problemet med hopparknä när man googlar är att många blandar ihop hopparknä och löparknä. När man sedan läser att det kan ta upp emot ett år innan problemen är borta försöker man hela tiden finna genvägar. Det viktigaste är att man måste ställa in sig på lååång löpvila.
Min sjukgymnast är duktig löpare själv och drar mer mot löpar relaterade skador än andra. Jag känner att jag kan lita på honom.
Det som oroar mig är att jag inte tagit reda på orsaken till mitt hopparknä. Överanstängning kan jag förstå! borde lyssnat bättre på kroppen. Eller är det något annat? Hur ska jag undvika att få tillbaka problemen när jag kommer igång igen?
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#30
10 januari 2013 kl 08:08
Gilla
Marcus: Det med lååång löpvila finns det ju också olika åsikter om. Sjukgymnasten jag gick till (också idrottsinriktad) tyckte tvärtom, enligt honom var det bara bra om jag sprang, det viktiga var att det inte förvärrades till nästa löptur.
Sara Lindstedt
1984 • Uppsala
#31
12 januari 2013 kl 11:20
Gilla
För min del har jag haft knastrande och sprakande i knät även tidigare men helt plötsligt under rehab ändrades det till ett distinkt KNÄPP som bara uppstod när jag böjde knät med belastning. Det övriga knastrandet kvarstod givetvis.

Jag har upplevt en förbättring av stötvågsbehandlingen även om själva behandlingen var väldigt smärtsam och gjorde att det kändes värre någon/några dagar efter behandlingen.

Det här med löpvila är ju som sagt något man kan fundera på. För mig innebar löpningen att det hela tiden förvärrades. Egentligen fick jag ont redan i maj men fortsatte att hålla en veckomängd på ca 50-60km. Eftersom smärtan avtog efter en stunds löpning kunde jag lura mig själv att det inte var löpningen som orsakade smärtan och att det istället gjorde att jag blev bättre. Detta ledde till att jag till slut fick ont även när jag gick på jobbet, i trappor, backar, plan mark.....

Den första sjukgymnast jag träffade rekommenderade utfall och knäböj. Visst är det säkert tillräckligt men jag tror att det för mig hade gått lite för långt. De flesta övningar orsakade en försämring. Den sjukgymnast jag gått till nu, där jag även fått stötvågsbehandling, har hittat flera svaga punkter som jag nu börjar behandla. Jag är till exempel väldigt stum i flera muskelgrupper men även svag i några. Jag tränar framsida lår så skonsamt jag kan och tänkte som sagt fortsätta löpvila tills dess att underlaget är lite bättre. Jag sitter dock inte hemma på röven utan styrketränar 5-7 dagar i veckan. Det svåra är att hålla uppe konditionen men jag försöker köra lite varierande konditionsmaskiner, spinning funkar om jag inte kör tungt.

Jag tror absolut att det räcker med den diagnos som din sjukgymnast ställt Susanne. Dock funderar jag på det där med inflammationen eftersom jag också hört att det oftast inte är en inflammation... Tycker du att de antiinflamatoriska tabletterna ger någon effekt? I början när jag trodde det var någon typ av inflammation så åt jag också antiinflamatoriska men märkte ingen effekt alls. Detta antagligen för att det inte fanns någon inflammation att behandla.

Henrik:

Hur har det gått med marklyftet? Skönt att kunna komma igång igen efter en så otrevlig skada!
HR
1972 • Stockholm
#32
12 januari 2013 kl 18:34
Gilla
Susanne:
Internet kan ibland hjälpa enormt men ibland så kan det bli en snabb mytbildning om vad som "stämmer och inte stämmer" om t ex Löparknä och Hopparknä. Det blir inte bättre av att löpartidningarna ibland skriver fel i sina artiklar heller... ...då har ju 25000 läsande löpare lärt sig något som är fel om de nu redan inte visste vad som är rätt förstås.

En annans erfarenheter och skador (t ex mina) behöver ju inte alls överensstämma med dina så att ge dig en "sanning" blir ju fel. Jag kan ju ha rätt men risken att jag har fel är egentligen större. Så mitt inlägg ska du se som rent generellt. :)

Sara: problemet för oss knäkompisar är att så fort vi får krasande och knäppande knän och slutar använda benen "normalt" så börjar vi en nedåtspiral där vi vänjer kroppen med att inte belasta lederna normalt och att använda "rätt" muskler för rörelsen. Kroppen vänjer sig och man fortsätter använda "fel" muskler för att kompensera för den rörelse som man inte utför korrekt längre för att man är rädd för - eller får - smärta.

Marklyft har jag inte hunnit med ännu då jag var så sugen på att komma ut och springa efter träningsvärken släppt så det blir nog marklyftspremiär om en dag eller två. Är inte så orolig för det egentligen, utfallen och bensträck är jobbigare för mina knän så jag har prioriterat att göra dem korrekt och springa lite utöver det. :)





Petersson
1980 • Linköping
#33
13 januari 2013 kl 23:42 Redigerad 13 januari 2013 kl 23:43
Gilla
#23
Stötvåg alternativ: Ja, mot hopparknä.
Magnetkamera: Hjälper givetvis inte, men om kirurgi krävs så lär man få stå i den kön. Hellre då förr än senare.
Vila: Menade givetvis från sådan belastning som gör tillståndet värre eller hindrar det från att läka ut, inte sängliggande.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#34
23 december 2018 kl 20:45
Gilla
Har nog inte ont efter löpning mer än att det är lite spänt. Däremot om jag sitter i soffan med böjt ben under det andra spänner det riktigt jäkla rejält. I rakt läge not so much. Hela min vänstra sida har varit kajko .... får ta rehab för hälsena en dag, höft nästa dag och sen knät den tredje :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#35
24 december 2018 kl 13:02
Gilla
Det är inte strech som är lösningen så du behöver inte byta fysioterapeut. Läs Andreas inlägg en gång till. Enbens knäböj är standard - får du ont av det(det fick jag) går det att hitta andra övningar att belasta med. Ge tusan i att springa på ett bra tag men förmodligen går cykling bra.
Ha tålamod!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.