Löpning Kost & Näring 25 inlägg 3652 visningar

jordnössmör- bra för vegeterianer?

1985 • Göteborg
#1
9 juni 2008 - 09:54
Gilla
Hej!

Jag älskar jordnötsmör och man vet ju att det (tyvärr) inte är speciellt bra, men när jag var i USA förra året hade folk en helt annan inställning. De sa att det, speciellt för vegeterianer, var det kalasbra med jordnöttsmör eftersom det innehöll proteiner.


Är detta sant eller är det bara ytterligare ett exempel på hur oallmänbildade/reklam-hjärntvättade amerikaner är?

< < < 1 2 > > >
Frida
1986 • Sollentuna
#2
9 juni 2008 kl 10:11
Gilla
äpplen - bra för köttätare?
rapsolja - bra för veganer?
knäckebröd - bra för barn?

Är ris bra för min tonåringa dotter som tränar handboll 5 gånger i veckan?


Är smör bra för mig när jag äter frukost?


bönor - bra för killar?


Osv...

Osv...

osv.



OK men ursäkta mig, vilka svar kan du få? Läs på innehållsförteckningen. Ät sen ett kilo jordnötssmör varje dag om det uppfyller gränsvärdena för proteininnehåll.
1985 • Göteborg
#3
9 juni 2008 kl 10:30
Gilla
Oj, här vänder man taggarna utåt.

Jag ska dock förse dej med lite ny info:

Innehållsförteckningar säger inte alltid sådär jättemycket. Det finns tex olika sorters fetter (fleromättade, mättade, omättade, transfetter-som iof är en sorts omättat fett) och proteiner av olika kvalitet (beroende på hur många av de olika aminosyrorna de innehåller). Både socker och kostfibrer klassas kemiskt som kolhydrater- men de har ganska skilld inverkan på kroppen.

Så bara fördelningen av kolhydrater/protein/fetter är inte jätteintresant.

Det var därför jag ställde frågan för att se ifall någon hade någon aning om kostvärdet av jordnötssmör och således svar av den karaktären jag väntar mej.

Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#4
9 juni 2008 kl 10:55
Gilla
Vad jag har förstått så är jordnötssmör (finns utan socker, och ekologiskt) bätttre än både vanligt smör och margarin. Så som pålägg istället för t ex smör och ost borde det ju vara ett bra alternativ.
Angelica H
1978 • Mattmar
#5
9 juni 2008 kl 11:06 Redigerad 9 juni 2008 kl 11:07
Gilla
Mat kan nog diskuteras till leda, ofta utan att det finns någon enkel sanning... Personligen hör jag till dem som förespråkar nötsmör av olika slag – i måttliga mängder och före andra former av (i mina ögon) sämre påläggsalternativ.

Nötter och frön är generellt bra livsmedel för de flesta. De innehåller "bra" fetter, relativt höga proteinvärden (ca 19%) och mycket mineraler. Men eftersom fetthalten ligger omkring 70% så blir förstås energivärdet väldigt högt! Därför är det förstås inte särskilt lämpligt att sleva i sig jordnötssmör för att säkerställa proteinintaget, vegetarian eller ej.

Om du däremot ställer jordnötssmör mot traditionellt smörgåsmargarin torde den lilla baljväxten gå segrande ur striden. Så finns det ju alternativ... Den i matsammanhang så ofta citerade Colting föredrar mandelsmör på det lilla bröd han äter. En personlig favorit är Monkis ekologiska cashewnötssmör (leta i hälsokostbutiken!).

Slutligen har jag fått lära mig att fett är bra giftbärare, därför skulle jag propagera för ekologiska nötsmör. Och för att läsa innehållet. Som i andra livsmedelssammanhang mår kroppen förmodligen bäst om du undviker alltför processade varianter och självklart de med tillsatt socker och andra konstifikationer.

Inte vet jag om jag lyckades tillföra något, men det kan ju om inte annat vara trevligt att lufta sin åsikt. :o) /Angelica
Mathias Axelsson
1975 • Örebro
#6
9 juni 2008 kl 11:15
Gilla
En risk med jordnötssmör är att man får i sig för mycket energi. Energimängden motsvarar ungeför 70%igt bordsmargarin. Eller 50%ig ost...

Jordnötssmör, 604-615 kcal
Smörgåsmargarin 40%, 366 kcal
Hårdost 28%, 360 kcal
Roland Söderström
1962 • Onsala
#7
9 juni 2008 kl 11:27
Gilla
Har ni provat att göra eget jordnöt/mandel/cashew smör??
Superenkelt, har man småbarn så har nog många införskaffat en sån där liten puremaskin.
Ser ut som en matberedare i miniatyr med knivar.
Häll i nötter, en liten skätt olja, kör tills det blir smör.
Svärmor gör samma sak med en mixerstav (lite krångligare)

Fördelen är att man vet vad som hamnar i den.
Sara
1979 • Wales
#8
9 juni 2008 kl 12:21
Gilla
Jordnötssmör är så vitt jag vet en bra källa till proteiner och energi. Om du tränar mycket och/elleräter vegetariskt/vegansk mat så är det bara bra att äta jordnötssmörgåsar (med måtta såklart). Om du däremot vill hålla koll på vikten eller redan äter tillräckligt så får du se till att antingen bara äta ljorgnötssmör ibland eller lite åt gången, eller också minska på fettmängden i övrig mat.

Jag har fastnat för ett fabrikat som bara innehåller jordnötter och lite salt. Inga konstiga tillsater alls :).
Frida
1986 • Sollentuna
#9
9 juni 2008 kl 13:20
Gilla
Karin, då vet du redan tillräckligt mycket om näringslära, näringsfördelning och hur du ska läsa på en innehållsförteckning för att själv bedöma om jordnötssmör är bra eller inte.

Min huvudsakliga poäng (det du kallade "taggarna utåt") är att:
1) Vi har ingen aning om vilka behov DU har. Om du väger 110kg, är 163cm lång och inaktiv skulle jag rekommendera avhållsamhet från jordnötssmör (ev. med undantag för julafton)
2) Jordnötssmör är dåligt om du äter det på mackan varje morgon och varje lunch och varje mellanmål och sen en stor sked till middag också. Och till kvällsfikat. I det fallet är det mest dåligt för att du måste välja bort massa annat för att inte hamna på kcal-överskott (dvs. bli fet tillslut)
3) Jordnötssmör är varken bättre eller sämre än de flesta livsmedel. Det handlar bara om vad du äter resten av veckans måltider.
1981 • Linköping
#10
9 juni 2008 kl 20:07
Gilla
Men Frida, då kanske du kan låte bli att svara? Det var ju nämligen många som klarade av att svara både informativt och trevligt. Tycker du frågan är dum, behöver du ju inte bry dig i den.

Dina svar är sällan varken informativa eller trevliga, snarare korthuggna och fåordiga. Tycker du att folk är dumma, ställer korkade frågor så låt bli att svara.

Sen "off topic" är jag impad över att du som är född 1986 har en tonårig dotter... Fast du kanske mer ville synliggöra din "poäng"?
1985 • Göteborg
#11
9 juni 2008 kl 20:28
Gilla
Bra sagt Karin, kunde inte har uttryckt det bättre själv :)

Och stort tack alla andra som har svarat på frågan, det har varit jättebra information och tips,

Länge leve jordnötssmör!!!
Bengt Marklund
1967 • Umeå
#12
9 juni 2008 kl 21:57
Gilla
Just precis så Karin Armgren! Sådana här forum är för nördarna med specialintressen/frågor. Övriga ägnar sig åt "något viktigare".
1985 • Göteborg
#13
10 juni 2008 kl 09:06
Gilla
Här är föresten ett jättegott recpet med jordnötssmör, tar typ ingen tid alls att laga och blir kalasgott!

COWBOYGRYTA, 4 pers

3 dl röda linser
0,7 l vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
2 st gula lökar
1 st röd paprika
1 st grön paprika
1 msk olja
4 msk tomatpuré
3 msk jordnötssmör
2 dl majskorn
2 st vitlöksklyftor
2 krm salt

1. Lägg linserna i en kastrull och slå på vatten.
2. Tillsätt buljongtärningen och låt koka 10 minuter eller tills linserna är mjuka.
3. Hacka under tiden lök och paprika fint. Fräs hacket i olja tillsammans med pressade vitlöksklyftor.
4. Häll ner det frästa hacket i linserna. Blanda i övriga ingredienser och låt småkoka ett par minuter under omrörning.

Servera med grönsallad och typ bröd!
SuperGunnar
1983 • Lund
#14
10 juni 2008 kl 10:22
Gilla
Karin Armgren: du svarar ju inte Frida speciellt informativt eller trevligt du heller tycker jag, det ser mer ut som pajkastning på min skärm.

Hur som helst, det Frida tar upp är viktigt och relevant för den ursprungliga frågan i tråden och bör inte bemötas med den mer anklagande än frågande "...då kanske du kan låta bli att svara?"
Frida
1986 • Sollentuna
#15
10 juni 2008 kl 10:23 Redigerad 10 juni 2008 kl 17:32
Gilla
OK, för att illustrera att frågan som den är ställd inledningsvis och den information vi får från författaren är otillräcklig för att ge ett vettigt svar (om det nu finns ett vettigt svar) så kan jag bidra med ett antal vettiga svar:

Är jordnötssmör bra för vegetarianer? (hur mycket skiljer sig en vegatarian från övriga befolkningen förresten?) edit: hur bra är jordnötssmör för människor:

Om det står så här på paketet:
Näringsinnehåll per 2 tks (32gram) =
200kcal
Fett 16g
Kolhydrater 6g
Protein 7g

Tja, 50 % fett av mestadels god kvalité. Kan väl gissa sig till att kolisarna till större del består av socker = inte helt optimalt, men äter man inget raffinerat socker i övrigt så dör man nog inte av lite jordnötssmörssocker.

Men det kanske finns sockerfria jordnötssmör med, som består av typ bara jordnötter? Det vore ju fint det! :) Det kanske är sånt trådskaparen äter? Då blir det ju en helt annan sak. Rent nötsmör från ´hälsokosten´, dvs. det jordnötssmör som bara består av krossade jordnötter. Mums

OK då har vi konstaterat att jordnötssmör innehåller mycket fett och protein, inte så konstigt med typ 600kcal/100g.

Då kollar vi på lite Skippy:
Innehåller per 100g:
594 kalorier
53 g fett
22 g protein
22 g kolhydrater

Då slänger vi in lite GI i debatten nu. Med tanke på att jordnötssmör innehåller en stor andel fett så ger detta en långsamnare blodsockerhöjning trots sockerinnehållet i smöret, dvs den har ett lågt GI:
detta gör så att kolhydraterna påverkar blodsockernivån mindre än vid högre GI. Detta pga av kolhydraterna får samma effekt fast över en längre period så insulinet blir korrigerat allt eftersom. Åh, det är bra om vegetarianen (människan) är anhängare av GI-diet av något slag.

Så då verkar det ju vara ett nyttigt pålägg, men kanske inte är så bra vid viktminskning eftersom det räcker med ett par teskedar för att få samma antal kcal som i typ tre äpplen.

Fast i Skippy o. dyl. lär det vara en hel del saker som Anna Skipper skulle påpeka "förgiftar" dig långsamt och livsfarligt. Typ konserveringsmedel och färgämeen och E129 och E199 osv osv. DET är ju definitivt inte bra!?

Kontenta: Jag tycker inte du ska äta det varje dag för Skippy och annat socker-tillsats-smör är nog inte jättenyttigt I JÄMFÖRELSE med mycket annat du kan äta. Men du kan ju ta dig någon macka på helgerna det skadar inte.

Färdigköpt tillsats-jordnötssmör är dessutom mycket drygare än lösa nötter. En macka med ett relativt tjockt lager sånt jordnötssmör innehåller inte mer än en matsked rena jordnötter, uppskattningsvis. Men jävla massa kalorier. Inget att bråka om ifall du gillar tillsatser, såvida du inte håller på att hårddeffa (då lär det bli svårt med siffrorna på vågen).

Hemmagjort jordnötssmör på i stort sett 100% jordnötter är en annan sak. Dett innebär över 25% protein, högt fettinnehåll, men nästan uteslutande enkel- och fleromättade. Dessutom massor av mineraler:
http://www.pca.com.au/nutrition.php?subaction=showfull&id=1206691078&archive=&start_from=&ucat=14&
Angelica H
1978 • Mattmar
#16
10 juni 2008 kl 11:21
Gilla
Oj, efter den utläggningen får jag nästan ta tillfället i akt och förtydliga att mitt inlägg i denna heta jordnötssmörsdebatt självklart grundar sig på jordnötssmör bestående av jordnötter och lite salt, förslagsvis Kung Markattas som är lätt att få tag på i vanliga ICA-butiker.

Att ha socker (eller 15 E-nummer för den delen) på smörgåsarna är inget jag förespråkar, men eftersom Karin A verkade ha koll på sina innehållsdeklarationer så förutsatte jag att det inte var sockret som var diskussionen här utan nötterna. Och de är fortfarande bra, om än väldigt energirika – på gott och ont! :o)

Bengt Marklund
1967 • Umeå
#17
10 juni 2008 kl 11:59
Gilla
1966 • Karlstad
#18
10 juni 2008 kl 16:57
Gilla
Bra länk Bengt, men har man inte fått lära sig hyfs hemifrån så hjälper det inte med text heller :-)
2006 • Alingsås
#19
10 juni 2008 kl 18:21
Gilla
Tack Roland för tipset om Mandel-smör.

Vilken typ av Olja är bra? Oliv, raps eller ...?

Mvh,
Anders

1985 • Göteborg
#20
10 juni 2008 kl 18:56
Gilla
Jag har hört att raps-olja är bra. Inte bara kvaltetsmässigt utan oxå typ eko-mässigt eftersom det odlas i Sverige. Använder själv lokal-odlad rapsolja från den halländska myllan :)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.