Löpning Kost & Näring 47 inlägg 9101 visningar

Äta efter kvällspass?

Edith Gr
1992 • Stockholm
#1
16 januari 2013 - 16:17
Gilla
Kan inte ni slänga in lite tips på vad man kan käka efter ett hårt kvällspass? Har börjat träna kickboxning på kvällarna. Kommer hem efteråt, är uppe i 30-60 minuter och sen är det dags att sova liksom.

Tränar mest för att deffa kroppen, inte nödvändigtvis kilon på vågen men cm i midjan. Så jag vill inte hälla i mig massa pulverdrycker med kalorier. Men eftersom kickboxning är hård träning känns det som om man måste äta mer än en banan efteråt?

Tips som sagt!
< < < 1 2 3 > > >
Peter
1985 • Luleå
#21
17 januari 2013 kl 12:36
Gilla
Nej man MÅSTE kanske inte nödvändigtvis äta efter träning, och det är säkert så att många överkompenserar sitt matintag föranlett av träning, av en mängd orsaker. Men i min värld så är dagens viktigaste mål det som kommer efter träning. Helst äter jag dagens största mål efter jag tränat, men tränar man sent fungerar kanske inte det.
HR
1972 • Stockholm
#22
17 januari 2013 kl 12:46 Redigerad 17 januari 2013 kl 12:52
Gilla
Håller med Peter; efter ett HÅRT pass och i den längd på passet som trådskaparen beskriver så skulle jag definitivt vilja ha i mig såväl kolhydrater som proteiner.

Men, inte fett. Inte på kvällen och inte som återställare efter ett sådant pass.

Oboy? Varför inte. Jag skulle nog kunna gulpa i mig ett glas med behållning iallafall. Speciellt efter ett längre pass. :)
Men det skulle inte räcka.

Jag blev mest sugen/hungrig av förslaget med ägg/omelett och broccoli, det är ju gott!

Men i praktiken skulle jag nog käka lite proteiner och kolhydrater, återställa vätskebalansen och sedan äta omeletten med broccoli. Oavsett om jag var ute efter långsiktig viktminskning med bibehållen muskelmassa eller om jag bara skulle återställa mig inför kommande dag.

Ett lugnare pass?
Kanske direkt på omelett och broccoli och en lättare smörgås och ett glas juice.

Äter inte extra mycket om jag inte tagit ut mig extra hårt och jag följer ingen fast mängd på kvällsintaget annat än att jag ser till att iallafall få i mig någonting enkelt om jag tränat.
Träna utan belöning funkar inte för mig.

Idag blev det ett oplanerat "snabbpass" till lunchen och en veritabel LCHF festmåltid med en fettdrypande hjortfärsbiff. Åt knappt två potatisar till och slök biffen för att den var så god - men fick till och med lämna en tugga som jag verkligen inte fick ned.

Men jag var inte hungrig direkt efter passet och fick vänta en kvart innan jag kunde börja äta och fick "pina i mig" biffen och råkostsalladen.

Då jag sprang såpass "kort tid" så nöjde jag mig med ett litet glas juice som återställare innan jag dök på måltiden.
Pontus Almquist
1981 • Kalmar
#23
17 januari 2013 kl 12:54
Gilla
Jag läste deffa, jag läste träning och jag läste kvällsmål.
Jag säger 250 g keso, lite blåbär och vätska. Eventuellt en bit knäckebröd. Håller på dig!
1977 • Eskilstuna
#24
17 januari 2013 kl 13:06
Gilla
Det här med att äta inom 30min efter avslutat träningspass.
Utan att dra upp länkar till vetenskapliga artiklar, vad är tanken/meningen med det?

I min värld så beror intaget efter träningen helt och hållet på eventuellt intag före träningen.
Jag äter 3ggr/dag. Frukost, Lunch, Middag (ytterst sällan ett mellanmål medels en frukt)
Det är inte helt ovanligt att jag kommer hem, lagar middag till mig och ungarna, och sen sticker ut på en runda mer eller mindre direkt efter maten. Då känner jag inget behov av att äta när jag kommer tillbaka efter ca en timmes löpning.
Är inte ungarna hemma så brukar jag istället sticka ut på löpturen direkt, och istället laga maten efteråt.
Själv har jag inte märkt någon direkt skillnad i prestation, mer än att man kan vara lite "tung" om man ätit mycket direkt före ett pass.
1977 • Eskilstuna
#25
17 januari 2013 kl 13:08 Redigerad 17 januari 2013 kl 13:08
Gilla
Ah, kom på att jag faktiskt brukar kunna dricka 0,5-1,0 liter mjölk direkt efter passet om det varit lite tuffare (om jag är törstig), kanske det är min "proteinshake" light?
Linda Eriksson
1978 • Skara
#26
17 januari 2013 kl 13:29
Gilla
Beror väl på hur sent vi pratar om att du äter... jag har simträning onsdagar mellan 19.30-20.30. Brukar vara hemma ca kl 21 men då är jag typ som frukost dvs yogurt med bär, nötter, något ägg och kanske en smörgås. men jag skulle ju inte ställa mig att laga mat så sent. Det har hänt att jag förberett mat tidigare under eftermiddagen som jag annars äter efter träningen.
Peter
1985 • Luleå
#27
17 januari 2013 kl 13:52
Gilla
Kortfattat: träning är nedbrytande. Mat är uppbyggande, och det är bra att påbörja återuppbyggandet så snabbt som möjligt.

Jag som styr över min tid rätt bra tränar i 95% av fallen direkt efter jobbet, middag på det. Men det är klart att vad man stoppat i sig tidigare under dagen spelar roll, det viktigaste är väl att man får i sig bra med mat sett över hela dagen.
HR
1972 • Stockholm
#28
17 januari 2013 kl 13:57 Redigerad 17 januari 2013 kl 14:01
Gilla
Henrik E #24:

Med risk för att missa något väsentligt:
Efter avslutad träning så har man ett tidsfönster på ca 30-60min där musklerna har en ökad enzymaktivitet och har lättare att fylla på glykogenet samt att kroppen har lättare att tillgodogöra/omvandla proteinet under samma fas.

= snabbare återhämtning.

Detta tidsfönster stängs säkert inte abrupt och varierar säkert i tid ifrån individ till individ, därav den något vaga tidsangivelsen. Det verkar vara etablerat att längre en ca en timme bör man inte vänta om man tränat hårt. Visst, man tillgodogör sig iallafall måltiden men den extra nyttan med snabbare/direktinlagring av glykogen missar man nog.

När jag tränade "aphårt" så slutade en del av passen tvärt när man blev "darrig" i kroppen, det var min kropps signal efter långvarigt hårt arbete att "nu är det stopp".

Då var Powerbar, banan och dricka prio ett. Var det ett konditionspass och inte ett styrkepass så var det ett av de få tillfällen då jag gärna drack sötade drycker direkt efter träningen.

Sedan kunde man ta sig hem och se till att få i sig en stadigare måltid, lägga sig i framstupa sidoläge och låta salta tårar strömma nedför kinden.

1977 • Eskilstuna
#29
17 januari 2013 kl 13:59
Gilla
Jo klart att mat är uppbyggande, men tvivlar starkt på att mat precis innan träning skits ut utan att ha tagits upp alls, medan mat direkt efter träning har någon magisk effekt så att den inte ens lämnar "slaggprodukter".

Ibland tror jag att påståenden som "Man måste äta inom 30min efter träning" har ryckts ur ett sammanhang och sen blivit en allmän sanning.

Men jag har inte kunskapen att kunna avgöra om min magkänsla är vetenskapligt korrekt. Därav undrar jag.
1977 • Eskilstuna
#30
17 januari 2013 kl 14:01
Gilla
Ah, Tack Henrik, missade ditt inlägg medan jag postade.
HR
1972 • Stockholm
#31
17 januari 2013 kl 14:05 Redigerad 17 januari 2013 kl 14:05
Gilla
Henrik: :)

Mat direkt innan träning "försvinner" förstås inte.

Däremot så kan man ju få akuta problem med matsmältningen, typ kramp, håll eller liknande.

Dessutom så stannar ju magen upp med behandlingen av måltiden eftersom man signalerar att det är låg prio genom att istället välja att t ex springa. När man sedan tränat klart så återupptar magen sin matsmältning och man ska nog inte bli förvånad om man får en sur uppstötning tre-fyra timmar efter måltiden (medan man börjat med nästa måltid) och det smakar av den förra.

I sådana fall så dricker jag helst bara efter träningen och låter den "äldre" maten ligga kvar och bli omhändertagen i lugn och ro innan jag äter igen. Den förra måltiden tar ju ingen genväg genom tarmen bara för att man springer.
HR
1972 • Stockholm
#32
17 januari 2013 kl 14:09
Gilla
Ska köra ett kort-kort pass precis nu där jag ska (återigen) prova detta i praktiken. Kommer springa lite fartlek med köttklump i magen. Passet till lunchen blev för kort för att jag ska känna mig värd en dusch (och en påse punschpraliner ;) ) så det blir en liten straffrunda nu.
1977 • Eskilstuna
#33
17 januari 2013 kl 14:19
Gilla
Jag får inga direkta problem med magen av att äta direkt innan pass, så länge det inte är ett långpass på >20km.
Skulle inte heller köra ett intervallpass med magen full, men mest för att jag känner mig lite "tung" (med all rätt, är ju något halvkilo mer i magen än när den är tom)
Ett styrkepass eller en distanspass på 10-15km är dok inga problem.
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#34
17 januari 2013 kl 14:39
Gilla
Många verkar ju tro att det är direkt skadligt att inte äta efter träning, eller att träningseffekten uteblir.

Det enda som händer om du inte äter inom det "magiska" tidsfönstret är ju att återhämtningen tar längre tid, om man som mål med sin träning (förutom att bli bättre på det man gör) även hoppas på att tappa lite vikt kan det ju finnas en poäng i att återhämtningen tar längre tid.

Ju längre tid in på vardagstid som kroppen är under återhämtning desto större andel av vardagskosten går till återhämtning istället för att lägga sig om midjan ( om du tex har ett stillasittande arbete ), detta är iaf min erfarenhet och jag svarar väldigt bra på denna metod.

Dessutom ska man ställa sig frågan om det alltid är bra att vara helt återhämtad inför nästa pass, i mitt fall tränar jag inför marathon och för tillfället med fokus på uthållighet och att träna kroppen att springa på reserver ( läs : fett ) , då kan det rentav vara bättre att inte återhämta sig helt mellan passen ( vanligt exempel är så kallade "back-to-back" pass.)

I mina ögon kan det vara bättre att ständigt vara småsliten under en uppbyggnadsfas för att sedan få en bättre "superkompensation" när man väl vilar inför tävling eller period av fartträning.

Men återigen det beror nog helt på vem man är och hur man tränar, men att det skulle vara en sanning att man måste äta efter ett träningspass är rentav löjligt, tveksam till att evolutionen gjort att människan efter en fysisk ansträngning ( tex springa från en fara ) måste stanna upp och leta mat att trycka i sig så fort som möjligt för att inte gå sönder.

Nu blev det väldigt långt och väldigt partiskt, men för mig funkar det rätt bra.
1977 • Eskilstuna
#35
17 januari 2013 kl 14:42
Gilla
Jag håller med du Mikael! :-)
Josefine
1985 • Nyköping
#36
17 januari 2013 kl 14:58
Gilla
Kan jag passa på att fråga: hur nära inpå innan träning bör man äta för att under själva löpningen kunna använda den energin (bortser från alla andra aspekter mat innan träning så som håll och uppstötningar och dyl.) alltså hur lång tid innan kroppen tillgodoser och gör nytta av mitt ägg/min macka/mitt glas mjöl INNAN löprundan?
HR
1972 • Stockholm
#37
17 januari 2013 kl 15:10
Gilla
Mikael: jag håller med i det mesta av vad du skriver. :)

Enda invändningen är att jag tycker inte att man nödvändigtvis behöver eller ska sträva efter att känna sig småsliten under en uppbyggnadsfas. Iallafall inte under en längre tid. Superkompensation med hjälp av vila funkar fint, det praktiserar jag ofta. :)

Sett ur ett långsiktigt viktminskningsperspektiv ser jag heller inga problem med att försöka återställa kroppen efter ett pass. Däremot så ska man ju ha klart för sig att det inte rör sig om så stora mängder man behöver. Att ge sig ut och springa mätt, komma hem mätt och sedan trycka i sig mängder av kalorier är ju inte en så bra approach.

Efter lugnare löppass på runt milen eller under så har jag själv ingen brådska att "tanka upp" och har jag ätit mycket under dagen kan jag givetvis strunta i det och äta senare, efter dusch, omklädnad och nedvarvning.

Kom just hem ifrån mitt bonuspass och nöjde mig med att dricka lite, trots att jag sprang på fortare än under morgonpasset.
HR
1972 • Stockholm
#38
17 januari 2013 kl 15:14 Redigerad 17 januari 2013 kl 15:20
Gilla
Josefine:
Man tycker olika.

När det gäller just löpning så gör den näring du stoppar i dig närmast inpå passet en ganska begränsad nytta. Ska du jämna ut ett lågt blodsocker på morgonen räcker det med en mindre måltid och den kan ju vara alltifrån två timmar till trekvart innan beroende på hur känslig/van man är. Eller för vissa; en kvart/direkt innan.

Det är desto viktigare med att du ätit hyfsat fram till passet, med det menas alltså dagen innan och framförallt kvällen innan. Tillägg: för längre pass/lopp kan man behöva fylla på lite extra varje dag under flera dagar, speciellt om man tränat hårt och naggat på reserverna redan.

Det sitter en del i psyket också och jag gillar själv inte att springa "tom" även om jag vet att jag skulle kunna fasta ett par dagar och sedan springa iallafall så gillar jag inte känslan.

Får du bara i dig lite vätska på morgonen kan du säkert vänja dig vid att springa innan frukost. Om en så inbiten frukostförespråkare som jag kan springa en halvmara innan frukost så kan nog de flesta andra också. Jag trodde själv inte att jag skulle uppskatta det.

De längre pass jag tidigare sprungit på morgonen har jag gjort efter en lättare frukost, mest för att jag ska slippa bli hungrig under själva passet. Det känns "bra" att ha lite i magen innan, men nu klarar jag mig utan.

Tillägg:
I korthet så springer du ju på lagrat glykogen i muskulaturen samt lite längre fram under passet på dina energireserver samt förhoppningsvis en effektiv fettförbränning och det påverkas inte speciellt av vad du har ätit precis innan passet.
Peter
1985 • Luleå
#39
17 januari 2013 kl 15:23 Redigerad 17 januari 2013 kl 15:40
Gilla
"Ju längre tid in på vardagstid som kroppen är under återhämtning desto större andel av vardagskosten går till återhämtning istället för att lägga sig om midjan ( om du tex har ett stillasittande arbete ), detta är iaf min erfarenhet och jag svarar väldigt bra på denna metod."

Vänta här nu, menar du att du med samma kaloriintag går ned mer i vikt genom att inte äta direkt efter träning?
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#40
17 januari 2013 kl 15:47
Gilla
#39 Peter

Nej jag menar att det blir ett mindre kaloriintag eftersom man helt enkelt hoppar över det extra ätandet efter träningspasset.

Behovet av föda till återhämtning finns ju kvar när du intar nästa regelbundna måltid, och då kommer en större andel av maten gå till återhämtningen än om du inte kommit till måltiden med samma återhämtningsbehov :)
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.