Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 26097 visningar

Diskbuktning

1965 • Skurup
#1
18 april 2013 - 07:28
Gilla
Jag är sur för att inte kunna springa, eller delta i någon lopp. Först trodde man att jag hade diskbråck, ischias eller muskelinflammation i högra ben. Efter besök hos sjukgymnasten så har jag diskbuktning och fått några övningar. Det är nu fjärde vecka och jag blir galen att inte få springa eller cykla. Nu är våren här och jag ser alla springa och jag blir så avundsjuk!! Jag tror inte jag kan delta i Göteborgsvarvet. Har någon av er haft diskbuktning och hur långtid tar det innan man blir riktigt bra?
1976 • Alingsås
#2
18 april 2013 kl 22:45
Gilla
Hej Annhag! Lider själv av buktning eller diskkompression sedan 18 månader tillbaka. Mitt är arbetsrelaterat, och har oxå fått ett gäng övningar att köra så ofta det är möjligt. Vad har framkallat din buktning? Hur känns det när du löptränar? Jag kan rekommendera dig mycket träning med fokus på bål och rygg. McKenzy funkar hyfsat på mig men allra bäst vandring med ryggsäck i skog och terräng. Det gäller att tvinga tillbaka buktningen vilket belastningen från ryggan hjälper dig med. Tänk även på hållningen. Träning i terräng är mums för ryggen


Joakim Larsson
1978 • SKURUP
#3
18 april 2013 kl 22:54
Gilla
Hur yttrar detta sig?
1981 • Malmö
#4
18 april 2013 kl 23:41
Gilla
Samma fråga som ovanstående, symptom?

1981 • Varberg
#5
19 april 2013 kl 09:24
Gilla
Hej! Tråkigt att höra... Håller tummarna för dig! Så här har det varit för mig:
Jag fick ett milt diskbråck på en disk och diskbuktning på disken nedanför för ca 2 år sedan. Håller med ovan, McKenzie-övningar hjälpte mig i inledningen för att hålla diskarna i schack. Jag hade tur att diskbrocket var centrerat så jag har sluppit ischias. Jag började tidigt träna bål och stab-muskler. På så sätt hålls disken på plats av muskulaturen runt omkring och jag undviker att disken glider ur sin position, vilket är orsaken till smärtan. För mig funkade som tur var löpning bra redan tidigt, men inte cykel. Efter ca 6 mån intensiv styrketräning av bålen (mycket pilates och andra sjukgymnastikövningar) kunde jag börja cykla. Och sen gjorde jag Klassikern av bara farten! Jag måste fortfarande träna nästan varje dag för att hålla ryggen i schack och inte få ont, men det är ju så klart väldigt individuellt. Du kanske känner dig symtomfri redan om några veckor! Så mitt tips är att gå till en sjukgymnast som ger dig bra övningar. Sen gäller det att ligga i med träningen! Och om du får ont av att sitta, vilket är vanligt, så se till att stå upp på jobbet. Lycka till!
Ulf Nyback
1965 • Geta
#6
19 april 2013 kl 19:32
Gilla
Hej. Vet inte riktigt vad som avses med diskbuktning, men jag har något medfött fel på femte ryggkotan. På röntgenbilden ser det ut som att disken håller på att glida iväg. Min fysioterapeut har gett mig ett antal övningar för magmusklerna på gymboll. Jag har noll magmuskler, och därför inget bålstöd. Kan springa, sitta och ligga. Det känns främst (de symptom som du nämner) när jag står stilla långa tider. Hoppas på att du hittar en bra fysioterapeut, som ger dig de nödvändiga bålstabiliseringsövningarna.
1985 • Göteborg
#7
14 maj 2013 kl 11:07 Redigerad 14 maj 2013 kl 11:07
Gilla
Jag har också fått diagnosen diskbuktning och har haft samma problem i över 10 år nu. Det är besvärligt, men man ska vara glad för att inte det är bråck eller ischias!

Jag har en disk som i ländryggen som är lite instabil och känslig för vissa typer av rörelser. När den är som känsligast måste jag passa mig ordentligt för att lyfta snett eller för att göra okontrollerade böjningar av ryggen. Har gjort bort mig några gånger vilket har lett till att området runt disken svullnat upp ordentligt och trycker nästan hela tiden på nerverna runt disken (blir som handikappad nån vecka innan jag får börja rehab-träna igen).

Dock verkar jag i vissa perioder vara hur stabil som helst, medan andra perioder inte kunna göra något instabilt med ryggen. Ena stunden hur stark som helst, andra stunden pajar ryggen av dammsugning.. Jag har försökt hitta något samband, men inte lyckats. Har funderat på ifall värme/lufttryck kan påverka stabiliteten i diskarna (det finns ju vätska i diskarna) precis som tryckskillnader och värmeskillnader kan påverka reumatiker och andra typer av ledsjukdomar. Finns dock ingen riktig forskning på detta som synd är.

Det som funkar i rehabväg för mig är iallafall att tänja bak ryggen (ligg på mage och tryck upp överkroppen så att bålen hänger fritt några cm över marken). Detta tillsammans med mycket bål- och benträning. Starka ben och stark rygg är A&O för våra ryggproblem. Men tyvärr får man hoppa över konditionsträningen under de värsta smärtperioderna... :(

På träningsfronten har barfotaskor funkat mycket bättre än vanliga joggingskor för min rygg. Jag landar inte längre på hälarna vilket minskar kompressionen i ryggraden. Dämpningen är ju maximal när man landar på framfoten. Dock är jag ingen storlöpare, utan löper mest i samband med annan träning (max 6-7 km).

Hoppas du hittar ett bra sätt att bli hel!


Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.