Löpning Tävlingar & Motionslopp 5 inlägg 3481 visningar

Kräks efter lopp

1967 • borås
#1
20 maj 2013 - 14:08
Gilla
Har förstått att det inte bara är jag som kräks efter ansträngningar som tex löplopp. Jag brukar må illa efter målgång menndet går alltid över ganska snabbt när jag fått i mig något att äta/dricka. Efter gtb-varvet i lördags var det dock värre än vanlgt och jag kräktes oavbrutet i över tre timmar.. Är mer tränad och förberedd i år än tidigare så trodde jag skulle klara mig bättre...
Det händer aldrig på träning och jag är van vid både långpass och värme samt undviker sportdrycken då jag mår illa bara av att tänka på den, ser till att få i mig druvsocker som verkar vara det enda som inte ger mig kväljningar direkt.
Beror det på tömda glykogendepåer,meller att man helt enkelt tar i över sin egentliga förmåga, eller något annat? Och går det att träna bort?
1980 • Örnsköldsvik
#2
20 maj 2013 kl 16:08
Gilla
Största orsaken till att man kräks är att kroppen vill göra sig av med det överskott av syra som finns. Enklaste sättet för kroppen att hantera det är att tömma magsäcken på innehåll och därigenom få bort den syra som finns där. Därför går den reflexen inte att träna bort så klart heller...:-).
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#3
20 maj 2013 kl 19:06
Gilla
Jag har samma problem.
På tävlingslopp och på tuffa intervallpass mår jag ganska lätt illa (tyävrr).
Efter ett terränglopp i höstas spydde jag ett par gånger ca en timme efter målgång.

Är rätt säker på att det framför allt handlar om att man tar ut sig, vilket hänger ihop med att man får väldigt mycket mjölksyra i kroppen som den försöker sig göra av med på snabbaste sätt..
Lars O
1978 • Sandviken
#4
20 maj 2013 kl 21:32
Gilla
Jag vet att jag läste någon förklaring till varför man kan bli yr/illamående iaf, men kommer inte ihåg exakt hur det var... Lösningen var iaf att varva ned långsamt. Dvs inte ta ut sig helt och plötsligt avbryta all aktivitet. Hade någonting att göra med att blodet skulle återgå från att varit i stora muskelgrupper...(märks det att jag inte är expert?:-)
Jenny
1974 • Knivsta
#5
25 september 2013 kl 19:39
Gilla
Jag hakar på den här tråden med en näranknuten fråga. Jag försöker motivera min 15-åriga dotter att springa med mig, vilket går halvbra. Problemet är att hon väldigt lätt får ont i övre delen av magen och börjar må illa. Vid nästan varje pass småkräks hon lite (typ en lätt uppstötning som hon raskt sväljer). Det beror INTE på mjölksyra i hennes fall för vi springer extremt långsamt och inte mer än ett par kilometer än så länge. Någon som vet vad det kan bero på och framför allt vad man kan göra åt det? Hon har alltid haft lätt för att må illa och spydde ofantliga mängder som bebis.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.