Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 4166 visningar

Stumhet och stickningar

1975 • Solna
#1
27 november 2013 - 22:06 (Redigerad 27 november 2013 - 22:07)
Gilla
Bild uppladdad av Göran Klensmeden
Hej!

Jag har under drygt sex veckors tid stundtals haft en märklig ytlig stickning på framsidan av vänster underben. Det påminner om när man drar bort ett plåster - inte direkt ont, men aningen obehagligt. Oftast kommer stickningen när jag böjer mig framåt, eller när jag flexar fotleden upp och ner.

Vad jag minns så uppkom detta dagen efter en timmes intensivt innebandyspelande, med ömmande och trötta underben som följd. Även vänster fotled var då extremt trög att röra upp och ner. Detta gick dock över, som vanlig träningsvärk ungefär.

Mitt första löppass dagen efter innebandyn fick jag avbryta, pga smärta i benhinnorna. Därefter har jag vilat, och endast löpt på söndagar med Team Stockholm Marathon). Dessa pass har varit smärtfria, även om jag känt av stickningar före och efter passen. Däremot har jag initialt varit stum i vaden och ibland i fotleden, men det har släppt efter uppvärmning.

Idag gav jag mig ut på vad som skulle bli en lugn mil, men trots att jag startade långsamt stumnade vänster underben nästan direkt, och stickningen kom tillbaka. Efter två km stannade jag och stretchade, samt körde lite tåhävningar. Detta hjälpte en aning, så troligen borde jag ha värmt upp noggrannare innan jag började löpa.

Frågan är vad det är som är fel i underbenet? Jag har tidigare i höst haft en liten bristning i vänster vad, men den är nu läkt. Det är inte orimligt attdetta är ett följdproblem pga ändrad belastning (plus innebandy), men vad kan det vara? Vad jag läst mig till så är benhinneinflammation en helt annan smärta. Här rör det sig mer om en stumhet som stör löprytmen, samt en irriterande stickning.


Tacksam för alla ledtrådar och tips!

Vänligen,
Göran
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
27 november 2013 kl 22:52
Gilla
Kan vara värt ett besök hos en naprapat.
Tom
1968 • Oslo
#3
28 november 2013 kl 08:52
Gilla
Om jag har stumme anklar är det tibialis anterior som är tight. Denna musklen går från kneet och ned til ankelen, just där du har stickningar.

Du kan ta lite olja på läggen och massera upp och ned med knogarna. Själv tycker jag ochså att The Stick fungerar gott på denna musklen:
http://www.thestickeurope.com/en/content/1-instructions (titta på shins)

Det brukar bara ta några dagar om det inte har gått för långt.

Et besök hos en duktig idrottsmassör nu och då för att hålla dina läggar mjuke vill vara den bästa investering du kan göra.
1981 • Örebro
#4
28 november 2013 kl 09:14
Gilla
Det finns en nerv i området kring muskeln som Tom nämner, om muskeln är för tight kan den trycka på nerven och ge stickningarna. Testa massagen.

Men, om det uppkommer då du böjer dig framåt kan det bero på att nerven är retad längre upp, kring ländrygg och säte.
1975 • Solna
#5
28 november 2013 kl 20:19
Gilla
Lars, Tom, Johnny: Tack för tips och råd! Jag ska testa att massera lite oftare än vad jag normalt gör, och om det inte hjälper får jag söka råd hos naprapat. Eftersom jag har ett stillasittande jobb och pendlar långt, är det inte omöjligt att ländryggen är involverad.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.