Löpning Kläder, Skor & Prylar 9 inlägg 4236 visningar

Regnkläder

1966 • Sjövik
#1
29 december 2013 - 12:35
Gilla
Ja någon kyla lär det ju inte bli denna vinter, men däremot en hel del regn och blåst. Då behöver man ett regnställ och min fråga är vad ni anväder och rekommenderar? Vad finns det att välja på, hittar inte så mycket när jag letar och vill ju ha ett väl fungerande ställ som både skyddar mot väta och andas.
1981 • Örebro
#2
29 december 2013 kl 12:52
Gilla
De kläder som verkligen skyddar mot regn tenderar att bli för täta och man blir blöt från insidan istället. Personligen tycker jag att det gäller att hitta en kompromiss, som tål en del vatten men samtidigt inte bara prioriterar det utan även kan andas en del.

Har fått dessa via en sponsor men jag verkligen älskar dom. Ger värme, vattenskydd, vindskydd och man kan svettas en hel del innan det blir ett problem.

Jacka/tröja: http://www.runnerscorner.se/lopartroja-fly-evo-pullover-p-100-c-189.aspx

Byxor: http://www.runnerscorner.se/loparbyxor-fly-evo-p-112-c-170.aspx

1965 • Täby
#3
29 december 2013 kl 20:20
Gilla
Eller behöver man det? Jag ska inte säga till dig vad som passar dig, men smyger lite försiktigt fram idén att prova med vanliga kläder. Man blir ju liksom blöt hursom. Jag har inget regnplagg för löpning och har nog ärligt talat aldrig saknat det. Sen kanske det är annorlunda om man springer riktigt långt, jag kör max 3 mil på mina vändor - de flesta på ca en mil.
1965 • Kungsholmen
#4
29 december 2013 kl 20:25
Gilla
Jag har aldrig använt speciella regnkläder och ändrar aldrig ett pass pga väder. Värst är 1-2 plusgrader och ymnigt regn, då är det svårt att klä sig men det är sällan man råkar ut för det. Några plusgrader och duggregn är inget större problem, och regn i varmare temperaturer gör ingen skada tycker jag.
Viktor Ahlqvist
1987 • Stockholm
#5
31 december 2013 kl 10:51
Gilla
Jag använder sällan regnkläder när jag tränar, men har behövt det vid en längre fjäll-löptur till exempel.

Jag tycker OMM Kamleika-jackan och byxorna fungerar bra att springa i. Precis som alla regnkläder så blir de varma, men de är rätt stretchiga.

Bättre tycker jag i så fall är att använda en vindjacka, det räcker bra för det mesta regnandet. Min OMM Sonic smock höll mig torr i drygt 4 timmars regnande under Borås 6-timmars i år.
1966 • Sjövik
#6
1 januari 2014 kl 12:10
Gilla
Tackar för era inputs och råd. Ja kanske regnkläder är helt förkastligt som ni säger. Bättre då med bra vattenavstötande kläder. Vindtäta är kanske mer vattentåliga än vanliga?

@Johnny och Viktor de kläder ni rekommenderat ser kanon bra ut och ni tycker att de fungerar. Bra att höra från er som använder dom och vet, tycker de fungerar bra.
HR
1972 • Stockholm
#7
1 januari 2014 kl 12:45
Gilla
Gjorde misstaget en vinter att försöka springa i Goretex och i HellyTech - de hinner inte ventilera ut.

Helt vindtäta kläder är inte skönt att springa i - de har ofta sämre fukttransport och jag tycker att för egen del så är en långärmad mot kroppen, en t-shirt över det långärmade och en tunn jacka bättre - då ventilerar man bort mycket av fukten och får inte den här ackumulationen av fukt som innanför en tät softshell som sedan mest blir jobbig.

Jag är ju den lättfrusna typen men blir snabbt lagom varm och de vanliga funktionsplaggen med en tunn jacka fungerar finfint och det blir ingen större konflikt av fukt från kroppen i lätt till normalt regn. Ångfuktig från insidan och "torr" på skalplagget känns klart värre än "småfuktig från insidan och halvblöt på utsidan".


Om det nu bara fanns vindrutetorkare för glasögon också...

HR
1972 • Stockholm
#8
1 januari 2014 kl 12:48
Gilla
PS

Jag har en Salomon som är liknande den som länkats till av Johnny. Alldeles för varm under sommar och tidig höst men kanon under vintern. En del tillverkare har ju "silkweight" "medium weight" och "heavy weight" indelning av sina plagg. Blanda "silk" och "medium" funkar bäst för mig. :)
1966 • Sjövik
#9
1 januari 2014 kl 15:02
Gilla
Har sett några jackor från Montbell, OMM och INOV-8 som ser intressanta ut. Ja ventilationen är ju viktig att den fungerar. Annars blir man ju blöt ändå och den blötan är som sagt var inte bra den heller.

Själv kör jag nu då i en underställströja, väst och en tunn skaplig vindtät jacka från Nike. Men just ärmarna blir genomblött och man känner hur kallt vatten rinner på underarmarna. Själva bröstpartiet är ingen fara med då västen är vindskyddad fram.

Vad det gäller glasögonen Henrik har jag funderat på det med! :) Hade tänkt sådant som dom använder på Mc visir. Men vad jag förstod så fungerade det i högre hastighet och så långt har jag inte kommit ännu! :) En del pratar om vax som man har till bilen, men inget jag testat eller vet om det fungerar. Lång skärm på kepsen och titta ner mer i backen kör jag nu med. :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.