Löpning Tävlingar & Motionslopp 5 inlägg 3704 visningar

Swedish Alpine Ultra och Tierra Artic Ultra

JM
1977 • G
#1
2 september 2014 - 09:46
Gilla
Är det någon som har sprungit både Swedish Alpine Ultra och Tierra Artic Ultra och kan dela med sig lite av erfarenheter och skillnaderna mellan dessa lopp? Förutom den uppenbara skillnaden att Tierra Artic Ultra har den extra svängen till Tarfala med.

I Swedish Alpine Ultra så ingår boende i Nikkaluokta och Abisko och avgiften är 50 kr billigare, max antal deltagare 40 st.
1959 • Stäket
#2
3 september 2014 kl 01:01
Gilla
Jag har deltagit i SAU en gång och Fjällräven Classic sju gånger. Har väl vandrat sträckorna några gånger också... Tierra Artic Utra är arrangerad av samma arrangör som Fjällräven Classic och starten går första dagen före FC starten. SAU och FC är samma sträcka. TAU lägger till Tarfala t.o.r. från bron vid korset, dvs en lång stigning och sammanlagt en mil längre.
Att springa den extra milen spelar inte så stor roll, tröttheten sitter i skallen mer än benen. Extrabiten är relativt lättsprungen men den men den kommer runt 2.5mil då mna ofta börjar känna minskade energidepåer. Man kan tycka att det var lite fantasilöst att lägga en slinga som vänder och springer tillbaka. Det var anledningen till att jag inte deltog i TAU.
Ett parskillnader mellan loppen
SAU: Inga regler än att vägen att springa. Inga kontroller eller depåer. Man får använda fjällstgorna för det man behöver dem till. Manuell tidtagning. Seriös tävlingen som är enklare och väldigt sympatisk. Gemensam start 9.00. Bra arrangemang med boende innan start och vid mål. Focus på loppet. Maxtid 20h.
TAU: Hårda regler på säkerhetspackning och egen förtäring, Ej tillåtet att använda fjällstugorna alls utom vid nödfall. Seriös tävling. Bemannade kontroller längs spåret men ingen direkt vätska/näring. Elektronisk tidtagning. Start 06.00. Maxtid 20h. Transport från Kiruna till Starten.
FC: hårda regler säkerhetspakning inklusive tält, sovsäck, liggunderlag, kök ombyte etc. Ej tillåtet att använda fjällstugornas faciliteter men det är tillåtet att handla i det som säljs. Vandringstävling men manuell tidtagning. Bemannade kontroller längs spåret med tre kontroller med något lätt att äta dock ej löparnäring. Åtta startgrupper med start under tre dagar, varierar men ungefär 9.00, 13.00 17.00. Totalt är det kanske hundra löpare som klarar dygnet. Resterande behöver tre dygn. Ingen maxtid men arrangören har full drag i en vecka. Stor feststämning. Transport från Kiruna till Starten. Hög startavgift men då ingår frystorkat för en vecka..

Att jag varit med FC beror att jag det är den äldsta tävlingen på denna sträcka. väl i spåret är det ingen skillnad. Jag har i prnicip samma grejjor med mig. Priset är högt men har ett mål innan jag slutar med FC. Tidpunkten för FC och TAU är gynsam, lite mygg, torrare och mindre med snö.
I år var SAU myggfritt, rejält blött och med mycket snö. Snön bär inte alltid men det går oftast fortare när man slipper stenkrossen.

Femtion kronor känns som ganska lite i sammanhanget. Det är lätt att bränna rätt mycket pengar för resa och annat. Därför är det trevligt att SAU hanterar boendet.

Mitt råd är SAU - mest fördelar.
JM
1977 • G
#3
3 september 2014 kl 09:46
Gilla
Tack Detlef för utömmande svar! Båda loppen verkar vara intressanta, det ena går i juli och det andra i augusti så det beror ju lite på hur det passar in i ens eget tävlingsschema med.
#4
11 september 2014 kl 10:52
1 Gilla
Hej Joakim!

TAU arrangeras som Detlef mycket riktigt säger i samband med Fjällräven Classic och har därmed hela den organisationen med funktionärer, kontroller, säkerhet och kringarrangemang, men utan krav på att bära med sig tält, sovsäck och kök. Dock finns det ordentligt med regler kring vilken utrustning du måste ha med dig precis som många andra lopp i samma kategori har. Maxtiden på 20 timmar var i år en rekommendation för anmälan för att man skulle tänka till innan. Till 2015 sätter vi dock en riktig maxgräns men den hamnar då som det ser ut på 24 eller 30 timmar.

Den valfria Tarfalasvängen finns för att kunna erbjuda 3 poäng enligt ITRAs nya beräkningssystem för kvalificering till tex UTMB. Väljer man att springa raka vägen får man 2 poäng enligt samma system.

I TAU ingår mycket riktigt inte boende men dock transport från Kiruna på startdagen, mat vid målgång och brunch vid prisutdelningen.

Loppet går 2015 den 7:e augusti och anmälan öppnar den 1 oktober. Två distanser att välja mellan: TAU Kungsleden 100 km, 1600 höjdmeter, 2 ITRA poäng alternativt TAU 120 KM, 2500 höjdmeter, 3 ITRA poäng.

Följ oss gärna på Facebook: http://www.facebook.com/tierraarcticultra

Mvh,

Erik Tjerneld, Tierra
JM
1977 • G
#5
11 september 2014 kl 12:10
Gilla
Grymt Erik, tack för info, Tierra passar mig bättre tidsmässigt så det får nog bli det som gäller för mig. Boende är inga problem det finns alltid tält :-) Ser fram emot att återse Kiruna har inte varit där sedan militärtjänsten.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.