Löpning Skador & Rehab 83 inlägg 41076 visningar

Infrabastu, bra eller bara skönt?

1967 • Appelby
#1
6 februari 2014 - 05:30
Gilla
Hej, har ont i min ländrygg mer eller mindre hela tiden i vardagen, och känner trötthet i musklerna. Dock aldrig när jag löptränar eller åker hoj (motocross/enduro). Känns som jag inte kan få musklerna att vila. Försöker stretcha, får massage var annan vecka och ibland hos kiropraktor.

Nåväl, nu till frågan: kan en infrabastu ge musklerna den värme / cirkulation på djupet som gör mig besvärsfri? Erfarenheter och råd tas tacksamt emot.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Thomas
1970 • Glumslöv
#21
9 februari 2014 kl 09:18
Gilla
Ett varmt bad funkar nog bättre.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#22
9 februari 2014 kl 23:18
Gilla
Värme är ju infraröd strålning, hur undviker man att värma upp luften i en IR-bastu, och vad är skillnaden mot en 'vanlig' bastu? Ett vanligt bastuaggregat är ju en IR-källa, det låter som vanligt new ageflum för mig.
1977 • Järna
#23
10 februari 2014 kl 07:00
Gilla
Nej Mikael S. Som redan konstaterats tidigare i den här tråden, så är inte all värmestrålning ir-strålning. Ett vanligt bastuaggregat är inte en ir-källa. Man undviker att värma upp luften så värst mycket genom att det just är ir-strålning. Du kan söka på infraröd strålning på Wikipedia eller vad som helst.
1965 • Kungsholmen
#24
10 februari 2014 kl 08:26
Gilla
Mikael: Alla värmekällor strålar IR, det har du rätt i men jag antar att IR-källorna i en IR-bastu har mer riktad verkan med hjälp av reflektorer ungefär som IR-värmare man använder på uteplatser etc. Och du har nog också rätt i att IR-källorna i en IR-bastu rimligtvis är varma och då kommer att värma upp luften, dessutom blir de objekt som bestrålas (väggar, kroppar) varma och kommer i sin tur att sakta värma upp luften.

Skillnaden mellan en bra IR-källa och ett vanligt bastuagg är nog andelen IR-strålning jämfört med hur varmt agget/källan blir. I ett vanligt bastuagg döljer man ju värmeelementen bakom plåt och sten vilket hindrar strålningen att ta sig ut och man får mest uppvärmning i agget vilket då värmer luften via konvektion.
1977 • Järna
#25
10 februari 2014 kl 11:15
Gilla
Ok, Peter P förtydligar och har nog ännu mer koll på det där än vad jag har. Men som sagt så är inte all värmestrålning ir-strålning. Och av vad jag förstått det så blir det lite varmare än rumstemp i en ir-bastu, men inte så mycket mer än 40-50 grader, även fast man ska känna sig lika varm som i en "vanlig" bastu där rumstempen är ungefär det dubbla. Men jag har inte provat en ir-bastu själv, även fast det skulle vara intressant att göra det. Jag funderar dock på om det skulle kunna ha några mer hälsoskadliga effekter på sikt istället?
1978 • Arboga
#26
10 februari 2014 kl 12:48
Gilla
En till rolig begreppsförvirrning ifrån infrarodbasru.org: Citat
"I själva verket har infraröd strålning ingen strålning i sig alls – därför behöver du inte oroa dig för att bli uppvärmd inifrån och ut"

Vad fan- Ir strålning är ju per definition en elektromagnetisk strålning, en av de värsta strålningarna eftersom den penetrerar mänsklig vävnad på ett sätt som andra strålningar inte gör.

Att sedan våglängden för IR är sådan att det inte penetrerar mera än någon 10-dels millimeter gör inte IR till strålningsfritt. Hela poängen är ju att transportera värme (energi) utan beröring eller konvektion och det är just strålningen som är mekanismen.
1978 • Arboga
#27
10 februari 2014 kl 12:57
Gilla
Skillnad mellan IR-strålning och värmestrålning:

IR är per definition en våglängd som är strax utanför det för människan synliga området. IR ligger på 700 nm till 1 mm.

Värmestrålning kan mer eller mindre vara vilken våglängd som helst. Det handlar bara om att värme skall trasporteras genom ett media via elektromagnetisk strålning. Rent praktiskt är det sällan mellan våglängderna 200nm till 2mm som någon större mängd effekt kan transporteras som värme.

Mikael S
1960 • Sundbyberg
#28
10 februari 2014 kl 17:43 Redigerad 10 februari 2014 kl 17:51
1 Gilla
@David: "Du kan söka på infraröd strålning på Wikipedia eller vad som helst."
OK, då gör jag det.

"Infraröd strålning (IR-strålning) är elektromagnetisk strålning inom våglängdsområdet 700 nm till 1 mm, det vill säga våglängder strax över de för synligt ljus.
Infraröd strålning kallas ofta värmestrålning." http://sv.wikipedia.org/wiki/Infraröd_strålning

Så jag vidhåller nog att bastuaggregatet är en hyfsat kraftfull IR-källa, och även om Wikiartikeln också säger "det är en missuppfattning att värmestrålning och IR-strålning skulle vara samma sak. I vardagliga sammanhang är dock en stor del av den strålning som utsänds från föremål på grund av deras temperatur inom det infraröda spektrumet." så det finns ingen fundamental skillnad i den uppvärmning som sker via en ren IR-källa och en med ett bredare spekturm, t ex ett bastuaggregat. Det är liksom inget hokus-pokus med infraröd strålning bara för att den inte syns, värme är energi, och all strålning innehåller och överför energi, men med olika effektivitet beroende på våglängd.

IR-bastun klassar jag därför som new age snake oil, helt enkelt ;)

edit: eller alltså, det lät ju lite i hårdaste laget, jag menar att det inte är någon skillnad mot en vanlig hederlig klassisk bastu, hälsomässigt.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#29
10 februari 2014 kl 17:43 Redigerad 10 februari 2014 kl 17:44
Gilla
dubbel ...
Tanja Werner
1968 • Malmö
#30
11 februari 2014 kl 15:02
Gilla
IR-ljus har länge använts i bl. a. Tyskland för att lindra skador. Inte som en bastu, men en lampa fanns i typ vart annat hushåll... Jag är uppvuxen med det och inte precis sååå ny tyvär.... ;-))
#31
6 januari 2015 kl 10:31
Gilla
hej på er. jag hittade denna länken om er fråga om IR-bastu. Det verkar tyvärr så att ingen av er har kunskap om detta ämne. Jag har själv utnyttjat det VARJE kväll i över två år nu och har aldrig mått bättre. IR-bastun kortfattat tränger in ca 4.5cm i kroppen och mjukar upp leder muskler och sätter igång blodcirkulationen. När man svettas så svettas man 80% vatten och 20% gifter, vilket innebär att man rensar kroppen från toxiner och andra giftiga ämnen. Det är inget humbug med IR, i Tyskland har man i sjukvården använt IR i över 80 år. det viktiga med IR är att det har rätt frekvens så att det harmoniserar med kroppens IR-strålning, då bildas det en resonans i kroppen som gör att det uppstår alla de positiva effekter som ni kan läsa om på nätet. Det är dessutom den enda bastuformen som ÖKAR kaloriförbränningen genom att bara sitta där. Om man ska ut och träna så är det bästa sättet att värma upp inför en träning eller tävling att sitta i en IR-bastu i ca 30 minuter. Då får man inga som helst skador vad gäller för dålig uppvärmning annars på traditionellt vis. Det finns massor att läsa om IR-bastuns effekter och det är sant allt som man tror är humbug. Vi har dessutom en kroppsscanner som man ser effekten av innan IR-behandling och efter IR-behandling och det är STOR skillnad med vad som händer i kroppen kan jag säga.
Emil Jensen
1977 • Åstorp
#32
6 januari 2015 kl 14:32
4 Gilla
#31
Känns som att Roger Anderson är en av de berömda "regga sig i marknadsföringssyfte och få gratis reklam" snubbarna...
Precis som wiki så är Google en bra sajt för infosökning, den leder ganska snabbt fram till Gurresta spa i Knivsta med sökord:
roger andersson ir-bastu.
Inget fel i det men när man reggar sig bara för att berätta om någots storhet så blir jag skeptisk, jag håller med Mikael S #28
Tanja Werner
1968 • Malmö
#33
6 januari 2015 kl 14:35
Gilla
Roger, nu kan jag tyvärr inte använda en ir-bastu varje kväll, men vill gärna köpa en lampa för dem småkänningar. Kan du rekommendera en?
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#34
6 januari 2015 kl 18:40
1 Gilla
"det viktiga med IR är att det har rätt frekvens så att det harmoniserar med kroppens IR-strålning, då bildas det en resonans i kroppen som gör att det uppstår alla de positiva effekter som ni kan läsa om på nätet. "

Där slog bullshitdetekotrn/new age varningen till med full kraft!
Frekvenser och resonanser är ord som bara finns i annonser som påminner om Viagra, fast för new ageprylar.

Läs lite, snälla, så svårt ar inte gymnasiefysik :)
1969 • Halmstad
#35
6 januari 2015 kl 19:26
Gilla
Värme är värme...
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#36
6 januari 2015 kl 20:11
Gilla
Värme är bra mot mycket. Drogs med att testa på hot yoga (yoga i 40 graders värme) av en kompis, som började just p g a ryggproblem. Nu är hon relativt återställd. Testar intensivt nu en månad, men känns ju ganska bra hittills. O varmt inifrån och ut;).
1985 • Göteborg
#37
7 januari 2015 kl 01:58
Gilla
Haha! Vad i h-e??? IR-bastu?
Ska man ha tillräcklig strålning för att tränga om 4,5 cm i kroppen, så är man rätt kokt ganska snabbt.
Jag tror jag kör på med vanlig traditionell sauna, halvfinne som jag är :-)

(Med det sagt så har jag laddat upp med popcorn och tänker följa den här tråden med spänning, må den bli lika bra som trådarna om näsandning!)
1989 • Stockholm
#38
7 januari 2015 kl 10:59 Redigerad 7 januari 2015 kl 10:59
Gilla
Strålning! Något av mitt favoritämne. De flesta påståenden låter som rent hittepå, men det är sant att det existerar något som kallas för photothermal theraphy, men det är en experimentell cancerbehandling och har mycket lite med IR-bastu att göra (http://en.wikipedia.org/wiki/Photothermal_therapy)

Resonemanget om att IR-bastun resonerar med kroppens egen IR-strålning låter som att det är lånat från (den felaktiga) förklaringen att mikrovågor skulle resonera med vattenmolekyler och därför värma vatten.

Hittade några källor på att IR-strålning skulle penetrera några millimeter in i vävnad, men knappast tillräckligt för att värma kroppen inifrån. Det faktum att man känner värmen mot huden tyder ju på att den mesta energin stannar där, för så himla mycket energi innehåller inte IR-strålning.

Varför inte bygga sig en gammabastu? Gott om penetration och energi! ;)

Om någon trots allt provar en IR-bastu. Ta en bil med mobilkameran och lägg upp här. Mobilkameror kan nämligen se IR-strålning. Jag är uppriktigt nyfiken på hur en sån bild skulle se ut.
1978 • Arboga
#39
7 januari 2015 kl 11:30 Redigerad 7 januari 2015 kl 11:30
Gilla
Kul att denna tråd fick liv igen. Under året så har jag fått två erfarenheter i detta ämne:

Det första var en mindre rolig händelse för ungefär ett år sedan. Fick ett nackspärr som mer eller mindre förlamade mig i några dagar. Blev rejält knådad av sjukgymnasten för att återfå lite rörlighet. Men det som fick mig att bli helt återställd var en ultraljudsbehandling som med rätt användande värmde upp muskelatur och ligament på ett sätt som jag aldrig upplevt förut. Nästan brännande och ganska djup in. Så värme är definitivt något som kan hjälpa, det tror jag vi alla är överens om.

Min andra erfarenhet var att jag provade en IR-bastu för första gången lite senare på året. Helt ok upplevelse som spa-övning. Men någon rehabiliteringseffekt tvivlar jag på att IR-bastu kan ge. Inte mera än att det blir varmt som i en vanlig bastu men på valda delar av kroppen. En vanlig varmvattenflaska i på det onda området har förmodligen lika bra effekt fast är billigare i inköp. IR-bastun har ingen som helst penetrerande effekt, den värmer upp hudens ytter skikt. Sedan är det ren värmeledning och möjligtvis lite konvektion med hjälp av blodet in i kroppen.

Resonans med kroppens egna IR-frekvens är rent nonsens. Strålning är strålning, det finns ingen magi i detta begrepp. Frekvens och våglängd är sammankopplade med ljusets hastighet. Kroppen har igen unik IR-frekvens utan vi strålar ut IR-strålning som alla andra saker som har samma yttemperatur.
Den som tvivlar på detta kan kolla in Webbens allvetare Wikipedia. Hudens temp är ungefär 300K så det är bara att titta på den röda kurvan i första figuren. Med tanke på färgen på IR-lampa ligger den förmodligen runt 1000K i temperatur, men andra ord ett helt annat spektra än kroppens utstrålning. Allt som ligger mellan 1-10um är Ir-strålning. Lägre våglängd (högre frekvens) innebär förmåga att transportera mera energi (=värme) http://sv.wikipedia.org/wiki/Svartkropp
#40
7 januari 2015 kl 12:03
Gilla
Ni kan tvivla hur mycket ni vill, jag har badat IR-bastu sedan 2007 och de senaste två åren varje dag och har aldrig mått så bra. men det är väl ganska typiskt med oss svenskar att vi slår oss för bröstet och tror oss veta saker och ting, och när det låter för bra så är det humbug. Men fortsätt ni att bada vanlig finsk bastu, själv har jag slängt ut mitt vedeldade finska aggregat, för att jag mår mycket bättre av IR och dessutom har vi extremt många kunder som vittnar om samma sak. Jag ville bara hjälpa till med min kunskap och framför allt erfarenhet om IR. Hur kan man vara så dum att man tror att jag gör detta för att få kunder här. Det är väl ingen av er som finns i närheten av Knivsta eller? Det finns faktiskt människor i denna värld som gör saker utan att det ska vara för egen vinning, man vill bara hjälpa andra medmänniskor. Men jag ber om ursäkt att jag försökte stå till tjänst. Fortsätt ni tvivlare att gå till kiropraktiker, som bara hjälper för stunden, sen ska ni ju ha hjälp av en dipl. och certifierad massageterapeut om ni ska få hjälp med vad orsaken till era problem är, men det gör ni väl inte heller. Och sen kan jag säga att enda sättet att kunna svara på en tråd här är ju faktiskt att gå med på denna sida.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.