Löpning Träning 5 inlägg 4424 visningar

tröskelpuls

Borås
#1
17 oktober 2016 - 21:26
Gilla
Jag blir inte klok på detta med tröskelpuls! Jag och min vän hade idag en diskussion angående tröskelpulsen. Hon menar på att tröskelpulsen inte förändras, kroppen når alltid 4 millimol vid samma pulsslag, och det enda som ändras vid träning är hur lång tid man klarar av att ligga på tröskelpulsen. Samtidigt har jag läst att tröskelpulsen höjs i takt med att man blir mer tränad.
Ytterligare undrar jag om det finns ett sätt att räkna ut sin tröskelpuls? t.ex. medelpulsen på 5k? 10k? eller måste man helt enkelt göra ett proffsigt laktatest?
1990 • Vetlanda
#2
17 oktober 2016 kl 22:23
Gilla
Jag har också fått för mig att tröskelpulsen förändras med tiden beroende på hur tränad man är. Är man otränad så kanske tröskelpulsen ligger runt 75-80% av sin maxpuls och om man är tränad så kanske den är runt 85-90% av sin maxpuls.

Jag tror det gäller att testa sig fram till sin tröskelpuls. Utgå från din tid på milen om du har gjort en tävling eller testlopp. Lägg på 15-20s/km på din tröskelträning.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
17 oktober 2016 kl 23:14
Gilla
Allting förändras med tid och träning, 4 mmol är en siffra man huggit till med men det är bara statistik, vid vilken nivå olika löpare känner av laktatet är individuellt.
Kasta inte bort pengar på laktattest, spring på känsla i stället.
Man brukar säga att tröskelfarten är den fart man orkar hålla lite längre än en mil. Men lägger man på så mycket som 15s/km på sin bästa miltid kommer man antagligen för långt ifrån för att knuffa upp sin tröskelfart, förmodligen är effekten större om man ligger lite över den farten i stället.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#4
18 oktober 2016 kl 13:12 Redigerad 18 oktober 2016 kl 13:13
Gilla
Tröskeltempot är inte heller nödvändigtvis helt statiskt, annat än möjligen definitionsmässigt, under ett och samma löppass och ju sämre uthållighetstränad man är desto kortare tid, allt annat lika, kan man hålla ett tröskeltempo.
alex
1980 • göteborg
#5
18 oktober 2016 kl 18:06
Gilla
Du kan för den delen ligga skyhögt över 4 mmol med puls under tröskelpuls, etc. Frågan kanske ska kompletteras med "I samma testprotokoll". Din vän har nog ändå fel. Pulsen är ingen direkt indikator på vad som händer i kroppen som hennes resonemang antyder. Det är väl det man har laktatmätaren till..?

Att du inte blir klok är fullt förståeligt. Det man kan börja med är väl att bestämma sig för vilken tröskel man pratar om, redan här I tråden har vi ju fått förslagen 4 mmol, IAT (individuell anaerobisk tröskel) och en löst definierad FTP (funktionell tröskel). Sen lägger vi på det definitionen av tröskelpuls som blir väldigt mycket en tumme-och-pekfingeruppskattning som läggs på de olika definitionerna och testprotokollen. Sen kanske man kan avgöra hur mycket vikt man vill lägga vid det värdet
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.