Löpning Övrigt 9 inlägg 216 visningar

Är löpning "typiskt" Svenskt ?

csaba
1973 • Malmö
#1
26 oktober 2008 - 18:04
Gilla
Jag har funderat på detta länge.
när man tittar på olika lopp så är Svenska namn en stor majoritet på deltagarlistorna.
Jag som har utlänsk bakrund (Ungersk), kommer från en stad med stor utlänsk del (Malmö) och har kampsports bakrund (där det är större majoritet utlänningar), så tycker jag att just löpningen verkar vara mer "Svenne" sport.
(Titta på fotboll, boxning etc.)

Är det bara jag som har tänkt på det ?
hur kommer det sig ?
det är endå en relativt billig sport.
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#2
26 oktober 2008 kl 19:03
Gilla
Jo, så är det nog :-)
Vi svennar gillar nog orientering, långlöpning, långsamlöpning, vandra i fjällen, skogspromenader, svamppromenader, gå ut med hunden, ...
... och gärna i stövlar.
*fördomar, fördomar, fördomar*
Mikael
1967 • Huddinge
#3
26 oktober 2008 kl 19:08
Gilla
Jag har också funderat på det du nämner. Jag har dock inte orkat titta närmare på om jag här rätt eller inte. Men om vi nu är två som sett samma så är det ju väldigt nära att vara en helt säker teori..:-)

Men varför? Några teorier, så här i all hast, som drar åt olika håll...
- Normalt brukar man säga att Svenska ungdomar har det så bra att det är svårt att få in dem på allt för jobbiga idrotter. Till den kategorin hör löpning och längdskidåkning som exempel. Det borde då leda till att ett antal ungdomar med invandrarbakgrund dels kan slå sig fram ch dels att deras bakgrund innebär att de orkar med träningen som gör att de kan slå sig fram.
- En annan teori är att ju mer utsatt du är - ju mer aggressiva idrotter typ kampsport eller boxning väljs. Då tar dessa sporter talangfulla invandrarungdomar.

Detta leder till att det inte finns lika många med invandrarbakgrund på tävlingarna.

De lite äldre kanske skräms bort då det handlar om att bryta vallen in i Svenneland? Eller ser det ut så här även i träningsspåret? Fast olika socioekonomiska studier pekat ju iofs på att ju starkare position i samhället du har - ju mer normaltränad och normalviktig är du. Häpp - kanske handlar det om hur samhället ser ut? Inte det vi ser - utan det som bara finns...
Emil Westin
1991 • Linköping
#4
26 oktober 2008 kl 21:41
Gilla
Löpning och sport hör ju ihop. Jag som både tränar boxning och aikido löper väldigt ofta, och det gör nog de flesta kampsportare också om de vill uppnå resultat.
csaba
1973 • Malmö
#5
26 oktober 2008 kl 21:46
Gilla
Det är klart det gör Emil.
men nu menar jag folk som tävlar i löpning eller springer lopp.
(dom flesta som har någon annan sport kombinerar ofta löpning, men ställer sällan upp i nägra lopp), men jag menar löpning som huvudsport.
Johan I
1987 • Örebro
#6
26 oktober 2008 kl 22:16 Redigerad 26 oktober 2008 kl 22:19
Gilla
Handlar nog snarare om att Sverige är ett i-land som ligger rätt bra till när det gäller att hänga med i nya produkter, kultur och trender. T.ex. är ju den stora andelen internetanvändare i Sverige jämfört med andra land ett bra bevis på detta.

Löpning har helt enkelt blivit en trend påsistone i all "ät rätt, rör på er"-hysteri som råder.
Dock vill man fortfarande köra på "Lite arbete, mycket resultat" så därför syns inte så många fler svenskar bland den "riktiga eliten".

Men samtidigt förstår inte svenskar sin "litenhet"... se t.ex. det s.k. "misslyckandet" i OS. Sverige har mindre invånare i hela landet än det bor människor i New York, och en fjärdedel av Peking... så varför beter man sig som om man hade samma förutsättningar och är bäst i allt?

Så det jag vill säga med det är att Sverige ofta vill framstå som så otroligt bra och "med", därför följer man snabbt på vissa trender, ibland på vetenskapliga/vettiga grunder och ibland "bara för alla andra gör det".

Men det i alla fall mycket positivt att folk fattar att det finns fler sporter än fotboll, ishockey och tennis som är i princip det enda man får se på TV.
1978 • Handen
#7
26 oktober 2008 kl 23:55
Gilla
Har för mig att ngn gång i början på 1900-talet skapades det i Sverige en kultur med ideal och värden som natur, rekreation och motion. Visserligen bara privilegier för överklassen, men detta smittade sedan av sig på övriga i samhället.
Jag tror att detta slog igenom så starkt så kulturen lever kvar än idag....
Magnus Claar
1973 • Härnösand
#8
27 oktober 2008 kl 02:40
Gilla
Absolut, bäst i Sverige är Musse och han är svensk men jag misstänker att han kan ha annan bakgrund =) Said Regragui är också Svensk men samma här misstänker att även han har annan bakgrund,,,Japhet Kipkorir, det finns massor med exempel....Men visst i lopp där det inte finns internatonellt motånd så är vi överrepresenterade...
Tomas
1967 • Svea rike
#9
27 oktober 2008 kl 18:46
Gilla
Mycket intressant fråga. Jag tror att det har med klassbakgrund att göra, men jag är tveksam till att det egentligen har undersökts med inrikning mot motionslöpning.

Motion och löpning är i Sverige en medelklassysselsättning framförallt. I den kategorin är personer med svensk bakgrund överrepresenterade.

Detta borde med fördel beforskas.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.