Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 6405 visningar

Min erfarenhet av problem med löparknä och benhinnor.

1987 • Halmstad
#1
2 januari 2020 - 11:18
4 Gilla
Hallå! Tänkte berätta lite kort om min erfarenhet och hur jag äntligen löst mina problem med benhinnor och löparknä.

Jag har ju inte varit ensam med det här problemet och det är intressant hur många vägar man kan gå för att lösa det. Det första steget är såklart att minska sin träning och skynda långsamt, det är ju de man hör hela tiden att skadan beror på för stor ökning på för kort tid. Detta var något jag tog till mig ganska fort men även om jag sprang knappt något alls så fick jag alltid ont. Så otroligt frustrerande! Att skynda långsamt är dock något jag lärt mig är väldigt viktigt för att inte utveckla skador och något jag fortfarande har i åtanke. Andra steget blev då att kolla över sina skor.. oj vilken resa man har gjort här! Dessa 'experter' i skobutikerna med sina små fotanalys apparater konstatera vid varje tillfälle att jag överpronera och skulle ja pronationsstöd. Samtidigt skulle jag också ha en specialguten sula som de gjorde på plats för några hundralappar.. Varje gång blev man lika besviken när man insåg att man ännu en gång lagt 2000+ kronor utan något som helst resultat, möjligtvis att det blev lite sämre.

Efter ett bra tag så blev jag tipsad att gå till ortoped som skulle fixa ordentliga sulor till mig. De konstatera också såklart att jag överpronera och jag kom därifrån 3000 kronor fattigare med nya skor och sulor. Blev det något vidare resultat ? Såklart inte...

Sen däremot kom jag över något helt annat. En kompis tog med mig till ett seminarium led BTR sportsclub där man gick igenom fotens anatomi och framförallt den sko man använder till vardags istället för den sko man springer i. Deras fokus låg alltså på den sko man använder i 8 timmar om dagen snarare än den sko man använder i en timme på en löptur. De gick igenom hur de flesta vardagsskor man använder idag inte tillåter foten att funka som den ska då den inte får ordentligt med plats. Man fick se hur ens fot och framförallt stortå anpassats och förändrats av de trånga skor man använder idag i kosmetiskt syfte. Detta lät väldigt vettigt för mig som sjuksköterska student och jag googlade Joe Nimble direkt när jag kom hem och inhandla ett par skor att använda till vardags. Grejen med dessa skor är att de har jätte stort utrymme för tårna så de kan fungera som de ska samtidigt som man får väldigt bra kontakt med marken.

Detta blev vändningen för mig. Det tog inte jätte lång tid innan jag märkte att problemen blev mindre. Jag sprang i mina pronationsskor med inlägg men använde mina joe nimble till vardags. Ett halvår senare gick jag på BTRs workshop där man fick göra en fotanalys. Vilken skillnad! Mina fötter hade en helt annan kontakt med marken och fördelningen av vikten var näst intill perfekt. Från denna workshopen där störst fokus ligger på foten fick man också med sig övningar för att träna upp foten och tårna.

Nu idag efter att ha gjort mina övningar och gått runt i mina Joe Nimble så har jag lagt ner pronationsskor och inlägg och kör helt neutrala. Jag har inga problem med benhinnor eller löparknä och jag har lyckats springa 100 mil i år med ett nytt PB på 42:40 på 10km!

Ibland krånglar man till det väldigt mycket för att lösa enkla problem. Man får inte glömma att människan är skapad för att springa. <3
1984 • Göteborg
#2
2 januari 2020 kl 17:42
Gilla
Oj, det var riktigt jobbigt att läsa om det där med vardagsskorna. Det är ju säkert sant, men det finns ju i princip inga snygga och bekväma skor, särskilt om man vill ha en särskild look också (tjejer kanske framförallt?) och inte bara är "bekväma" som i "gör nog inte så stor skada på fötterna" som det mer brukar vara även med dyrare varianter. Har aldrig ägt ett par "finskor" (dvs som inte ser hemska ut, som funkar till kjol/klänning) som man inte fått väldigt ont i fötterna av efter max några hundra meter, fast har väl sett det som att jag har känsliga fötter, för förvånansvärt få andra tjejer man hör klaga? :P
Joggingdojjer har jag faktiskt hittat ett par som i sig inte orsakat problem, ett par på 35 år that is.

Sorry för spinoff...

Angående löparknä så finns det nog väldigt många vinklar att se problemet ur, ja.
Den filosofi/metod jag själv är benägen att tro på är den motoriska, att man inte bara kan fokusera på det mekaniska utan också att vi ska träna mjukvaran, hur vi använder mekaniken.

Fast det kan ju från fall till fall vara enklare att reda ut vad det kom ifrån, om det är något uppenbart alltså lätt att hitta. Som t ex fick jag symtom på löparknä efter att både använt dubb mycket längre än jag brukar och sprungit på doserat underlag väldigt mycket längre (och även backar, men tyckte jag hade försökt härda inför dom åtminstone), så ett pass för mycket räckte för ganska rejäla besvär ett tag.
Då *peppar peppar* räckte det med att ta det piano med just det man råkat överdosera. Backar var svårt att utesluta helt så rundorna fick bli kortare också. På sikt kan man ju försöka förbättra motoriken också så man klarar mer under samma förutsättningar, men i terrängen tror jag det kan innebära en hel del jobb eftersom varje steg kan behöva vara annorlunda det förra för att vara funktionellt vs. underlaget.



1987 • Halmstad
#3
4 januari 2020 kl 18:49
1 Gilla
Nä är ju lite så. Man fokuserar ju mycket på hur det ser ut och fötterna är de som får ta stryk för ens fåfänga! Det säger sig själv lite när en så pass avancerad del av våran kropp rent anatomiskt blir ihopträngda med extrema mängder vikt varje dag, att det skadar knän och fötter. Man kan ju föreställa sig hur det hade gått för ens händer om man gjort likadant här och de skiljer sig inte så jätte mycket. Arbetsplatsen är kanske där man går runt mest och lyckas man hitta ett par bra skor där så har man kommit en bra bit på vägen :). Är nog inte en slump att folk, framförallt kvinnor som jobbar på t.ex bank med mycket högklackat får extrema problem i äldre ålder. Jag vet att framtida jag kommer vara väldigt tacksam när man ser hur mycket problem äldre har idag med sina fötter och knän. Om man har barn så kan jag rekommendera att kolla på deras fötter, se spridningen på deras tår så kan man se hur en fot borde se ut. Även så fötterna ser ut i länder där folk inte använder mycket skor. Väldigt intressant! Kan tipsa att följa btr sportclub på Instagram för där lägger de upp en massa bra övningar för fötter och tår, en bra start för en starkare fot!

Ja stora förändringar i ens träning ger ju såklart också stor risk för skador. Blir ju lite samma sak där, en snabb förändring för våra fötter ! Jag är glad att jag äntligen hittade något som funka för mig iaf! ??

1987 • Halmstad
#4
4 januari 2020 kl 18:50
Gilla
I slutet skulle det vara en smiley men verka som jogg gjorde om den till massa frågetecken och utropstecken :P
Black Lodge
#5
4 januari 2020 kl 19:00
Gilla
Jättestort, jättemycket och jättelång.
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#6
5 januari 2020 kl 16:54
Gilla
Hannes!

Vad roligt att du hittat din väg till bättre fothälsa och bättre kroppshälsa!

Jag tycker att minimalistiska skor är så sköna att de är de enda skor jag vill ha på mina fötter. Under 2018 använde jag vanliga skor en enda gång - på min sons bröllop. Det var bara i kyrkan, sedan åkte de av. Under 2019 använde jag inte vanliga skor en endaste gång!
Joe Nimble är mina favoriter och jag tycker att de är sååå sköna. Tyvärr behöver jag snart ännu rymligare skor och då får jag problem!
Ett annat problem är tyvärr att det är svårt med fästet vintertid! Snö och is i kombination med minimalistiska skor, det är en hal historia...
Hittills har vintern 2019/2020 inte bjudit några större problem i Stockholms med omnejd, men vintern är inte över än.

Hoppas att du slipper fler problem med kroppen nu!

Kram,
Jenny
merlin
1985 • Karlsborg
#7
5 januari 2020 kl 22:35
Gilla
Jag tycker det är toppenskönt med tex Altraskor, men jag har ”skadat” mig i sånna med. Jag tror mer har att göra med att det går snabbt att bygga bra kondis men långsamt att bli så pass stark att man tål löpningen.

Jag har även blivit av med besvärliga fotproblem med gjutna sulor. Det säger såklart inte ett puttedugg om vad som funkar eller inte funkar för andra.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#8
5 januari 2020 kl 22:44
Gilla
Hannes, kul att höra att det fungerar bra för dej nu1

Själv fick jag problem med mina fötter och fick hjälp med inlägg. Och ortopeden som gjort sulorna sa att det var VIKTIGT att jag hade sulorna i mina vardagsskor. Jag får tacka min lyckliga stjärna att jag gick till räät ortoped. Sen dess har använt sulorna till vardags och till träning. För att det inte skulle bli en massa sulbyten skaffade jag mej extra sulor.
1987 • Halmstad
#9
16 januari 2020 kl 22:30
1 Gilla
Jaa det är lite så en ortoped jobbar, dessa sulorna blir ju fötternas medicin som lindrar men inte läker! På så sätt blir man beroende av dom istället för att ta bukt i det ursprungliga problemet. Detta gäller såklart inte alla fötter men större delen av människorna klarar fint att gå utan sulor och stöd, bara att man växt upp med kassa skor och inte tagit hand om sina fötter.

Inte för sent dock, går att träna upp istället för att fortsätta plåstra! :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.