Löpning Kom igång 52 inlägg 13265 visningar

Överviktig, hur gör man då?

1985 • NORBERG
#1
29 januari 2020 - 08:08
Gilla
Hejsan, jo för sex månader blev jag pappaledig och slutade med med träning inför triathlon(var fortfarande överviktig men kunde iallafall springa brandlöpet och lite andra smålopp på runt 1 mil, låg väl på 98 kg då och är 1,84 lång. Nu vart det en topp på 108.8kg efter jag vart hemma, och försöker gå ner nu(väger för närvarande 104). Problemet är att när jag springer får jag ont i knä och det känns som att det är jäkligt tungt att löpa, simma är inget problem men då är det en resa på 3-4 mil och jag vill inte vara borta från familjen hela tiden. Körde innebandy några gånger men känner att det sliter otroligt mycket. Jag löper i ett par Hoka clifton, hur skulle ni gjort? Vill ju ändå träna mycket, försöker köra 2 simm, 2 löp per vecka, har ingen cykel för tillfället annars hade jag gjort det två ggr med. Tacksam för svar.
< < < 1 2 3 > > >
1984 • Göteborg
#41
4 februari 2020 kl 10:10
1 Gilla
Blev motsagd om metabolismen på denna sida; https://diabetes.nu/intermittent-periodisk-fasta-diabetes-viktnedgang/
och det var ju egentligen väldigt logiskt. Metabolismen går ner under längre fasta, antar att det är därför man hellre använder sig av periodisk fasta för viktnedgång.
Man kanske får skilja på kroppens förmåga att använda fett som bränsle och hur mycket den totalt sett omsätter.
1985 • NORBERG
#42
4 februari 2020 kl 10:31
Gilla
Mycket har hänt sen sist, sprang gick en mil och i söndags sprang jag 3 km utan avbrott i maf tempo. Jag har sprungit mycket innan, vägde då runt 95 så jag håller med, det borde gå. Sen att bli av med vikt är ju en bonus. Fastar faktiskt idag 24 timmar då jag tror på colting och har han som förebild. Men är fortfarande inne på skor, så ni tror att jag kan springa i mina minimalistiska icebugs, lika bra som mina hoka clifton utan skillnad, det tror inte jag. Nu lutar det åt ett par on cloudsurfers, vad tror ni om dom? Mvh Rickard.
Walker67
1947 • Växjö
#43
4 februari 2020 kl 14:03
Gilla
# 40 Det kanske är för att kroppen ställt om till mindre energimängd som man mår illa, när man bryter fastan och försöker proppa i sig så mycket kolhydrater som möjligt för att fylla på depåerna inför loppet.

# 42 Vi har haft uppe om minimanistiska skor i en annan tråd och som jag uppfattade det så var risken större att dra på sig skador med såna skor, har man övervikt i tillägg tror jag risken är ännu större.
1984 • Göteborg
#44
4 februari 2020 kl 23:41
Gilla
#43 Skulle tro det, man brukar väl kunna må illa om blodsockernivån chockhöjs. Jag brukar iofs kunna må illa under fastan också så det finns väl fler anledningar.

#42 Att göra en helomvändning från rejält drop till noll är väldigt riskabelt om man inte gör övergången långsamt. Men nuförtiden vet man knappt vad folk kallar minimalistiska. Altra t ex kallar vissa minimalistiska och dom tycker jag är jättehöga (tjocka i sulan). Samma med att gå från mycket dämpning till väldigt lite, kanske hellre hitta något mellanting än att behöva göra övergången jättelång om man ska slippa skador.
Själv upplever jag att drop och väldigt tjocka sulor sabbar knäna, fast kör man en tvärövergång till skor man inte är van vid finns ju stor risk att sabba annat istället.

Lund
#45
5 februari 2020 kl 06:43
1 Gilla
Jag föredrar crosstrainer för att jag upplever att den är mer skonsam på leder men även tränar hela kroppen samtidigt.
brukar köra pulsträning på gymmet, ställa den på 130 i puls o låta den själv bestämma motståndet. kör en timme uppdelat på två med lite skrotlyftning imellan.
Är själv på samma resa och ligger på 122kg idag och kör hårt med att dra ner på allt som har på socker att göra och har börjat räkna kalorier via min fitbitapp.
Walker67
1947 • Växjö
#46
6 februari 2020 kl 18:34 Redigerad 6 februari 2020 kl 18:35
Gilla
# 44 Men kör man fasta för att gå ner i vikt finns det ju ingen anledning att brassa på med kolhydrater efter fastans slut, så en försiktig upptrappning låter vettigt. Jag vill minnas att jag såg en rekommendation på ett fasteschema att börja med en frukt tex äpple och sen bygga på försiktigt. Sen är det ju frågan vilken veckodag man skall bryta fastan för att kunna fungera tillfredsställande på jobbet ?
1968 • Askim
#47
6 februari 2020 kl 23:00
2 Gilla
Drog ner 16 kg på två månader, utan träning. Hur? Två regler 1) ät hälften 2) det måste vara kul. Tre mål om dagen frukost en ostsmörgås och kaffe, Lunch ät hälften på tallriken, det som smakar gott, eller lägg undan hälften till imorgon. Middag, repetera lunchen. Ät inget mer, är du hungrig på kvällen ta en kopp te. Är det fest, är det fest sedan är man på schemat igen. Fortfarande lätt efter två år, svåraste är att bibehålla vikten. Jo, förresten jag loggar vikten i app ett par dagar i veckan. Skippar jag det går det upp, men då är det bara att köra hälften igen.

Började efter två månader springa och sprang varje dag i åtta månader, hur skönt som helst tills knäna tog stopp, typiskt löparknä. Började med spinning för att träna benmuskler och började så smått med garmins ai tränare runwlkrun. Viktigaste lärdomen har varit att sätta ner foten under kroppen, ta kortare och snabbare steg. Kollade också lite svt klipp på musse på youtube där han visar löpteknik. Knäna har blivit mkt bättre men fortsätter arbeta på det.
1984 • Göteborg
#48
6 februari 2020 kl 23:00 Redigerad 6 februari 2020 kl 23:07
Gilla
#46 Vissa rekommendationer verkar väldigt knas, t ex att man ska börja med fruktjuicer, för på mer seriösa sidor brukar man rekommendera att ta det lugnt med kolhydrater i början pga blodsockersvängningarna som bl a kan ge illamående. Men de flesta verkar överens om att man ska börja med väldigt lättsam mat för magen. Vilket man inte gör... efter att ha drömt om all möjligt käk i flera dagar! Gjorde den missen imorse, käkade 1,5 toast och senare även juice för att orka träna, men det blev ändå ingen träning pga magens protest av det fastebrytandet.
Långfasta kör man ju som regel inte för att gå ner i vikt, även om det kan vara en bra kickstart särskilt för den som har mycket att bli av med. Kör man periodisk för viktnedgång brukar man rekommendera att köra lågkolhydratdiet emellan för att underlätta övergångarna. (Men som vanligt - tränar man och vet att man har svårt att träna låg på kolhydrater får man se lite annorlunda på lågkolhydratdiet).

3-dagarsfasta funkar ganska bra med jobbet om man börjar på Torsdag kväll och bryter Söndag kväll. Första dagen brukar vara lindrigast, då sitter det mest i huvudet, är man medveten om det brukar man kunna lugna huvudet lättare också. "NEJ jag svälter faktiskt inte nu, har bara ovanan att äta för regelbundet."
Om man inte är socker-/kolhydratberoende bör man egentligen utan problem kunna hoppa minst en måltid utan att bli hungrig, mer än möjligtvis en kortare stund pga vanan som snabbt går över. Men dom flesta av oss är såklart sockerberoende i den bemärkelsen, att man blir låg och/eller grinig och får kurrande mage med ett längre tag mellan måltiderna. Det brukar bli bättre efter en långfasta eller efter att man börjat vänja sig vid periodisk fasta.
1968 • Askim
#49
6 februari 2020 kl 23:23
2 Gilla
Skall väl tillägga att jag testat 5:2 och, mådde bara kass, tappade energi och arbetslust. Med Äta hälften strategin blev jag möjligtvis lite sugnare mot slutet men mådde aldrig dåligt. Vad gäller metabolism är det enkel matematik kcal in och kcal ut. En intressant studie visar att kroppen strävar mot den vikt du uppnått och sparar på lågenergirörelser. Det innebär att man dessvärre inte kan äta lika mkt vid den lägre vikten som man hade kunnat om du inte gått upp i vikt. Intressant är också att studier visar att du med största sannolikhet är tillbaks på din toppvikt inom ett år. Det finns en amerikansk sajt uppsatt av fetmaforskare som loggar undantag. Där finns även beskrivet vilka beteenden som dessa människor har. Väga sig regelbundet är en sak.
Walker67
1947 • Växjö
#50
7 februari 2020 kl 21:09 Redigerad 7 februari 2020 kl 21:14
Gilla
# 49 Skall jag tolka dig rätt, så det bästa man kan göra är att aldrig gå upp i vikt. Men det du skriver på slutet är ju inte speciellt motiverande för dem som skall gå ner i vikt dvs att de snart är tillbaka på sin toppvikt. Har jag uppfattat dig rätt ? Men viktigt är då att få en notering på vad som är en persons toppvikt, finns det någon formel att räkna ut det ? Ibland talar man om idealvikt - är det det du menar ?
Lite mer komplicerat är det då att avgöra vad en kvinnas toppvikt är. Vi män föder normalt inte barn, men vad kallas då den vikt, som en kvinna har direkt efter barnafödandet resp den vikt hon hade innan hon blev gravid. Det här med viktuppgång och nedgång är inte så enkelt alla gånger.
1968 • Askim
#51
8 februari 2020 kl 00:10
Gilla
Japp, rättolkat tyvärr har människan ingen riktig broms. Vi har ju dessvärre inte levt så länge i ett överflöd som nu. En intressant nylig musstudie visar att möss som bär vikter reducerar sin vikt med lsamma massa som vikterna. Hypotesen skulle vara att knäna fungerar som human våg. Det som jag inte riktigt fått svar på ifrån lite mer insatta är om man kan ändra den vikt man strävar efter över lång tid.

Stod inget om gravida i studien ovan.
1984 • Göteborg
#52
8 februari 2020 kl 12:20 Redigerad 8 februari 2020 kl 12:22
Gilla
#49
Kan passa på att tipsa också om ett psykologiskt perspektiv från en som började med sluta röka-böcker och sedan tack vare stora framgångar gått vidare till att skriva böcker om andra beroenden. "Äntligen smal: det enkla sättet att gå ner i vikt" av Allen Carr.

Har läst sluta röka-boken och tror att man har stor hjälp att börja med huvudet. Carr menar att när det handlar om vanor/beroenden så är det mycket stor återfallsrisk om man slutar på viljestyrka, särskilt när det gäller saker som tar lång tid att bli helt fri från/är lätt att trilla tillbaka i, för även den mest tjurskalliga behöver en paus förr eller senare. Med boken blir det snarare att få bort felprogrammeringar i hjärnan och sen inte känna att man gör en uppoffring utan att man blivit fri från sin last.
I alla fall i sluta röka-hänseende så har han haft väldigt mycket färre återfall än med traditionella metoder som utgår från att använda rå viljestyrka (eller trappa ner, vilket är ännu värre, då förstärker man det mentala beroendet ännu mer).
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.