Löpning Löpning - Triathlon 12 inlägg 7644 visningar

Blir större av löpning, är detta normalt?

1997 • Göteborg
#1
25 april 2020 - 13:15
Gilla
Hej! Jag är 22 år och har varit ganska aktiv hela livet. Spelade innebandy när jag var ung och efter det har jag försökt springa/träna på gym ungefär två gånger i veckan iallafall.
Nu för ungefär tre månader sedan har jag börjat springa tre gånger i veckan istället och jag har förlängt min runda från 3-4km till 7km. Ungefär en månad in på att jag började springa fler gånger och längre märkte jag att mina byxor blev för små. Jag är inte överviktig och jag äter exakt samma mat som jag alltid har gjort. Det är framför allt runt höfterna, låren och rumpan som det blir för tight i byxorna men också lite runt magen, så pass att jag behöver byta ut hela min byxgarderob. När jag läser inlägg här verkar det som att alla bara går ner i vikt och blir mindre av löpning men för mig är det tvärtom. Är detta normalt? Är det rimligt att lägga på sig så mycket extra muskler av att bara förlänga sin runda och springa en gång mer i veckan än tidigare? Känner mig frustrerad då jag känner att 7km tre gånger i veckan ska duga för kroppen och då jag äter bra mat osv. Supertacksam för svar och information av er andra!
1979 • Enskede
#2
25 april 2020 kl 18:54
1 Gilla
Vet inte tillräckligt för att svara på själva frågan om musklerna, men angående viktnedgång är det inte alltid självklart att kilona rasar för alla. När jag själv började springa regelbundet för nio år sedan ville jag väl gå ned fem-tio kilo. För mig tog det uppåt ett halvår innan jag tappade något och det var när jag började komma upp i att springa en mil tre gånger i veckan, men då tappade jag istället ganska mycket första månaderna.
Carl
1981 • Halmstad
#3
26 april 2020 kl 10:20
4 Gilla
Nej det är inte normalt. Det är dessutom oerhört osannolikt att du bygger någon som helst volym av den ringa mängden löpning i sig. Särskilt inte på magen...
Troligen äter du inte ”exakt” samma mat som du alltid har gjort. Det är lätt att bli hungrig av motion, och otroligt lätt att äta igen de där fåtal kalorier som en sjukilometers runda kostar.

Testa att hålla koll på kosten mer ingående, räkna kalorier en period om du känner att du vill det. Troligen har du svaret där.
Anna-Karin D
Lund
#4
26 april 2020 kl 10:45
1 Gilla
Om du inte är överviktig och om du inte tycker att du väger för mycket så gör det kanske ingenting? Kanske lite dyrt att behöva byta ut garderoben, men...
Det beror ju även på utgångsläget - om du var tunn runt rumpa/lår innan så kan aktiviteten ge dig mer volym. Vi är alla olika med olika funtade kroppar, så visst är du normal på ditt sätt. Så om du inte direkt lider av det hela så låt det vara som det är och var glad att kroppen funkar och låter dig göra det du gillar.
För min egen del hade jag - även när jag var i din ålder - blivit glad om någon liten muskel, ja till och med fett, hade växt/fastnat på just rumpa lår. Och inte bara på magen. Det är fint med muskulösa lår!
#5
26 april 2020 kl 14:29 Redigerad 26 april 2020 kl 14:30
Detta inlägg har raderats
Åsa
1983 • Fagersta
#6
26 april 2020 kl 16:42
1 Gilla
Kan vara hormoner som spökar, kanske inte ens löpningen eller kosten. Ring vårdcentralen och be dem ta prov.
1984 • Göteborg
#7
26 april 2020 kl 18:52
Gilla
Tror inte heller det du beskriver är löprelaterat, men som svar på huvudfrågan så brukar jag faktiskt bli tyngre när jag springer jämfört med om man tagit det extra lugnt en vecka eller haft ofrivillig löpvila. Det märks ju extra tydligt om man samtidigt försöker tänka på kosten/vikten men inte tycker det händer något på vågen, och så *poff* 2 kg borta efter en helg med öl och skräpmat och noll träning.

Har tolkat det som att musklerna svullnar upp, att man samlar på sig vätska, som ganska snabbt försvinner igen om man vilar. Och ur viktminskningsaspekt kanske fuskdagar är bra för att det ska hända något. Men tror mycket hormoner spelar in på viktminskningen för min del, brukar gå sjukt segt för att sedan kunna vända snabbt när man tycker man förtjänat det minst.
1969 • Norrtälje
#8
26 april 2020 kl 20:03
1 Gilla
Är du säker på att du inte, mer eller mindre omedvetet, äter annorlunda när du tränar? Det är lätt att tänka att man ju har tränat och därför kan äta lite mer utan att det gör något.
Dessutom släcker många törsten efter löppasset med läsk, sportdryck Red Bull eller - värst av allt - bärs.

Man lägger inte på sig någon muskelmassa som syns på vågen av att springa 7 km 3 gånger i veckan, oavsett hur lite muskler man hade innan man började.
1984 • Göteborg
#9
26 april 2020 kl 20:13
Gilla
#8
För mig är det tvärtom, löpningen i sig blir för lite för att energiförbrukningen ska göra skillnad på vågen (oftast, kanske inte mitt i en formtopp) men däremot blir bieffekten att man får tänka till vad/när man käkar och dricker, man vill ju inte vara tung i magen eller bakis enda dagen i veckan det är tokfint löpväder t ex. Dessutom blir jag mätt snabbare, eller nöjd kanske, vet inte vilket, man har ju fått sin adrenalin-dos redan.

För övrigt håller jag med om påståendet om muskelmassa. Fast det kan ju hända andra grejer i kroppen. Hypotetiskt kan man ju råka överstressa fysiken också, att det blir droppen som ger för mycket kortisol.
1986 • Falkenberg
#10
26 april 2020 kl 20:20
1 Gilla
Jag går alltid upp i vikt/muskler när jag kommer igång med träningen. På ett bra sätt. Synd att du behöver byta alla dina byxor men i övrigt får jag gratulera. Speciellt om du, precis jag, har lika svårt att hålla uppe vikten som andra verkar ha att hålla nere den!
#11
27 april 2020 kl 06:26
Detta inlägg har raderats
1997 • Göteborg
#12
11 maj 2020 kl 14:08
Gilla
Tar med mig allas svar och ska se över mina matvanor en extra gång. Tack så mycket!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.