Löpning Kläder, Skor & Prylar 242 inlägg 17535 visningar

Garmin Forerunner 405 - Den stora tråden

Corben Dallas
1978 • Göteborg
#1
15 november 2008 - 18:40
Gilla
Tyckte även det passade sig med en samlingstråd om denna eminenta pulsklocka, hoppas ingen misstycker.
Även här verkar det bara finnas massa trådar om enstaka problem, här samlar vi alla frågor och funderingar om 405:an istället!

Min första fråga, kan man ställa in att den mäter oftare, dvs tätare positionskontroller?

Andra frågan, Den verkar inte spara specifika träningspass som forerunner 50, utan bara sparar allt?
Kan man få den att spara passsen för sig liksom?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#81
9 december 2008 kl 21:47
Gilla
Corben;

"Medeltakt" ger dig snittid, i min/km för HELA passet. Detta är det bästa anser jag.

"Varvtempo" ger dig snittid, i min/km, för den pågående autolapen.

Good luck!
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#82
9 december 2008 kl 22:01
Gilla
Tack skall du ha Nicklas.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#83
31 december 2008 kl 14:33
Gilla
Undra hur klockan beter sig om man har tex inställd maxpuls på 203, men egentligen har högre och får upp pulsen 205 kanske?

Undra om klockan är "spärrad" vid 203 eller om den skulle registrera högre slag?

Min max var nämligen 203 idag, men jag undrar lite om den kan ha varit högre....
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#84
31 december 2008 kl 14:37
Gilla
Ingen spärr här inte :-) !!

Har själv gått över min uppskattade maxpuls (188) och varit upp på 194, vilket kanske mer är min riktiga maxpuls.

Klockan gjorde eller indikerade inget mer än att jag upptäckte efter passet i ST att jag legat på över 100% av maxpuls......så det är bara att maxa ännu mer, så får du ut rätt rådata!!

Mikael Mattsson
1971 • Alingsås
#85
31 december 2008 kl 17:55
Gilla
Jag väntar otåligt på min 405a som är beställd och just nu befinner sej på posten i Örebro enligt kollinummret. :-)
2006 • Alingsås
#86
31 december 2008 kl 19:28
Gilla
Mikael, jag skulle gissa på att du har avin i din brevlåda först på måndag.
Men om den har nått utlämningsstället på fredag så kan du gå dit då och få ut klockan med hjälp av kollinumret.

Mvh
En brevbärare
Mikael Mattsson
1971 • Alingsås
#87
31 december 2008 kl 20:41
Gilla
Tack för tipset Mikael! Jag ska hålla koll på fredag vart den befinner sej.

Gott Nytt År på Er Alla!
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#88
1 januari 2009 kl 15:04 Redigerad 1 januari 2009 kl 15:51
Gilla
Gött e det Niklas, tack för det svaret!
Jag hamnade på absolut max då alltså ett par ggr :)
Jag sprang dessutom hela 10k på 96% av maxpuls i medel :)
mats I
1975 • Göteborg
#89
4 januari 2009 kl 11:58
Gilla
Eftersom alla är så entusiastiska måste jag komma med lite kritik om 405an.
jag har haft klockan sedan augusti och jag har hittat en hel del saker som jag inte gillar. Dock är detta första löpaklockan som jag har men ändå, idag skulle jag valt polars RS800 med fotpod!´
Det som jag gillar är följande:
+ Den e ganska snygg och liten
+ Synkar bra med datorn

Det jag inte gillar:
- Lätt att skrapa av färg från touchringen(blir ful då det framträder svart undr det gråa)
- Dåligt program för presentation av löpdata i loggprogrammet!
- GPSen tar oändligt lång tid på sig att hitta position, ändå bor jag vid havet med fri sikt. Det blir mycket kallt att vänta på position nu på vintern!!!
- Touchringen är verkligen hopplös. Mycket bättre med knappar! Funkar dåligt med handskar, dock finns ju automatisk ändring av vy men ändå jobbigt!
- GPSen mäter mycket fel, skprang i Skatås på 5an och efter 5km visade GPS 4750m...vilket är fel löparspåret eller min klocka...???
- Glömmer man ladda batteriet kan man glömma att använda klockan.
- Intervallträning funkar dåligt då GPSen är seg
- Glömmer man reseta klockan direkt efter att man stannat får man en lååååååååååång logg och detta verkligen superkasst!!!! Vet inte hur många loggar jag fick fimpa innan jag kom på detta!
- Om man kör "icke webapplikation" och sparar loggarna på datorn är upplösningen på kartan värdelös.
- GPS är kul i 5 minuter men har inget värde i verklig mening. Jag tänkte att det var viktigt för att hålla ordning på mina löprundor men nu i efterhand så inser jag att en forpod hade varit mycket bättre. Ingen bryr sig om vilken runda du har sprungit.
- Inte vattentät! så man kan inte simma med den!
- Måste köpa en fotpod vid löpbandsträning om man vill få med distans.



Min slutsats är att hade jag köpt klocka idag med den kunskap som jag har skulle det ha blivit en RS800 med fotpod från polar! Känns som att denna klocka är bättre då de har mer erfarenhet inom området. Dessutom är denna klocka helt vattentät!
1985 • Nacka
#90
4 januari 2009 kl 12:30
Gilla
Mats:

Här kommer mina åsikter angående dina synpunkter

- Vet inte om det är lätt att skrapa upp färgen, själv råka jag få en mini repa i den dock var detta ingen lätt sak som fick det att uppkomma. Att det visas svart därunder är riktigt värdelöst dock.

- Programvaran är dålig men man kan använda sporttracks alternativt tjänst på nätet för att få mycket bättre information.

- Det har hänt någon gång ibland att den tar lite extra tid på sig typ 1-2 minuter, men nästintill alltid under 1min och oftast under 30sekunder för mig. Sen beror det väl på vad man menar med lång tid.

- Touchringen tycker jag ungerar hyffsat bra, dock har jag inte använt till FR305 så vet inte om knappar skulle vara mycket bättre, det är mycket möjligt. Dock är jag ej missnöjd med touchringen.

- Mätningen fungerar bra för mig, variationen är otroligt liten (mycket mindre än jag trodde) för samma rundor som jag springer ofta ligger runt 1% variation tror jag sen kanske man inte springer EXAKT likadant hela tiden heller. Kollade du så att det inte hade råkat bli någon spike i loggen? Kanske spåret går i skogen där kan det skapa problem om man inte har fri sikt mot himlen. 4750m på 5000m ger 5% felmarginal vilket är mer än vad det borde vara, dock är ju inte en fotpod mycket bättre och de kan oftast fela mer vad jag vet, sålänge du inte springer exakt likadant hela tiden. Sen är det ju inte ovanligt att ett spår inte är helt korrekt mätt. Ska inhandla en footpod inom kort troligtvis så då får jag väl se :D

- Ladda batteriet behöver man ju såklart göra, men det ser jag som positivt. Jag vill att den ska försöka köra träningen så länge den bara klarar och inte stänga av GPS automatiskt för att man ska ha kvar klockfunktionen. Speciellt när man kör pass/lopp över 8h.

- Inte kört intervall med den ännu :P

- Förstår inte riktigt? Menar du att du inte resettar så att den ligger kvar tills när du kör nästa pass? Detta är väl så det borde vara tycker jag. Dock har du automatisk överföring påslaget så nollställer den ju passet när den får kontakt vid datorn, detta är något jag irriterat mig på när jag kör cykeltrainer inne och ska hämta dricka så har den nollställt mitt pass när jag kommer tillbaka -_-

- Kan rekommendera sporttracks där man kan ladda ner bra kartor att använda sig av, eller kolla på de i Google Earth tex.

- GPS har varit kul för mig i ett halvår ungefär nu och det har inte avtagit det minsta, tvärtom. Dock är jag ju statistik nörd så det kanske har något med saken att göra? :D Jag ska skaffa footpod också, men detta för att kunna använda den vid lopp inomhus samt att den troligtvis kommer kunna klara sig längre än 8H vid pass/lopp som överstiger den kapaciteten men har inte fått bekräftat någon batteritid med footpod från Garmin ännu.

- Den har IPX7 standard vilket innebär att man kan ha den ner till 1m djup i upp till 30minuter. RS800 är satt till water resistant 50m vilket innebär att man kan ha den på när man tex duschar eller att det kommer vätska på den på annat sätt, man ska alltså ej bada med den. Så ingen av dessa är gjorde för att ha vid tex simning, även om det kan fungera sålänge man inte trycker på någon knapp så är det inget som tillverkarna garanterar.

- Har inte löpband egna distansmätare? Aldrig använt ett så kanske inte ska säga för mycket :P

Min slutsats i dagsläget är att FR405 har gjort min träning roligare och möjlighet att följa upp mina träning så otroligt mycket enklare. Detta är ju dock något som skulle kunna gå att göra med en annan GPS-klocka också såklart, men det var denna jag fastnade för : )
mats I
1975 • Göteborg
#91
4 januari 2009 kl 12:42
Gilla
Med reset menar jag att om jag inte stannar klockan och trycker reset 3-2-1 osv så kommer klockan fortsätta mäta tiden. Vilket sedan visar sig i loggen, och det är riktigt dåligt. Har jag stannat tiden skall den inte fortsätta logga...

Även om den har IPX7 så kan man inte simma med den, då man simmar utsätter man klockan för ett högre tryck än om den ligger stilla på 1m djup....

Att klockan tar lång tid på sig att hitta sateliterna är säkert inget ovanligt, men jag som inte vill stå ute i kylan för länge innan jag börjar springa stör mig något alldeles otroligt på detta.

Vid löpning på löpband så får man ju distansen via bandet, men då får jag inte med det i loggen och det är irriterande.

Klämde på Podden här om dagen och den verkar tung:(

Men visst har träningen blivit mycket roligare med klockan än utan, framför allt är det lättare att ha bra/rätt tempo.

Det jag tycker är att den saknar en hel del för att jag skall vara nöjd.


2006 • Alingsås
#92
4 januari 2009 kl 12:51
Gilla
Du kan väl göra som så många andra att starta klockan och ha den i fönstret så är den klar när du har satt på dig kläderna.

Det finns ju de som vill stoppa klockan för en kort paus och sen fortsätta och för dessa är det bra att klockan inte nollställs.

1985 • Nacka
#93
4 januari 2009 kl 12:57
Gilla
Har du stoppat tiden så fortsätter inte loggen, loggen fortsätter ju först när du startar den på nytt. Eller är det jag som missuppfattar det hela?

Nej som sagt så är ingen av klockorna gjorda att simma med även om vissa gör det. Går den sönder pga detta sen så är garantin rätt körd :P
mats I
1975 • Göteborg
#94
4 januari 2009 kl 12:59 Redigerad 4 januari 2009 kl 13:03
Gilla
Jag har nu testat SportTracks och detta verkar vara riktigt potent!!!!
Supertack för tipset, nu kommer klockan mer till sin rätt!!!

Edit:

Har nu kollat lite till på sportTracks och denna programvara e ju helt lysande!!! Skulle varit med från början i FR405!!!
1965 • Täby
#95
4 januari 2009 kl 17:37
Gilla
Någon som enkelt kan förklara ur ´elevation correction´ fungerar i ST?
Korregerar den direkt eller behöver man göra detta själv?
(Laddade in löprunda i GC, GTC samt ST, där GC och GTC visade samma sträcka som klockan men ST visade kortare sträcka - 20.02 km resp 19.98)
2006 • Alingsås
#96
4 januari 2009 kl 18:08
Gilla
Det går att ställa in så att den korrigerar automatiskt vid import.

Klicka på inställningar och sedan på Elevation correction.

Om man inte låter den göra det automatiskt så väljer du alternativet
ändra aktivitet i vänsterspalten då finns alternativet elevation correction.
1965 • Täby
#97
4 januari 2009 kl 19:51 Redigerad 4 januari 2009 kl 20:00
Gilla
Tack Mikael!

Hade inte installerat rätt plugin.

Det enda jag hittar under inställningar gällande elevation correction is analyze elevation correction. Ingenting annat. (plugin jag har heter ´analyze elevation correction´ - kanske fel plugin?) Alternativet ´ändra aktivitet erbjuder:1) Dataspår
2) Dela 3) kopiera.
Magnus Åsenfors
1968 • Stenungsund
#98
4 januari 2009 kl 20:11 Redigerad 4 januari 2009 kl 20:39
Gilla
Snälla hjälp mej som är ovän med datorn....hur får jag in kartor i Sport Tracks som visar var jag varit när jag svettats i spåret:)
2006 • Alingsås
#99
4 januari 2009 kl 21:02
Gilla
1973 • Stockholm
4 januari 2009 kl 21:04
Gilla
Jag har fotpodden och är nöjd med den. Tycker man att den är tung så kan man ju köpa lite lättare skor... Jag sprang maran med den i höstas och överlevde tyngden.

På det stora hela är 405:an okej. Men jag håller nog fortfarande 305:an som en bättre klocka. Jag har kört typ 250 pass med 305:an och 50 pass med 405:an och saknar bland annat det fyrdelade fönstret och distinktheten i knapparna.

Om man uppdaterar firmwaren så löser det en massa problem.

För övrigt mäter en fotpod exakt fel - medan en gps mäter ungefär rätt. Jag har till exempel ganska exakt 100 cm långt steg på maran - medan jag kör intervallerna med 120 cm långt steg, eftersom jag trycker ifrån bättre.
Hur ska jag ställa in en fotpod då?

Det är trist att den inte är vattentät - men jag simmar å andra sidan aldrig. Åker man skidor är kanske batteritiden ett bekymmer - men jag såg ett antal skidskyttar som bytt från Polar till Garmin härförleden.

Den låååånga loggen upplevde jag initialt, men har inte sett den sedan uppdateringen av FW:n.

Alla nämnda klockor är bra, det beror på vad man vill ha dem till... Ingen klocka uppfyller allas behov. FR är i oerhört stor utsträckning en löparklocka - varför man "skiter" i simmares och skidåkares behov...

Själv har jag aldrig använt polar och suunto, så jag kan inte uttala mig. Men det finns massor av kritik även mot dem - från folk som bytt till 305:an (det var något år sedan den diskussionen "rasade").

Men... över 300 rundor med 305/405 och kärleken består!
Jag har för övrigt, eftersom någon frågade, tre olika fönster:

1. För långpass: totaltempo, totaldistans, senaste varvets (1 km) distans.

2. För intervaller: varvets tid, varvets tempo, varvets sträcka

3. För tävling: Puls, kadens, totaltid.

Trean för att det enda intressanta för mig på en tävling är att jag pinnar på benen i rätt kadens och håller mig hyggligt i rätt pulsintervall (lite dagsformen som avgör). Totaltiden är bra för att ge en indikation på hur jag ligger till. Laptiden får jag när den autolappar (och jag kommer ihåg att titta då).
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.