Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 4089 visningar

Kinesiotape

Anna Z
1984 • Stockholm
#1
22 februari 2009 - 19:29
Gilla
Hej!

Läste i senaste Runner´s world om Kinesiotape. Tejpen ska korrigera muskelspänningar och förbättre blod- och lymfcirkulasionen, förebygga skador samt påskynda läkning av befintlig skada. Tejpen användes av flera deltagre vid OS i sommras. I senaste RW får vi instruktioner om tejpen till olika skador, Klart intresant tycker jag!
Är det någon som har erfarenhet av tejpen? Vart kan man köpa tejpen?
1972 • Västerås
#2
22 februari 2009 kl 19:51
Gilla
Bah, kvacksalveri. Det här kommer att leva på att vara trendigt ett tag. Om 20 år kommer ingen ihåg det. :-)
csaba
1973 • Malmö
#3
22 februari 2009 kl 19:57
Gilla
Jag håller med Emanuel !
det är ungefär som ett antal år sen det var mode med näsplåster.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#4
22 februari 2009 kl 20:46
Gilla
Låter helt klart som ´snake oil´, tycker jag.
De flesta sidor som säljer den saxar från samma källa, jag hittade bl a denna: http://www.skadebutiken.se/cc3/k-active/prod_192.html
och drar omedelbart åt mig öronen inför formuleringar som:

"Den huvudsakliga intentionen var att förstärka kroppens egna läkningsprocesser genom att applicera ett unikt material med en speciell teknik. Kinesiologi tejp är tillverkad med hudens karakteristiska egenskaper som modell och kan därför överföra ”positiv sensorisk information” till kroppen."

samtidigt som det på samma sida stär:

"Hudvänligt bomullsmaterial"

"unikt material med en speciell teknik" my ass ;), det enda unika med den bomullen är nog priset, och om det uppstår någon ”positiv sensorisk information” är det nog mest hos den som säljer produkten...

Säger som Dr. Dengroth: jag är skeptisk
Trallala
1964 • fd
#5
22 februari 2009 kl 22:38 Redigerad 22 februari 2009 kl 22:42
Gilla
Jag har gick basickursen i kinesiotejp får snart ett år sen. Använder det en del på killarna i fotbollslaget som jag tränar och det har sin nytta. Att det har effekt på vissa saker kan man inte förneka. Bilderna efter kinesiotejp på ett riktigt ödem är svåra att förneka :) http://www.vodderschool.com/img/content/kinesio_taping_advanced_courses.jpg http://3.bp.blogspot.com/__p3i1g39EmA/SAEEXmaFjqI/AAAAAAAAAJk/viORMNJ3OKY/s1600-h/r%C3%A9sultat-h%C3%A9matome.jpg http://1.bp.blogspot.com/__p3i1g39EmA/R_iWcSU9toI/AAAAAAAAAB4/Jxu2UrnVpKM/s1600-h/12112007.jpg

Men som vanligt när det kommer något nytt så är det grovt överreklamerat och försäljarna säger att det kan användas till mer eller mindre allt. Det finns vad jag vet två välgenomförda studier på kinesiotape och ingen av dom har visat på några imponerande resultat. Men rent praktiskt så tycker jag det fingerar på en del problem, särskilt vid svullnad då, som nystukade fötter. Även vid problem med patella och lättare ryggbesvär pga dålig hållning på arbetet eller liknande. På vissa skador som de sa att den fungerade jättebra på vid kursen så har det inte hjälpt mig någonting.

Tejpen är ganska unik i sin elastisitet och man kan använda den till en del saker som sporttape, leukotape P, klisterbinda eller något annat inte fungerar så bra för.

Sen är den ju fantastik för idrottsmän. När de har småskador som de ändå hade spelat/tävlat med så tejpar man dom, vissa säger att dom tycker det hjälper lite men även om de inte gör det så ser ju alla att dom har ont. Så om de spelar dåligt så vet ju publiken att dom har ont och om de spelar bra så har du presterat trots smärtan. Lite av win-win med andra ord :)
Viktor Lundberg
1986 • Malmö
#6
28 mars 2011 kl 08:32
Gilla
Jag använder Kinesiotejp ibland i samband med löpningen. Tror det är bra att gå en kurs eller åtminstone titta på någon av de videos som ligger på Youtube, så att man vet hur det ska användas.

Jag köper min Kinesiotejp på http://www.kinesiotapeonline.se. Det finns även ett par andra sajter som säljer, men har inte provat dem än.

Hoppas det var till hjälp.
#7
9 juni 2014 kl 10:35
1 Gilla
Jag är själv naprapat och använder mycket kinesiotejp i mina behandlingar.
Precis som de flesta andra manuella behandlingsmetoder är det naturligtvis svårt att forska på. Typ av tejp, utförande, motiv och andra bias ställer alltid till det.
Det är alltid lätt att avfärda som pseudovetenskap om man är lite skeptiskt lagd.
Vad jag har sett efter många år är att kinesiotejp fungerar bra i vissa sammanhang, sämre i andra. Har man t.ex. ont i leder som axel, armbåge, knä och fot pga överrörlighet, artros eller andra smärttillstånd som inte beror på akut skadade strukturer, så fungerar kinesiotejp jättebra för att lindra smärta och förbättra funktion. Fungerar också utmärkt för att dränera, dvs minska och ta bort svllnader. En tredje sak det hjälper bra för är att "väcka" och aktivera muskler som man har dålig aktivitet i.
Har du bara en spänd muskel som du vill slappna av i så bör du försöka något annat. Att man får ökad blodcirkulation tror jag nämligen inte på.
Kvalitet på tejpen är avgörande. Köper alltid ARES från funktionsfokus.se eller K-active.
1977 • Eskilstuna
#8
9 juni 2014 kl 11:27
Gilla
I mina ögon är det bara en kombination av vanligt bandage och gammal hederlig oelastisk sporttape.
Dvs ett elastiskt bandage man klistrar på huden.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.