Löpning Kost & Näring 30 inlägg 2302 visningar

”Livsmedelsverket mörkar att du blir fet av frukt”

2006 • Alingsås
#1
3 maj 2009 - 08:13
Gilla
Inte är det lätt att veta vad man ska äta för att det ska vara nyttigt.

"Fruktos, som det finns massor av i frukt, skapar bukfetma och ger insulinresistens, som är ett förstadium till diabetes.­ Det visar en ny vetenskaplig studie. Vi har ju alla under ­årtionden fått lära oss hur nyttigt det är med frukt. Efter ­denna studie går det knappast att hävda att det skulle vara så oerhört nyttigt, som Livsmedelsverket påstår, skriver Christer Enkvist, överläkare i Trollhättan och medicinsk ­rådgivare vid Västra Götalandsregionen". http://www.dn.se/opinion/debatt/livsmedelsverket-morkar-att-du-blir-fet-av-frukt-1.857034
< < < 1 2 > > >
1969 • Karlstad
#21
4 maj 2009 kl 14:10
Gilla
I bananer finns det Kalium som är livsviktigt för hjärtat..
Karin
1983 • Stockholm
#22
4 maj 2009 kl 14:47
Gilla
Följande är saxat från artikeln där Livsmedelsverket bemöter kritiken:

"– Det är alltid intressant med ny forskning. Men i den här studien handlar det om koncentrerade halter av fruktos i söta drycker. De har fått i sig fruktos motsvarande 25 procent av sitt dagliga energiintag vilket skulle motsvara 25 äpplen eller 28 bananer, säger Bohman."

Jag har inte läst något mer om studien än de artiklar som länkas till här, men reagerar på påståendet att 25% av det dagliga energiintaget för försökspersonerna skulle motsvara 28 bananer. En banan innehåller väl ungefär 100-150 kcal. 28/0,25*100 = 11200 kcal. Att man går upp i vikt av ett sånt energiintag är ju inte så konstigt! Sen kan man ju inte jämföra dryckintag med fruktintag, eftersom frukten (bland mycket annat) innehåller fibrer som ger mättnadskänsla. Skulle vara intressant att se resultaten av en studie där de tvingar sina försökspersoner att klämma i sig 112 bananer om dagen! Så min slutsats blir att vid extremt höga doser av fruktjuice kan det kanske vara sant att fruktos är sämre än glukos, men den som utifrån denna studien drar slutsatsen att all konsumtion av frukt gör mig fet, han ljuger.
1955 • Västra Frölunda
#23
4 maj 2009 kl 14:54
Gilla
Till Joel.
Helt klart är 28 bananer rätt olämpligt.
Fruktos i juice bör man nog vara väldigt försiktigt med. Bättre äta frukten opressad.
1959 • Saltsjö-Boo
#24
4 maj 2009 kl 15:08
Gilla
Trallala
1964 • fd
#25
4 maj 2009 kl 15:46
Gilla
Joel -> Det skrev jag i mitt första inlägg. Ungefär 100 g, sen beror det givetvis på hur aktiv man är och om man överäter kalorier eller inte.

Karin G -> Siffran gäller fruktos, inte kalorier. Det finns mer än fruktos som ger energi i bananerna.

Olof -> Bra länk, Anki har bra koll på saker och ting och hon sprider inte en massa skit bara för att det kanske passar hennes agenda.
Lena M
1961 • Norrtälje
#26
4 maj 2009 kl 19:47
Gilla
Enkvist har rätt. Jag äter massor med frukt och jag är jättefet. Så har jag en kompis som inte väger hälften av vad jag väger och den bruden äter aldrig frukt. Se där ett vetenskapligt bevis om något :-)

För övrigt förundras jag över at "man" är så villig att slå på stora trumman att vin är bra för hjärtat men vindruvor gör en fet. Att choklad är bra, men bananer bara ska ätas av apor.
1987 • Uppsala
#27
5 maj 2009 kl 11:18 Redigerad 5 maj 2009 kl 11:20
Gilla
Det intressanta i det här sammanhanget är att allt fler börjar ifrågasätta Livsmedelverkets rekommendationer. Media börjar rapportera allt mer.

Är ett dagligt intag av 60% kolhydrater verkligen bra för människan?
Är verkligen mättat fett dåligt för människan?
Varför rekommenderar man ett högt intag av kolhydrater till diabetespatienter som utan tvekan är kolhydratintoleranta?
Är frukt verkligen så nyttigt för människan (sockerlösning + lite vitamin)?
Listan kan göras lång.

"Ovetenskapliga" rapporter haglar in från människor med olika typer av sjukdomar (bl a diabetes, ledsjukdomar, IBS) som blir friskare när de drar ner kraftigt på kolhydraterna och ökar fetthalten i stället. Forskningen som bekräftar dessa rapporter ökar.

Om de skippar spannmål, bröd, frukt, färdigrätter och ökar intaget av riktigt smör och andra mjölkprodukter (ej margarin), näringsrika grönsaker (färsk broccoli, spenat, paprika) och fettrika proteinkällor (fisk, fläsk osv.) så märker de otroliga hälsovinster med deras kropp!

Några gemensamma hälsoeffekter för LCHF:are är att vi blir av med sockersuget. Vårt blodsocker åker inte berg-och dalbana utan ligger på en jämn låg nivå vilket gör att vi inte behöver mer än två måltider per dag för att hålla oss pigga och mätta under hela dagen.
Vi behöver inga mellanmål, vi behöver inte den där "obligatoriska" frukten, mackan eller vad det nu kan vara mitt på dagen för att slippa blodsockerfall.
Vi blir av med de ständiga förkylningarna.
Vi sover bättre på nätterna.

Att det dessutom går att kombinera LCHF med hälsosamma träningsmetoder som Maffetone-metoden gör att jag aldrig kommer byta tillbaka till min gamla "vanliga" kost.

LCHF kombinerat med aerob träning tror jag är vägen till en frisk kropp och ett bra välmående så väl i dag som i morgon.
Torbjörn Lingmerth
1978 • VETLANDA
#28
5 maj 2009 kl 12:30
Gilla
Carl R
1974 • Nyköping
#29
5 maj 2009 kl 12:39
Gilla
LCHF fungerar inte för alla, du kan hitta flera som beskriver sina olika problem på kolhydrater-sajten.

Övergången till LCHF passerar genom skärselden för vissa. Jag har provat och det växte ut horn i pannan som inte försvann förrän jag började äta kolhydrater igen.
Mikael Angelin
1969 • Tygelsjö
#30
5 maj 2009 kl 12:47
Gilla
Man får ju ta studien med en viss nypa salt. Intaget av fruktos/glukos var i form av sötad dryck och inte i fruktform. den procentuella andelen av fruktos/glukos av totala kaloriintaget var dessutom högre än vad som ansågs vara normalt för amerikansk standard (som jag tror - inte vet - ligger lite högre än vårt.
Vad man också bortser från är de positiva sidor av frukt som finns - fibrer, vitaminer, övrigt mättnadskänsla osv.
Se för övrigt http://www.ajcn.org/cgi/content/full/89/5/1441om positiva bieffekter av att äta frukt.
Däremot bör nog den i DN diskuterade artikeln läsas som ett argument mot att dricka läsk och andra sötade drycker.
Frukt är gott!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.