Löpning Stockholm Marathon 9 inlägg 5181 visningar

För mycket salt

1987 • Linköping
#1
28 maj 2009 - 12:53
Gilla
Läste just artikeln på marathon.se om hyponatremi, saltbrist, och funderade då på om det går att råka ut för motsatsen, få för mycket salter i kroppen?
Om man gör egen sportdryck kan man ju dosera salthalten själv, vet någon vad övre gränsen för procenten salt är per liter vatten?
Vad händer om man får i sig för mycket salt? I det akuta stadiet alltså, att det har negativ påverkan i långa loppet har jag hört men inget om akuta höga saltnivåer.
Portkod 2120
1980 • HAlland
#2
28 maj 2009 kl 13:00
Gilla
Med den kosthållningen vi har i västvärlden får du i dig mer än nog med NaCL (salt) via maten. Fysiologiska kraven är ganska låga.
1987 • Linköping
#3
28 maj 2009 kl 13:05
Gilla
Jo, lite därför ställde jag frågan, det borde väl vara ganska lätt att få för mycket, inte bara utav NaCl utan även andra salter?

Hittade lite artiklar på traningslara.se (bla http://traningslara.se/blogg/vatskeintag-vid-traning-del-v-ar-extra-saltintag-losningen/) där författaren menar att om man tillför mer salter under aktivitet så blir man törstigare så att man dricker mer och då återigen löper risk för hyponatremi. Men inget om något sjukdomstillstånd av själva salterna. Vad händer om man tillför extra salt men inte extra vätska?
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
28 maj 2009 kl 13:24
Gilla
Du kommer att få samma symtom som vid vätskebrist, utom att musklerna inte kommer att kännas sladdriga av för liten volym. Men du blir himla törstig först.
Kroppen innehåller salter motsvarande 9 g koksalt per liter så mer än så ska du inte ha i vad du dricker och då krävs dessutom att du byter ut en del av koksaltet mot magnesium- och kaliumsalter för jonbalansens skull i kroppen.
Saltmängden i sportdrycker och geler är vanlig lägre än vad som är optimalt för mig och vad jag tror rätt många andra. Men kroppen lär sig att svettas ut vätska som är mindre salt om man tränar den för det......
Portkod 2120
1980 • HAlland
#5
28 maj 2009 kl 13:37
Gilla
Då du inte ökar filtreringen i njurarna stannar mer salt kvar i kroppen. Detta innebär ökad blodmängd samt extracellulär vätska vilket på sikt medför en större arbetsbelastning för hjärt & kärl, dvs högre blodtryck med allt det tillför. Träningen ger dig ju ett "skydd" emot detta men en hög saltkonsumption på sikt är sett som ohälsosamt. Direkt blir det inte mycket mer effekt än att du blir törstig, negativa effekterna kommer om du bibehåller konsumptionen över tid.

WHO´s riktlinjer ligger på max 6g salt per dag. Troligtvis bör vi rent hälsosamt ligga på hälften men detta medför sociala svårigheter med det förhållningssätt till mat samt vardaglig kosthållning vi har i västvärlden, chips, snabbmat, halvfabrikat, pastejer etc.
1974 • uppsala
#6
28 maj 2009 kl 16:47
Gilla
Blev nyfiken och gick ut på lab och slog upp säkerhetsdatabladet för NaCl:
LD 50 oralt råtta ligger på 3000mg/kg. För den oinsatte betyder detta att matar man ett gäng råttor med salt och doserar 3g per kilo kroppsvikt så kommer hälften att dö.
Stämmer dessa data hyfsat även på människa skulle det innebära att för tex en population på 80kg/pers så är 240g salt dödligt för hälften av individerna.
Tänk att något livsnövändigt också kan vara dödligt i fel dosering...
Susanne
1986 • Solna
#7
28 maj 2009 kl 18:48
Gilla
Enligt en dietist som jag talat med så är varningarna om att vi äter för mycket salt grundade på matematik (egen produktion + import) utan att ta hänsyn till hur mycket vi faktiskt äter. Om hon har rätt så äter vi istället för lite salt varför många går omkring med onödig huvudvärk t.ex. Vad som är rätt får var och en bedömma men när det handlar om vad som är "nyttigt" finns det, som alltid, två åsikter som tycker precis olika. Jag har iaf fått bort min huvudvärk genom att äta mer salt.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#8
28 maj 2009 kl 18:54
Gilla
"så är 240g salt dödligt för hälften av individerna."
Det är ju ETT KVARTS KILO!. Man dör av kräkning långt innan man fått i sig allt det ;)
1974 • uppsala
#9
28 maj 2009 kl 21:50
Gilla
LOL
Ja, du Mikael S. Tror inte det är någon fara att man "råkar" sätta i sig 240g av misstag... Va mest nyfiken på vad det handlade om för mängder :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.