Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 398 visningar

Ont på utsidan av vänsterfoten

Andreas
1977 • Umeå
#1
12 april 2010 - 14:33
Gilla
Jag håller på att löpträna inför ett halvmara nu i sommar och har långsamt gått från 100% otränad till allt längre pass enl träningsschemat "20 veckors träning inför Stockholm Halvmarathon" (NIVÅ: Nybörjare/Klara Stockholm Halvmarathon) på http://www.marathon.se//traningsprogram/vecka.cfm?Pro_ID=24&Ph_ID=13&Rac_ID=2.

Allt har gått bra och jag orkar allt längre pass men den 27/3 gick något fel. Jag sprang mitt första långpass på 10km och någonstans i mitten av passet krampade utsidan av vänster fot något så grymt men jag sprang vidare i förhoppning att det skulle släppa vilket det också gjorde efter någon km. Jag tränade igen tisdagen efter men var tvungen att avbryta pga av skavsår efter ca 3km och kunde inte träna på några dagar pga skoskavet men nu när det har börjat läka har det istället kommit en smygande smärta som blir värre och värre och nu haltar jag när jag går. Det känns ungefär som om jag konstant har småkramp i sidan av foten!?

Det blir bättre när jag vilar och på morgonen märker jag inte av något alls och jag hinner tänka att äntligen har det försvunnit men efter någon timme kommer det tillbaka och blir allt värre igen. Smärtan försvann även under påsken men idag gör det ont igen :(

Jag har ju vilat och har inte tränat på snart två veckor och vill fortsätta min löpträning för att ha en chans att klara av halvmaran. Vad ska jag göra? Vilket är nästa steg? Fortsatt vila? Gå någonstans och be om hjälp? Vart i så fall?

/Andreas
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
12 april 2010 kl 14:58
Gilla
Gå och bli undersökt av lämpligt proffs, det är alltid bra att ha en diagnos som man kan tro på för att därifrån söka råd om hur man blir av med problemet. Lämpligt proffs är någon som är inriktad på idrottsskador och är t ex naprapat, sjukgymnast, idrottsläkare, kanske en osteopat eller som någon skrev en som kan "OMT", ortopedisk manuell terapi. Naprapater och sjukgymnaster är de jag själv har erfarenhet av.
Medan du letar/väntar kan du hålla konditionen uppe med alternativ träning, t ex cykling. Vattenlöpning anges ofta som väldigt bra men man behöver ju en bassäng+bälte med tyngder som jag förstått det.
Du ska låta bli att göra något som gör ont. Vid några få skador finns det övningar eller behandlingar som är nyttiga fast de gör ont men normalt ska man låta bli.
Andreas
1977 • Umeå
#3
13 april 2010 kl 11:13
Gilla
Tack för svaret!

Då börjar jag med cykling under tiden jag väntar och söker efter hjälp. Jag såg att vi har Sports Medicine här i Umeå som verkar perfekt men hur får man remiss? Ska man gå via en hälsocentral eller vart går man?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.