Löpning Övrigt 6 inlägg 4577 visningar

POSE vs Evolution Running

side88
1979 • Luleå
#1
3 juni 2010 - 15:15
Gilla
Jag har varit frälst i POSE metoden i 2 år nu börjar jag tveka (när det gäller att inte själv skapa "propulsion" framåt). Evolution Running har mycket gemensamt med Pose men skiljer sig i vissa punkter. Jag springer mycket snabbare och lättare med Evolution än med Pose fast jag har bara tränat med Evolution Teknik i 2 veckor. Har någon här erfarenhet av både Pose och Evolution Running? Compare & Contrast?
Johan H
1976 • Göteborg
#2
3 juni 2010 kl 15:42
Gilla
Har inte hört talas om "Evolution running" tidigare, Vari ligger skillnaderna?
1960 • Södermalm
#3
4 juni 2010 kl 01:52
Gilla
Jag började med evolution running först, men fick problem med skador, vilket de inte har någon metodik för att undvika eller hantera. ER är bara en bok skriven av Ken Mierke och en DVD som han gjort med Joe Friel. Det är ingen metodik. Det finns inget sätt att få vägledning eller hjälp.

Jag insåg också med tiden att Pose självklart har rätt i att man faller framåt, vilket Mierke förnekar.

Skillnaderna i tekniken är inte stora, men väsentliga. Mierke förespråkar en ren framfotslöpning, där hälen inte nuddar marken, vilket är ett recept för problem. Joe Friel tror inte på den teorin längre, men hur ska man få veta det utan vägledning? Mierke säger också att man inte ska använda hamstrings för att lyfta foten, vilket jag tycker är en väldigt märklig tanke, eftersom de är perfekt konstruerade för det. Han säger också att man ska dra foten bakåt, vilket inte behövs - det leder bara till en spänd löpning.

Han inser visserligen att man inte ska skjuta ifrån med knäled+ankelled, men hans fokus på frånskjut med gluteus och hamstrings är också något som försenar den viktiga rörelsen att lyfta foten så snart som möjligt.

side88, om du springer fortare med ER, så tror jag det beror på att du inte har fått någon vägledning i Pose. Berätta gärna vad du tycker att du har ändrat på med ER. Hur fort springer du?

R.W.
1971 • linköping
#4
4 juni 2010 kl 08:51
Gilla
Bra inlägg, Klas!

Jag trodde att jag använde pose, men när jag kände efter, enligt dina instruktioner, så kände jag DIREKT att det kändes annorlunda och bättre :) Nu ska jag skynda långsamt (efter Stockholm Marathon).

Tack!
side88
1979 • Luleå
#5
4 juni 2010 kl 19:43
Gilla
"Jag började med evolution running först, men fick problem med skador"
-Vad fick du för skador när du började med ER?

"ER är bara en bok skriven av Ken Mierke och en DVD som han gjort med Joe Friel. Det är ingen metodik. Det finns inget sätt att få vägledning eller hjälp."
-Alltså inte lika kommersiellt som POSE.

"Jag insåg också med tiden att Pose självklart har rätt i att man faller framåt, vilket Mierke förnekar."
-Jag tycker att falla framåt är bara en del i det hela. Men det är sant att han förnekar detta genom att skriva att "center of mass" potential energi ändras inte under loppet. Att luta sig framåt skapar ju horisontella vektorer framåt och nedåt.

"Skillnaderna i tekniken är inte stora, men väsentliga. Mierke förespråkar en ren framfotslöpning, där hälen inte nuddar marken, vilket är ett recept för problem. Joe Friel tror inte på den teorin längre, men hur ska man få veta det utan vägledning?"
-Jag märkte att när jag springer enligt ER så fick jag verkligen känna att jag maximerade "elastic recoil" i varje steg eftersom foten studsar på marken på bara några millisekunder. Om jag nuddar marken med hälen så har mina fötter varit för länge på marken och därmed tappar jag den lagrade energin.

" Mierke säger också att man inte ska använda hamstrings för att lyfta foten, vilket jag tycker är en väldigt märklig tanke, eftersom de är perfekt konstruerade för det. Han säger också att man ska dra foten bakåt, vilket inte behövs - det leder bara till en spänd löpning. "
-Håller inte riktigt med...

Han inser visserligen att man inte ska skjuta ifrån med knäled+ankelled, men hans fokus på frånskjut med gluteus och hamstrings är också något som försenar den viktiga rörelsen att lyfta foten så snart som möjligt.
-Jo, detta enligt pose. Men bortsett från alla teorier, så upplever jag bättre löpekonomi och "flow" med ER.

"side88, om du springer fortare med ER, så tror jag det beror på att du inte har fått någon vägledning i Pose."
-Jag antar att du är en certifierad pose coach(?)

"Berätta gärna vad du tycker att du har ändrat på med ER. Hur fort springer du?"
-framskjuts har jag lagt till samt tog bort "the pull". Med ER har jag sprungit (10km) 2 minuter och 31 sekunder snabbare än med pose på bara efter 2 veckor!

Finns det några andra som har övergått från pose till ER?
1960 • Södermalm
#6
4 juni 2010 kl 23:57
Gilla
Side,

jag fick muskelbristningar i vaden. Du kommer också att drabbas av problem om du fortsätter springa utan att låta hälen nudda marken. Om dina vader tål det, så drabbas istället hälsenan eller foten förr eller senare. Du kan få ganska jobbiga frakturer i foten, t ex. Saken är den att även Pose-metoden förespråkade detta från början. Men eftersom det är en metodik som tillämpas, granskas och ständigt förbättras, så har man modifierat det med tiden, för att man har märkt att det leder till skador.

Du säger att vägledningen inom Pose är kommersiell. Det finns oändligt med hjälp att få helt gratis av tränare och erfarna användare, på pose-forumet eller annorstädes. Jag tycker som många andra att det är så himla intressant att jag har gått en tränarkurs och certifierat mig, för att vara säker på att jag har förstahandskunskap, men jag har aldrig tagit betalt. Skicka mig en video på din Pose-löpning, så ska jag gärna hjälpa dig att se vad du har missförstått. Det låter som att du inte har tagit till dig instruktionen att man ska lyfta foten så lite som möjligt.


Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.