Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 34246 visningar

Cortisonspruta i höften, hur länge måste man vila?

1963 • Bromma
#1
4 juni 2010 - 12:27
Gilla
Jag har haft lite ont i ena höften ett tag och gick till min husläkare för det. Han sa ganska snabbt att det var nån slemsäck som blivit inflammerad, så han sprutade in en dos cortison. Jag frågade när jag kunde börja löpträna igen och fick svaret: - "När du inte har ont längre". Jag hade lite bråttom så jag nöjde mej med det. Men nu inser jag att det är egentligen inte ett svar för mej eftersom jag bara får ont efter jag sprungit! Är det nån som har lite koll på hur lång tid jag bör vänta innan jag provar? Ska så klart fråga min läkare men vill gärna ha några "second opinions".
1965 • Eksjö
#2
4 juni 2010 kl 17:39
Gilla
Om det var kortison rätt in i leden så skall du vänta ganska länge, googla på "kortison" och "påverkan på leder/brosk/muskler" eller dylikt så förstår du varför.

Kortison i slemsäck i höften har jag dock aldrig fått, eller hört talas om. Har du verkligen bara ont efter att du har sprungit?
Lizen
1966 • Göteborg
#3
4 juni 2010 kl 18:18
Gilla
Det låter precis som min åkomma. Även jag har bara ont efter jag har sprungit och någon dag till. Känner inget när jag springer. Jag tror dock att det är lilla piriformis som sitter djupt inne i skinkan som gör ont i mitt fall. Jag har varit hos en naprapat och fått ett par behandlingar och är nu bättre men måste ta det lugnt med löpningen ett tag. Trist men sant.
Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#4
4 juni 2010 kl 23:36
Gilla
jag har fått kortison spruta i knäet och då har läkaren sagt tre veckor. Detta för att kortisonet visst påverkar musklerna. Men det är nog bäst att fråga honom eller ringa till annan läkare och fråga!
1963 • Bromma
#5
5 juni 2010 kl 08:40
Gilla
Lizen: Nu har jag glömt det latinska namnet på min slemsäck, men annars tycker jag att våra problem liknar varandra. Jag var hos min naprapat två gånger med det här, han fixade problemet men det dök snart upp igen. Jag känner min naprapat sen lång tid och det här var nästan första gången som jag inte var helt nöjd med resultatet. Därför uppsökte jag läkarvård och det kanske du ska överväga om problemet kommer tillbaka.

Peter o Benny: Det låter som lite "tyngre" grejer än det jag har. Hoppas ni blir bättre snart!
Lizen
1966 • Göteborg
#6
5 juni 2010 kl 22:46
Gilla
Fast just den här lilla muskeln kan vara en ettrig och långvarig plåga. Tydligen kan Piriformis börja krångla om man trappar upp träningen för fort vilket nog stämmer på mig. Gick från två till tre pass per vecka och det var inga problem, men lite obemärkt så där ökade jag även på längden på mina pass, ivrig som jag är. Pratade med en "van" löpare som med en gång frågade om det var Piriformis som bråkade och hennes råd var att gå tillbaka i träningsmängd och "börja om igen". Mycket stretch och att gå och springa om vart annat. Mjukt underlag var ett annat råd.
1963 • Bromma
#7
6 juni 2010 kl 00:46
Gilla
Lizen: Är det höftböjaren som ska stretchas eller kan du säga hur man ska stretcha?
1965 • Eksjö
#8
6 juni 2010 kl 06:47
Gilla
@ Åke

Tack för sympatin, i mitt eget fall handlar det jag skrev dock om avklarade skador bakåt i tiden, att jag är ute ur leken tillfälligt nu beror på annat (och jag började försiktigt om i går med tjugo mycket lätta minuter, helt okej då, ingen värk än så länge i dag).
Lizen
1966 • Göteborg
#9
6 juni 2010 kl 21:10
Gilla
Det är skinkan som ska stretchas och det kan du få till på flera olika sätt.
1. Ligg på rygg på golvet med foten mot en vägg och benet i 90 grader. Det andra benet lägger du över knät och pressar ifrån dig.
2. Välj ett bord i höfthöjd, lägg benet i vinkel på bordsskivan och luta kroppen framåt med rak rygg. Ska dra rejält i skinkan.
Finns fler varianter på samma tema och du känner säkert igen dessa som jag har försökt att beskriva. Hoppas att de går att förstå. :-)
Naprapaten hittade även en muskel i min rygg som var otroligt öm. Har inte haft några direkta ryggproblem så jag blev riktigt förvånad. Kunde finnas ett samband mellan ryggen och skinkan påstod hon.
Ellie
1964 • Lindome
#10
6 juni 2010 kl 22:08
Gilla
Ang. piriformisproblem...jag hade problem och provade först att låta bli att springa, stretchade en massa, men var sedan hos läkare när det inte blev bättre. Han nämnde direkt piriformis; ingen träning och diklofenak...hände ingenting på 1 månad. Som tur var så gick jag till en duktig idrottsläkare här i Göteborg för att se vad han sa. Han gjorde en grundlig undersökning och sa att piriformis är det ju definitint inte! Kom istället fram till att det nog var vätska i en slemsäck inne i skinkan. Gjorde för säkerhets skull även ett ultraljud och det stämde....blev remiterad till sjukgymnast, rehabträning/styrketräning. (Hjälper 60% enl läkaren). Trodde inte att detta hjälpte, men nu när jag började springa så är det nästan borta och blir bara bättre och bättre. Altså väldigt viktigt med korrekt diagnos.
Lizen
1966 • Göteborg
#11
25 juli 2010 kl 15:32
Gilla
Är du återställd igen?
Frida
1986 • Sollentuna
#12
25 juli 2010 kl 22:30
Gilla
En blogg om träning och kortison i höften,
första sprutan i detta inlägg:
http://www.fitnessessan.com/2010/07/spruta-check.html

"Det känns bra-ish men lite konstigt. Svårt att förklara men jag är helt positiv och tänker framåt nu. Ska få en tid hos en sjukgymnast så snart som möjligt. Så kan jag träna upp mig för jag vill gärna inte behöva ta en till spruta"


Och sen kan man läsa om fortsatt behandling, sjukgymnastik och träning om man bläddrar vidare bland inläggen från juli månad (2010)
http://www.fitnessessan.com/2010/07
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.