Löpning Kom igång 2 inlägg 3301 visningar

Förberedelser inför längre distanser

1987 • Mora
#1
21 juni 2010 - 22:15
Gilla
Hej!

Jag har precis blivit såld på löpning och har bestämt mig för att springa Lidingöloppet i september. Jag har inte tränat särskilt mycket förut, men har heller inte varit någon soffpotatis. Jag är 180cm lång och väger 70 kg.

Började löpträna smått förra sommaren, när jag av någon anledning kunde springa 5 km på 20 min efter att ha joggat lugnt ett tiotal gånger i början av sommaren. Jag blev väldigt taggat då och har nu blivit intresserad på riktigt och vill börja springa längre distanser.

Min fråga är hur fort man borde trappa upp distanserna. Det känns dumt att gå ut och springa 2 mil det första man gör med tanke på att jag aldrig sprungit längre än 1 mil. Sedan mitten på mars har jag cyklat minst en mil om dagen och nu i sommar har jag sprungit 4 ggr. Första gången sprang jag 5 km på 21 min. Sedan har jag sprungit 5 km, 7 km, och 8 km. Har dragit ned på farten efter att ha läst en del på internet.

Jag är väldigt ivrig att få springa längre distanser och undrar nu hur fort jag ska trappa upp innan jag kan springa 30 km för att känna på ett Lidingölopp?

Tack för svar!
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
21 juni 2010 kl 22:56
Gilla
Svårt ämne! Viktigast är att känna efter ordentligt, som princessan på ärten, om det börjar kännas annat än träningsvärk nånstans. En vanlig tumregel är att inte öka veckodosen eller maxlängden mer än 10% i veckan men det kan man inte göra hur många veckor som helst i rad.

Du kan kolla på träningsprogrammen på marathon.se men inte på de program för snabba löpare som vid första anblicken skulle stämma utan för långsammare löpare - de snabba förutsätts automatiskt ha en flerårig träningsvana. (Använd löpmängden från ett långsammare program men höj farten alltså)

För att snabbare bygga upp kroppens förmåga att tåla löpträning kan man köra lite extra styrketräning, t ex excentriska tåhävningar och utfallssteg eller annat som stärker baksida lår.

Räkna inte med att köra något träningpass på fulla 30km före loppet. Kroppen behöver dessutom ha en lugnare vecka ibland med bara kanske halva löpmängden, det är under vilan kroppen byggs upp. Därför gissar jag att det kan vara lagom att öka gradvis till ca 22km två veckor före Lidingöloppet för att sedan trappa ner inför loppet, du hinner inte mer utan att ta för stor risk att bli skadad. Du kan fortsätta cykla parallellt med löpträningen om du vill ha mer träning för att bygga upp konditionen. Eller passa på och simma i sommar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.