Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 3668 visningar

Vrider foten inåt

Karin M
1984 • Stockholm
#1
3 juli 2010 - 20:10
Gilla
Hej!
När jag för någon vecka sedan provade ut nya skor fick jag höra och se på filmen från löpbandet att jag vrider ena foten inåt när jag springer, vilket skosäljaren sa kan leda till ont i knäet. Hon sa att jag borde börja springa rakt med foten. Sedan tänkte jag på detta, och testade. Är det helt "ofarligt" att börja sätta i foten rakt eller lite lätt utåt? Finns det inte risk att jag ändrar steget till något annat dåligt eller något sämre än dagens steg? Det känns så fel att börja trampa med foten i en ny vinkel. Och hur ändrar jag lättast mitt steg till ett bra rakt steg, nu när jag dessutom har nya skor som är lite ovana att springa i? Övningar?
elisabeth L
1976 • sollefteå
#2
3 juli 2010 kl 20:55
Gilla
låter ju lite mysko om man ska börja ändra sitt "steg",det borde bli krystat o leda till överbelastning när du helt plötsligt ska tvinga foten till nåt som inte är det naturliga.ja..jag vet inte,bara en egen liten spekulation,kanske nån som vet bättre?!har du förresten ont nu av springningen o hur länge har du sprungit?har du en längre vana av att springa o inte fått några problem hittils borde det väl vara dumt o göra en sån ändring?hör med en sjukgymnast kanske?
Karin M
1984 • Stockholm
#3
3 juli 2010 kl 21:01
Gilla
Ok, lite bakgrund: Jag har sprungit regelbundet, upp till halvmaraton, under lite mer än 2 år nu. När jag berättade detta för min kompis mindes hon att jag under innebandyspelandet i tonåren också sprang inåt med foten. Jag har aldrig känt av något ont någonstans i samband med löpning.
Viktor Johansson
1984 • Helsingborg
#4
3 juli 2010 kl 21:15 Redigerad 3 juli 2010 kl 21:17
Gilla
Trampar också inåt och har alltid gjort (typ 45 grader när jag var liten, var tvungen att gå med inlägg som gjorde att foten tvingades ut men trampar fortfarande inåt en del) men om jag försöker sätta i foten rakt känns det onormalt och tror det kommer skada mig mer.
Ju mindre dämpade och uppbyggda skor jag springer med ju mer rättar foten upp sig.
1975 • Hässelby
#5
4 juli 2010 kl 12:45
Gilla
Problemet med filmningen vid löpskoförsäljning är att du inte ser vad som händer högre upp. Svaghet i höftens abduktorer kan leda till att hela låret vrider sig inåt vilket leder till att knät viks inåt och slutligen att tån pekar inåt. Att bara vrida ut foten löser i så fall inte problemet på något sätt.

Jag har haft väldigt svaga höftabduktorer och har fått väldigt bra hjälp av sjukgymnast som är inriktad på idrottsmedicin.

Karin M
1984 • Stockholm
#6
4 juli 2010 kl 20:37
Gilla
Johanna: Aha! Tack! Jag vrider ena knät inåt också, vilket hon i butiken såg som en följd av foten. Men det behöver alltså inte sitta i foten...
N00blöperskan
1983 • Stockholm
#7
5 juli 2010 kl 05:58
Gilla
Kan det vara så att du pronerar? Då skulle du behöva inlägg.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.