Löpning Kläder, Skor & Prylar 8 inlägg 4434 visningar

Skoval - framfotalöpning - tung nybörjare

1980 • Västerås
#1
15 oktober 2010 - 15:40
Gilla
Ja, jag har nu också insett att det fungerar faktiskt bättre att landa mer på framfoten, speciellt eftersom min överpronation blir lindrigare.


Dock så har jag bara tunga pjäxor - Kayano och Structure Triax - och dom är ju rätt så uppbyggda i häl, vilket inte direkt främjar framfotalöpning.

Så, jag behöver alltså tips på en bra sko.
Frågan är om jag behöver en sko med stöd för lätt pronation?
Jag väger 90 kg, så den bör väl vara relativt bra dämpad antar jag.

Har kollat lite på Nike Lunarglide. Kan det vara något?

Mycket tacksam för tips och idéer.
1972 • Domsjö
#2
15 oktober 2010 kl 18:23
Gilla
www.newtonrunning.com

Extremt mycket dämpning i framfoten. Har en övergångsmodell som heter Isaac men jag rekommenderar "Performance Trainers".

Grejen med Newtons är kuddarna under framfoten som ger dämpning men även hjälper till att stimulera framfotalandning.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
15 oktober 2010 kl 21:26
Gilla
Med framfotslöpning blir du tvungen att ta upp landningskraften med kroppen. Det ska den normalt klara, när den fått vänja sig långsamt. För långa distanser på asfalt - marathon, typ, är det möjligen till nytta att ha en viss dämpning ändå, liksom när man tränar långa distanser.

Jag tror att Nike Lunarglide kan vara ett bra val. Det enda din vikt gör är pressar ihop dämpmaterialet hårdare än en lätt löpare. Därför får inte sulan vara för mjuk, då gör den ingen nytta. Det ska inte kännas som om du "slår igenom" när du provar på ett löpband.

Newtons är en speciell typ av sko, jag har ingen erfarenhet av den.
1980 • Västerås
#4
15 oktober 2010 kl 22:23
Gilla
Ok, tack för svar.

Jo, fy fasiken vad det tar på vaderna. Körde en mil på fram/mittfot på asfalt i Tisdags, och träningsvärken sitter fortfarande i, fast jag sprang idag också. Dock så gör jag tåhävningar och står på balansplatta dagligen också, så bidrar väl också till värken.

Ska prova Lunargliden vid tillfälle - så länge kör jag på i mina pronationsskor.
1972 • Domsjö
#5
15 oktober 2010 kl 22:34
Gilla
När man lärt sig framfota så behövs faktiskt ingen dämpning alls. Jag springer hälften av passen i Vivo Barefoot Evo och dessa är mer att jämföra med Fivefingers.

Vaderna måste byggas upp, viktigt!! Kör tåhävningar, även med böjt ben så det tar på den stora muskeln närmast skenbenet.

Jag tycker det är skitviktigt med väldigt låg klack, Det går liksom inte att få till steget med ett par Kayano när man provat t.ex. Newton el nån lättviktssko.
1958 • Tullinge
#6
15 oktober 2010 kl 23:56
Gilla
Jag har löpt i snart tre år med framfota löpning och använder Asics ds racer och har nu börjat med Asics hyperspeed.
Som tidigare talare nämnde är det extra viktigt att börja lugnt och inte köra för långa pass i början. Det känns i vaderna.
Men det som är skönt är att det inte blir någon stöt i kroppen eftersom man alltid landar med lite böjda knän och vikten skjuts hela tiden framåt.
Jag löper alla sträckor med samma löpstil.

Lycka till.
1960 • Kullavik
#7
16 oktober 2010 kl 08:16
Gilla
Jag väger drygt 95kg och joggar helst i Vibram Fivefingers.
Robin
2008 • Götet
#8
16 oktober 2010 kl 12:43
Gilla
Tänk på att halvtunna skor kan lura kroppen att tro att den är redo att springa framfota långt vilket nog är orsaken till många av övergångsskadorna. Springer du barfota tar det tid för foten att bygga upp tjock hud och tåliga muskler vilket tvingar en att springa kortare distanser vilket är bra under övergångsperioden. Därför rekommenderar jag en övergång till framfota barfota eller i så tunna skor som möjligt, dvs hellre ett par KSO än ett par Bikila/Free, sedan när man sprungit säg 20mil i riktigt tunna skor eller barfota kan man med fördel gå över till ett par halvtunna skor för att öka hastigheten och kunna träna mer avslappnat.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.