Löpning Skador & Rehab 20 inlägg 7833 visningar

Hundbett

1982 • Värnamo
#1
8 december 2010 - 19:18
Gilla
Vet inte riktigt om det kan räknas som en skada men jag blev biten av en hund när jag var ute och sprang i måndags.
En ganska liten hund så den nådde lagom upp till knäet där den bet mig.
Blev inget djupt sår men det blev en fin tandrad på sidan av knäet som var på gränsen att det började blöda.
Nu är knäet lite svulet och ganska ömt. Vad jag har förstått så behöver man ingen stelkrampsspruta eller något sådant mot hundbet...
Men är det något annat man bör tänka på??

Tyckte inte jättemycket om hundar innan, men framför allt inte nu längre!!!
Anna Magnusson Kroon
1973 • Falun
#2
8 december 2010 kl 19:40
Gilla
Om en hund jagar dig så stanna och stå still, sök inte ögonkontakt utan stå lugnt stilla tills hundens (förhoppningsvis) skamsna husse eller matte dyker upp och tar hand om hunden eller tills den tröttnar och ger sig av. En stor känga till hundens ägare kan väl också vara på plats!!! Blir man inte galen på folk som inte har koll på sina hundar! Stora som små.
Carl Ekstrand
1976 • Hägersten
#3
8 december 2010 kl 19:54
Gilla
Har du genomgatt det normala vaccinationsprogrammet inom skolhälsovarden och dessutom gjort lumpen har du redan ett bra stelkrampsskydd. Annars kan det vara bra att diskutera med nagon kunnig om det behövs eller ej. Rabies kan du trots allt skippa i än sa länge i Sverige :)

Jag skulle anlägga ett alsolspritbandage mot skadan nu ikväll sa att det torkar ut och dödar lite bakterier. Även om det inte blev en djup bitskada kan man alltid göra allt man kan för att förebygga en infektion.

Lycka till.
Stefan R
1966 • Stockholm
#4
8 december 2010 kl 20:28
Gilla
Trist, en liten undran bara..vad sa matte/husse?
"Ville bara leka" brukar vara standardkommentaren..
Tror sam Carl att du inte behöver oroa dig, men försök få ner svullnaden.
Sjukvårdsupplysningen kan säkert ge råd om du vill vara helt säkert.
Sudde
1972 • Gävleborg
#5
8 december 2010 kl 20:34
Gilla
Jag blir riktigt upprörd när jag hör det här. Klart vi alla ska kunna samsas på promenad och cykelvägar osv. Synd bara att det finns en del knäppa och dåliga djurägare där ute. Skulle klart ha begärt någon form av skadestånd av hundägaren.
1971 • Trollhättan
#6
8 december 2010 kl 21:44
Gilla
Fick en schäfer i armen när jag sprang förra vintern. Det blev bara sår efter hörntanden, men enligt läkaren på vårdcentralen skriver de alltid ut penicillin vid hundbett, eftersom hundar har så mycket bakterier i munnen. Och är man inte redan vaccinerad mot stelkramp, så ska man ha en spruta. Gäller alla "smutsiga" sårskador. Sågade tummar och sånt... ;-)
Magnus
1968 • Västerås
#7
9 december 2010 kl 01:45 Redigerad 9 december 2010 kl 01:46
Gilla
Hmm, den här tråden skulle kunna bli nåt i stil med en gammal favorittråd... http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=13666
Ava
1958 • Lindome
#8
9 december 2010 kl 08:31
Gilla
Glöm inte att polisanmäla!
1967 • Uppsala
#9
9 december 2010 kl 13:46
Gilla
Om det inte gick hål och började blöda kan det väl inte ha blivit infekterat (säger jag utan att ha sjukvårdsutbildning)? För att kunna få in bakterier måste väl huden perforeras? Att knäet svullnar och ömmar skulle jag ändå undersöka hos läkare - kan någon intern blödning uppstått? Jag skulle också ha anmält attacken - en hundägare som tillåter sin hund bita andra förtjänar att bli anmäld.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#10
9 december 2010 kl 14:17
Gilla
Polisanmälan är på sin plats tycker jag.
1985 • Malmö
#11
9 december 2010 kl 17:28
Gilla
Hur ser såret ut? Om knät, eller området kring bettet, blir rött, varm, svullet och ömmar bör du uppsöka läkare. Likadant om du börjar känna dig allmänt dålig, typ förkylningskänsla eller får feber. Då behöver du antibiotika. Och ett stelkrampsvaccin håller bara i 10 år. Om det är mer 10 år sedan du fick en spruta så ska du ha en booster, oavsett om såret är infekterat eller ej.
Hoppas det läker som det ska!
1968 • Hishult
#12
9 december 2010 kl 23:34
Gilla
Jag hade hört att om en hund kommer emot en ska man skrika allt vad man orkar för att hunden ska bli paff/chockad.
För många år sedan cyklade jag förbi ett hus där en stor kungspudel fick nys på mig. Den började kuta mor mig och sprang efter mig. Då skrek jag allt vad jag kunde och tro det eller ej, men den bara stannade och lommade hemåt igen. Ett tips som kan vara värt att prova om det händer.
1967 • Uppsala
#13
10 december 2010 kl 14:44
Gilla
De allra flesta hundar som går till attack gör ju det i någon slags förvriden lek (inkl min egen som ÄLSKAR att springa efter allt som rör sig men inte tillåts göra det av sin elaka matte; )) och nafsen/huggen kommer till i lekens hetta liksom (men gör ju inte mindre ont för det!). En sådan hund kan du absolut få bort genom att skrika högt och göra dig "stor" kroppsmässigt. men så finns det ju en liten procent som går till attack av aggressiva skäl och då är det bästa att vara så stilla som möjligt och undvika ögonkontakt för att inte provocera hunden. När man är ute och springer och en hund plötsligt dyker upp kan det ju vara svårt att avgöra av vilken anledning den går till attack så jag skulle nog "safe" a genom att stanna stå stilla och undvika ögonkontakt!
Johanna Jeppsson
1979 • Lidköping
#14
10 december 2010 kl 23:29
Gilla
Som tidigare sagts så var väldigt uppmärksam på infektion. Hundbakterier är räliga och kan orsaka mycket skada. Vanligtvis skall hundbett "dräneras" ut. Om rodnaden/ömheten sprider sig som det verkar gjort på dig Fredrik borde det bli aktuellt med en antibiotikakur. Och ja, har du fått stelkramp i skolan/lumpen räcker det säkert. Jag blev själv biten i somras och behövde inte fylla på mitt stelkrampskydd.
Hur har det gått??
Teemu Kaapola
1973 • Hallsberg
#15
10 december 2010 kl 23:50
Gilla
Som hundägare tycker jag med att det är jobbigt med folk som inte har ordning på sina djur. Händer titt som tätt när jag och vovven är ute på en runda att det kommer någon annan hund farande antingen lös eller kopplad. Har som tur är inte stött på några aggresiva hundar härikring ännu. Det roligaste är nästan dom som kommer springandes lösa när matte/husse inser att jag inte tänker stanna utan dom får springa i kapp sin hund. :)
Erik Björkman
1983 • Uppsala
#16
11 december 2010 kl 20:31 Redigerad 11 december 2010 kl 20:32
Gilla
Jag är också hundägare, har en stor rottweiler/schäfermix på 45 kg, 1,5 år gammal som går lös för jämnan mitt i stan. Utan att någonsin springa iväg från mig eller bita någon som går förbi. Problemet är aldrig hunden, det är den okunnige/a, omogne/a, osäkre/a, olämplige/a ägaren som borde få gå i koppel!

Folk som inte kan ha hund, ska inte få ha hund. Punkt slut.

Att hundar är smutsiga i munnen är en diskussionsfråga, de byter saliv mångdubbelt oftare än vi själva gör. Katter däremot är asätare (ja, du kära kattvän som nu kanske blev upprörd, du läste rätt; de äter as, jag har själv katt och tycker inte heller att det är mysigt men tyvärr, så är det) och därför är deras bett riktigt otäcka till skillnad från hundbett.

Fick en schäfer hängandes i låret i somras helt oprovocerat. Det gick hela vägen in till benet, har inte märkt av någon sjukdom. Men jag är alltid optimist, så ta du en kur penicilin nästa gång. Hoppas det inte händer förresten.
1982 • Värnamo
#17
11 december 2010 kl 20:49
Gilla
Tack för alla svar!
För att svara på några frågor...
Tycker persoligen inte att hundar brukar vara så stor problem förutom att det har hänt nån gång att man får stanna för att inte stiga på hunden när springer fram emot en. Problemet denna gång var att jag inte såg hunden förrän 1meter innan eftersom den gick bakom sin ägare och det var ganska mörkt. Försökte stanna men gled på hunden som direkt högg!
Såret har läkt fint och jag har inte gjort nåt åt det. Det är fortfarande ganska blått men det beror nog på att det klämde huden ganska hårt! Har kört några pass sen dess och det har inte varit direkt störande för löpningen...
Ägaren blev nog ganska chockad och försäkrade att den aldrig gjort så innan. Och nej jag har inte polisanmält=)
Carl Ekstrand
1976 • Hägersten
#18
12 december 2010 kl 00:46
Gilla
Fredrik: Bra att du slapp läkarbesök och antibiotika, det känns spontant som att det är bättre att halla sig frisk hela tiden. Det blev även mer förstaligt varför du blev biten (även om jag tycker att ett gläfs fran hunden vore betydligt mer passande), skulle du komma farande fran ingenstans och glidtackla mig skulle jag nog ocksa reagera. ;)

En stor bidragande orsak till att djurbett kan orsaka infektion är att de punktformiga sar som tänderna ger genom flera vävnadslager skapar en icke-dränerande (sluten) sarhala med goda tillväxtbetingelser för bakterier (stänger in bakterierna). Eftersom katter har mindre och vassare huggtänder kan de följaktligen skapa djupare punkformiga sar. Det i kombination med en agressivare bakterieflora (Proteus spp exempelvis) kan orsaka infektioner. Ett sar sa pass ytligt som Fredrik beskrev har man väldigt goda möjligheter att göra sa pass rent med vanligt kranvatten att kroppen själv kan avdöda de bakterier som finns kvar och ingen infektion uppstar.Jag ställer mig relativt tveksam till om djurets kost har nagon större betydelse för hur enfektiöst bettet blir. Människobett kan ocksa infektera. För övrigt är hundar relativt oselektiva i vad de äter och bade andra djurs avföring sasom as slinker ner hos manga av dem när de far tillfälle. Och visst kan väl katter äta as men de är vanligen mer kinkiga med maten. Men det spelar ingen större roll i det här sammanhanget. Det viktigaste är väl ända att Fredrik springer pa som vanligt?

PS: Ber om ursäkt för att bokstaven som i det svenska alfabetet ligger före "ä" saknas pa det här tangentbordet men det är inte mycket jag kan göra at saken...spring lugnt!


Anders Hedlund
1942 • Båstad
#19
12 december 2010 kl 09:46
Gilla
Blev biten för nått halvårsedan av en liten gullig hund.
Han bet sig fast i min vad. Hade svårt att få loss den lille busen.
Byxorna gick sönder o jag fick ett stort sår i vaden.
Jag tycker att de va mitt fel eftersom jag sneddat genom en tomt i skogen.
Ägarna till hunden va förtvivlade o bad mig om ursäkt ville betala
skadestånd, ersätta byxor mm.
Sedan var det ju oklokt att vända hunden ryggen.
Åkte för säkerhets skull och fick en stelkramp-spruta.
Morgan
1973 • Johanneshov
#20
12 december 2010 kl 11:16
Gilla
Jag skulle vilja rekommendera att hundattacker alltid polisanmäls. Polisen gör ingenting vid enstaka incidenter, men om de kan se tidigare anmälningar så har de möjligheter att sätta in olika typer av åtgärder. Jag förstår hur man kan avfärda händelser som mindre allvarliga eller att en polisanmälan skulle sakna betydelse, men det kan också vara så att hundens beteende upprepas med betydligt allvarligare följder.

I våras blev min egen hund attackerad och svårt biten av en schäfer-rottweilerblandning som är känd i området för att ge sig på andra hundar. Polisen påpekade att ägaren inte blivit anmäld tidigare och beklagade att de inte kunde göra mycket åt det (det skedde i ett skogsområde som är klassat som hundrastområde där hundar får springa lösa). Min egen hundrädsla har minskat sedan jag fick hund (genom att jag träffade min flickvän), men jag skulle inte vilja möta den där aggressiva hunden när jag är ute och springer. Jag kan bara hoppas att ägaren polisanmäls om hunden nafsar på en människa nästa gång.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.