Löpning Skador & Rehab 32 inlägg 33245 visningar

Stressfraktur i foten?

1952 • Varberg
#1
30 januari 2011 - 11:14
Gilla 
För två veckor sedan plötslig smärta under höger fot som kom strax efter ett parti där man fick hoppa lite fram och tillbaka delvis på tå pga isigt underlag. Var tvungen att stanna och vid test att springa senare har det inte gått. Även smärtor vid gång, men bättre nu.
Smärtan lokaliseras under fotens insida strax framför hälbenet där navicularebenet sitter. Var något svullet i anslutning till plantarfascians fäste i början. Jag hoppas att det är något godartat som ligamentbristning/blödning och inte stressfraktur. Kan balansera på tå och får inte fram någon distinkt ömhet över navicularebenet så det borde tala emot fraktur. Har sprungit mycket tiden före skadan och med dubbar.
Någon med erfarenhet av detta?
< < < 1 2 > > >
David Frisk
1989 • Göteborg
#2
30 januari 2011 - 16:55
Gilla 
Jag är absolut ingen expert, men:

* Hälen låter som ett ovanligt område att få en stressfraktur i, de brukar sätta sig i främre delen av mellanfoten.

* Symptomen vid stressfraktur för de fall (ca 4-5) jag sett har varit en smärta som kommer krypande, inte plötsligt.

Jag tror därför att det rör sig om en skada i muskel/led/sena. Jag tycker att du bör kontakta din vårdcentral, så att du får den hjälp och de råd du behöver för att komma ihång så snabbt som möjligt!
1983 • Varberg (Hallaryd)
#3
30 januari 2011 - 17:00
Gilla 
Jag har i tsidags fått diagnosen stressfraktur i foten. Det började för 4v sedan med smärta på morgonen, stelhet, det gjorde ont under löpningen och så småningom efteråt. Smärtan har sedan bara ökat. Jag gick till en idrottsläkare som nästan direkt konstaterade stressfraktur genom att trycka på insidan av foten under ankelknölen. Min smärta trodde jag satt i hälsenan men sedan började det kännas under hälen som vid hälsporre. Jag har även ont då jag lyfter på tårna och vrider foten inåt. Det bästa tycker jag är att gå till en privat idrottsläkare direkt så du slipper väntetider och remisser då en vanlig läkare har svårt att ställa rätt diagnios.

Ida
1983 • Varberg (Hallaryd)
#4
30 januari 2011 - 17:01
Gilla 
Tage!
Jag beställde tid hos Sverker ner på Neptunus...fick en tid inom 20h =)
F
1983 • KD
#5
30 januari 2011 - 19:01
Gilla 
Jag hade en stressfraktur i foten i höstas på grund av dåliga skor, men då var det mer på ovansidan av foten, "mitt på". Var ganska svårt att peka ut precis vart det gjorde ont... Gjorde ont när jag lyfte på tårna, som en annan också skrev, och när jag belastade foten. Kunde inte springa alls ett tag, ganska jobbigt, men sedan till slut gick det bort och jag har inte haft några liknande besvär :)
1952 • Varberg
#6
31 januari 2011 - 08:57 Redigerad 31 januari 2011 - 09:19
Gilla 
Tack för alla svar.
Det är riktigt - symptomen brukar komma smygande, men man kan få stressfraktur i navicularebenet (fotens båtben) som sitter precis framför hälbenet. Eftersom jag kan en del idrottsmedicin har jag försökt undersöka det, men det är inga typiska symptom i nuläget (smärta framför och nedanför inre fotknölen t ex är typiskt samt smärta vid vridning av foten som du hade Ida). De främre benen (metatarsalbenen) har inga symptom.
Precis Ida - om man vill få detta bra undersökt bör det vara en idrottsläkare. Vilken behandling fick du? Immobilisering?
Provgick med löparskor några km igår och det kändes OK så blir det bättre kan man väl hoppas på en godartad bristning i sena och/eller muskel under foten och ha lite tålamod.
Köpte akut en träningscykel :-) och det är väl det bästa surrogat man kan ha, men snacka om att man längtade ut i solen igår.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#7
1 februari 2011 - 01:07
Gilla 
efter min stress fraktur i "second metatarsal" har jag gjort en hel del rehab ovningar for att starka dom sma sma musklerna i foten,
Har inte haft nara fotkanningar pa lange nu.

Ovningarna ar "toe crawl" = "dra" dig fram pa en matta eller liknande underlag med hjalp av tarna, jag kor 2x2m
"Pebble catch" = plocka 50 glaskulor i olika storlekar sa snabbt som mojligt och lagg dom i en skal, med hjalp av tarna forstass.
1952 • Varberg
#8
1 februari 2011 - 08:20 Redigerad 2 februari 2011 - 12:25
Gilla 
Tack Roland. Låter som riktigt bra övningar - även för den friska foten att förebygga problem och stärka löpsteget.
1952 • Varberg
#9
2 februari 2011 - 12:35
Gilla 
2½ vecka nu. Kör rehab med träning av foten och massage samt vanlig gång. Igår med mina vanliga väldämpade Nike Vomero kunde jag trycka på i steget, men med lite hårdare walkingskor idag kom smärtan under foten tillbaka så att man frestades att gå på tå. Börjar misstänka att skadan sitter i plantarfascians infästning på calcaneus (hälbenet) - partiell bristning? Kan ju förstås bli plantarfasciit-hälsporre av det. Hoppas det inte blir långvarigt. Undrar hur man mått utan träningscykeln.
1978 • Göteborg
#10
6 februari 2011 - 10:01
Gilla 
Jag lånar tråden, och frågar om mitt problem...

Jag har under två år gått från hälisättning till framfot/mellanfotsisättning, utan större problem. För ett år sedan köpte jag Ecco Biom, och har använt dessa utan problme med. Under hösten förändrade jag min träning, sänkte tempot/intensiteten och sprang istället mer. Från ca 100-120km/månad till 150-180km/månad. De veckor jag sprungit som mest, 50-55km, så har jag känt smärta i höger fot, men denna har sedan lagt sig under veckan efter då jag tagit det lugnare.

I måndags sprang jag mitt första tuffare pass på länge, när äntligen isen smällt, varpå smärtan stegrades rejält. I onsdags sprang jag ett snabbdistanspass på 12km, och den sista sträckan fick jag halta mig hem. Dagen efter kunde jag knappt stödja på foten då den var kall, men smärtan släpper ju varmare musklerna blir. Smärtan sitter mestadels i främre delen av foten, runt främre fotleden och är som värst då man belastar (fotisättning och frånskjut).

Kan detta vara en överansträngning/stressfraktur? Hur behandlas detta? Vila är uppenbart, och i framtiden bättre styrketräning av foten. Men hur lösa det akut? Kan någon form av stretchning hjälpa?

/Martin
Roland Söderström
1962 • Onsala
#11
6 februari 2011 - 11:50
Gilla 
Martin, Later precis som min stress fraktur.
Jag fick rontga foten med nan biotop som dom spruta in i blodet.
Da syntes stress frakturen tydligt.
Det syntes ingenting pa vanlig rontgen.

Jag fick vackert sluta springa helt, fick en sk. moonboot, som skall halla fotleden helt stilla, den gick jag med i 8 veckor.
sen fick jag borja ga sa smott, jag gick helt enkelt av ett par stationer tidigare och knalla till jobbet/hem darifran.
Totalt sprang eller cyklade eller simmade jag inte en meter pa 3 manader.
Nu har jag kort dessa fotovningar som jag beskrivit ovan och har inga problem alls med foten nu.
Precis som dig har jag gort en transfer fran hal till POSE. for mig har det tagit 4 ar totalt. nu forst borjar det kannas som jag har ratt muskler for POSE.

Jag har aven borjat med CORE traning, det hoppas jag skall gora mig annu starkare (snabbare).
1978 • Göteborg
#12
6 februari 2011 - 14:28
Gilla 
Tack för svaret Roland, det var ungefär det jag var rädd för. Om någon mer har erfarenhet får ni gärna fylla på.

Det kan nog vara läge att besöka någon form av idrottsläkare. Någon som har tips på det i Göteborg?
1983 • Varberg (Hallaryd)
#13
6 februari 2011 - 15:07
Gilla 
Tage>> Ja jag ska vila i 3 månader från löpning HUH!....har inte lyckats följa det ännu. Jag fick också medicin mot benskörhet som ska tas i 12 veckor.

Har du lyckats få någon diagnos på din fot?

/Ida
Eric Z
1970 • Jönköping
#14
6 februari 2011 - 17:04
Gilla 
Innan ni kastar in handduken och drar slutsatsen att ni dragit på er en mellanfotsfraktur...fundera på om det inte är tibialis posterior tendinit. Den muskeln fäster under hålfoten på flertalet ben. Det kan vara svårt att lokalisera smärtan. Särskilt vanligt vid framfotslöpning. Extra lurigt om ni får gjort en MR och man ser ett rejält ödem i något ben. Sannolikt kommer ni då få besked att ni har åtminstonde ett förstadium till stressfraktur. Springer man mycket kan man få ödem i ben i foten, men det känner inte alla ortopeder till tror jag.
1952 • Varberg
#15
7 februari 2011 - 09:38
Gilla 
Martin: Jag gick från hälisättning till isättning längre fram i kombination med att jag bytte från pronationsskydd till neutrala dämpade skor för 10 år sedan (Nike Vomero). Detta gjorde jag på vinst och förlust när mitt ena knä blev bara sämre och sämre. Det gjorde underverk och sedan dess inte haft några knäbesvär och löpsteget blev bättre. Sitter din smärta motsvarande metatarsalbenen? Dessa ben kan man ju greppa och belasta och vid fraktur bör man väl få fram en indirekt smärta. Navicularebenet kan man trycka på framför inre fotknölen och testa med pro-supination av foten. Sedan finns det ju några fler ben också.
Roland: Ja stressfrakturer är ofta svåra att se på röntgen. Du hade ju andra metatarsalbensfraktur och där kan man ju greppa huvudet på benet och rucka på det - måste väl utlösa ganska svår smärta vid fraktur tycker jag. Bra träningstips för foten du gav - har startat med 1 meter crabwalk + kulor och tåövningar.
Ida: Surt. Hoppas det läker bra. Min diagnos? - se nedan.
Eric: Bra diagnosförslag. Har inte haft klart för mig att senan fäster så diffust. Kan inte finna frakturtecken på metatarsalbenen eller naviculare så jag har lutat åt en partiell plantarfasciebristning. Jag kände en hel del kramp i vaden när det debuterade vilket skulle kunna tala för tibialisposterior tendinit också.
Jag kan gå 5 km i bra takt med löparskor utan problem nu så man får hoppas. Det som är surt nu är att det blivit ont i hö knä sannolikt av all träningscykling som jag inte är van vid ;-(
1978 • Göteborg
#16
8 februari 2011 - 20:18
Gilla 
Idag har jag besökt en sjukgymnast som fick säga sin mening om min smärta.

Hon provade min styrka i fötterna, i alla ledder, och stabiliteten i dem och var imponerad. Vi kunde egentligen inte uppfatta någon försvagning i muskulaturen. Det var först när hon började trycka och klämma på "tåbenen" (jag har inte en jävla aníng om deras namn) ett i taget som vi hittade den skadade zonen.

Eftersom hon var sjukgymnast vågade hon inte bekräfta en stressfraktur, men hon tyckte att det lät mycket troligt. Dessutom hade hon själv haft det, så hon hade lite egen erfarenhet. Hon rekommenderade mig att få foten röntgad, för att bekräfta eventuell stressfraktur. Och hon gav mig rehabprogram för viloperioden. Uppskattad rehabperiod är 6-8 veckor.

Återkommer i tråden när jag fått röntgat foten. Nu tvingas jag tyvärr in i allmänsjukvården, med läkarbesök och remittering till ortoped/röntgen. Jag vågar inte gissa på hur lång tid det kan ta...
Eric Z
1970 • Jönköping
#17
9 februari 2011 - 08:27
Gilla 
Martin: Du kan nog ställa in dig på att du har en stressfraktur i ett metatarsalben. Allt i din historia talar för det. Frakturer i metatarsalbenen(tåbenen) läker förhållandevis snabbt och bra. Du ska inte springa på 6 v i alla fall. Antagligen kommer du att skickas till vanlig röntgen först. Den kommer nog inte visa något. CT är bättre.
Smärtor från mellanfoten/hålfoten är lurigare att diagnosticera och ev fraktur där är också i regel sämre.
1972 • Dalsjöfors
#18
9 februari 2011 - 09:03
Gilla 
Tage: Hade nästan identiska problem med min vänsterfot. Började efter att jag varit ute 4,5 km i för tunna skor. Vilade i en vecka, sedan blev det nästan bra igen men kom tillbaka då köpte jag voltaren gel och knaprade ipren i 3 dagar sedan var det helt borta. Överansträngning med en lätt inflammation är min självdiagnos.
1952 • Varberg
#19
9 februari 2011 - 12:25
Gilla 
Eric: Skulle kunna vara en möjlighet eftersom det kändes kramp djupt i vaden i samband med skadan. Det borde väl vara svårt att stå på tå i så fall?

Martin: Du kan kolla en anatomibild över fotens ben - det låter som att det är metatarsalbenen du menar dvs de lite längre rörbenen som sitter innanför tårna. De är ju lättare att undersöka och det ben som är besvärligast när det gäller läkning är 5:e vad jag förstår. Återkom och berätta.

Tommy: Ja, det var väl vad jag hoppades på också. Mina besvär startade efter mycket löpning på snö- och isunderlag med dubbar som gav grym träning av vader och övrig baksida. Skadan kom när jag hoppade lite hit och dit på tå och känslan var ungefär som att något brast under foten. Kändes bra vid snabb gång igår så jag testade lite lätt med löpsteg, men det blev bakslag direkt. Har klämt och undersökt så gott jag kan och gissar på plantarfascians infästning i calcaneus (hälbenet), men med detta bakslag får jag gå vidare och låta specialist undersöka det.
Eric Z
1970 • Jönköping
#20
10 februari 2011 - 11:31
Gilla 
Tage: Det där med att inte kunna stå på tå är nog inte obligat. Det blir väl svårare med såna övningar ju värre skadan är. När muskeln är totalt utslagen havererar hålfoten. Det kan säkert vara olika var man förlägger smärtorna mest. I ditt fall tror jag inte på tib posterior tendinit. Den kom lite väl plötsligt. Jag skulle mer tippa på någon bristning i mjukdelarna under foten. Du hade ju en svullnad också. Något som inbegriper plantar fascian.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.