Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 5139 visningar

Träna med smärta som nybörjare?

Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#1
5 februari 2011 - 20:24
Gilla
Förra våren tog jag upp löpträning igen efter ca 15 års uppehåll. Jag har hållit igång på andra sätt, cyklat, lite styrketräning, spinning och andra pass på gym, och kände mig i relativt god form. Därför blev det helt fel när jag började med löpning eftersom jag orkade med rundor på 5-10 km utan större problem. Sprang för ofta, för fort och för långt. Så började jag få ont i hälsenorna vilket jag ignorerade. Det blev värre och värre och till slut fick jag sluta springa helt och hållet. Nu när det läkt tänker jag börja i mycket långsammare tempo. Har sprungit 2 och sedan 3 ggr/vecka, ca 12 minuter per gång. Nu har jag fått mer och mer ont bak på vänster lår, högt upp, för varje steg jag tar och det strålar upp mot ryggen. Ska jag behöva vila nu igen? Jag har ju varit försiktig! Eller kan man räkna med lite diverse smärtor som nybörjare och kan det vara ok att fortsätta träna i det lugna tempot? Förstår att det är svårt att ge generella råd eftersom smärta har olika orsaker och behöver olika behandling. Men ändå, finns det någon med nybörjarproblem i färskt minne som har lite tips?
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#2
5 februari 2011 kl 23:52 Redigerad 5 februari 2011 kl 23:57
Gilla
Du är i mycket bättre form än vad dina löpar-muskler, senor, leder är. Kroppen håller inte än på länge för full sattsning, det kan ta ett par år innan du kan träna så hårt och mycket du vill, det gäller att ha tålamod, träna så hårt man vågar, vara envis, hitta lösningar, gå när man inte kan springa, undvika onödiga uppehåll i träningen, Kroppen kommer att tåla hård löpning, om du är envis och tränar på efter bästa förmåga. Så har det varit för mej, musklerna och hälsenorna blir tåligare med tiden. Det där du känner på baksidan utav låret känner jag igen, det är otrevligt, och man får ta det lite lugnare ett tag, men det brukar gå bort utan att man vilar helt.
Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#3
6 februari 2011 kl 17:20
Gilla
Ett par år... oj! Jag inser att jag måste ändra inställning till löpträningen. Det är inte läge att börja jaga tider och sådant än. Tror jag får backa ett steg till och köra väldigt långsam jogg ca varannan dag och vart fjärde pass kör jag mer normalt löptempo. Provar så några månader och ser hur kroppen reagerar. Joggar man långsamt så blir det ju lite mer belastning än en vanlig promenad men ändå inte så mycket som om man tar ut steget och höjer farten. Joggade 2 km idag, inte i maxfart och det känns ok i benet och för övrigt. Alltid något.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#4
6 februari 2011 kl 19:04
Gilla
Den träning jag gör just nu hadde varit helt omöjlig att göra för ett år sedan, kroppen hadde gått sönder då, senor, muskelfästen med mera behöver lång tid att anpassa sig till hårdare och snabbare löpning.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#5
7 februari 2011 kl 00:27
Gilla
hade en ordentlig överansträngning när jag började komma igång. fick av sjukgymnasten då tipset att dra ner till en tredjedel i löptid jämfört med ett "normalpass". denna löpning gjordes sedan i lungt tempo. för varje gång jag inte hade ont efteråt fick jag öka lite (ca 5 min) i löptid. kände jag av överansträngningen så blev det ingen ökning till nästa pass. vad man känner efter passet är viktigare än vad man känner under det.

Det är de återkommande smärtorna man ska vara försiktigast med. känner du av framsida lår ena passet, foten nästa och knät tredje, ller något annat varierande så är det antagligen ingen fara. men kommer det ofta på samma ställe är det bara att lugna ner sig.Trotsade den filosofin i somras, någon vecka senare kunde jag knappt gå.ovärt!
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
7 februari 2011 kl 20:32
Gilla
Svaret är Nej! Man ska inte träna med smärta. Min näst senaste av tiotalet löpskador var en muskelbristning i baksida lår. Den var lurig, för den kom smygande, som en stelhet bara när jag sprang lite fort. Men om jag stretchade ordentligt gjorde det ont. Det ska det inte göra - dvs det får göra lite ont men på ett annat sätt.

Har man långvariga problem är den metod Kajsa B beskriver ofta den mest (eller enda) framkomliga vägen: träna så mycket det går men aldrig med smärta (det finns en del undantag för personer med kroniska besvär). Men som nybörjare brukar löpvila, alternativ träning och styrketräning av den berörda muskeln, försiktig stretch och ev dito massage vara typiska rehabiliteringåtgärder.

Emellertid: det går oftast mycket fortare att bli av med besvären om man får en korrekt diagnos och ett personligt träningsschema för rehabiliteringen. Sök alltså en naprapat eller sjukgymnast med idrottsinriktning för att få hjälp, om du har möjlighet och står ut med kostnaden.

I övrigt håller jag med Conny: det tar tid att bygga upp kroppen. Ett år till hygglig styrka, men vill du träna hårt och mycket tar det ett antal år. Styrketräning av löpmusklerna påskyndar uppbyggnaden, kolla med gymmet. Sedan är det bra att se till att man har bra allmänstyrka i kroppen, särskilt bålstabilitet, men det är troligt att du har det med dig om du gått hyfsat mycket på gym.
Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#7
7 februari 2011 kl 23:19
Gilla
Tack för alla goda råd! En del tråkiga sanningar som jag väl anat men inte velat acceptera. Att det ska behöva ta så lång tid att vänja kroppen. Trist. Men jag håller med dig Kajsa, man blir vis av skadan och det är "ovärt" (kul ord!) att träna trots att det gör ont. Man får betala förr eller senare. Liten tröst att det finns fler i min situation. "Alla andra" joggar ju på för fullt när man är ute. Min ursprungliga plan var att jag skulle vara redo för lite intervallträning i backarna på Kullaberg när våren kommer. Det får nog vänta, men berget finns ju kvar... Hård konditionsträning får bli på motionscykeln i källaren. Och kettlebells kan jag verkligen rekommendera. Man kan få upp pulsen rejält på ett sådant pass och man blir helt slut i alla muskler.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#8
8 februari 2011 kl 01:32
Gilla
Jag skulle kanske tittat i din träningsdagbok innan jag skrev något. När jag skrev att det tar många år för kroppen att tåla att träna hårt och mycket, tänkte jag mig träningsmängder på 7 mil i veckan, och ännu mer, med träningspass varje vecka med fart nära maxpuls. Du kan säkert öka din träning väldigt mycket utan problem på bara ett år, bara du ökar sakta och kontrollerat, ger kroppen chans att återhämta sig efter varje hårdare träning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.